Opis
Postupak
1. U posudu za pečenje stavite jareće butove. Prekrijte ih povrćem: krumpirima, mrkvama (cijelim), narezanim i opranim porilukom, cijelom glavicom češnjaka, nešto celera i oguljenom ljutikom. Posolite i dodajte maslinovo ulje. Dodajte začinsko bilje: vlasac, mažuran i ljupčac. Poklopite i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 140 Celzijevih stupnjeva.
2. Posudu za pečenje izvadite nakon približno sat i pol. Jaretinu stavite u tavu da kožica postane hrskava. Meso kratko popržite na maslinovu ulju. Upotrijebite maslinovo ulje okusa po dimu pa će vam i meso imati dimljeni okus.
3. Ostalo povrće i krumpire vratite u pećnicu u posudi za pečenje te pecite nekoliko minuta na višoj temperaturi (oko 200 Celzijevih stupnjeva ili više) tako da krumpiri budu lijepi i hrskavi.
4. Mahune skuhajte u slanoj kipućoj vodi tako da budu al dente. U vruću tavu stavite maslac i dodajte mahune kad se maslac otopi. Začinite tanko nasjeckanim koprom.
5. Poslužite glavno jelo. Uzmite jareći but, malo mahuna i povrće iz posude za pečenje. Za kraj prelijte žlicom umaka iz posude za pečenje.
Sastojci
Sastojci
- 2 jareća buta
- 4 krumpira
- 2 mrkve
- 1 poriluk
- 1 glavica češnjaka
- 1 kriška celera
- 1 ljutika
- 300 g mahuna
- 3 lista vlasca
- 1 grančica mažurana
- 1 grančica ljupčaca
- pola svežnja kopra
- 1 žlica maslaca
- maslinovo ulje
- sol