Jareći but s mahunama

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • 2 jareća buta
  • 4 krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 poriluk
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 kriška celera
  • 1 ljutika
  • 300 g mahuna
  • 3 lista vlasca
  • 1 grančica mažurana
  • 1 grančica ljupčaca
  • pola svežnja kopra
  • 1 žlica maslaca
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema

  • 1. U posudu za pečenje stavite jareće butove. Prekrijte ih povrćem: krumpirima, mrkvama (cijelim), narezanim i opranim porilukom, cijelom glavicom češnjaka, nešto celera i oguljenom ljutikom. Posolite i dodajte maslinovo ulje. Dodajte začinsko bilje: vlasac, mažuran i ljupčac. Poklopite i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 140 Celzijevih stupnjeva.
  • 2. Posudu za pečenje izvadite nakon približno sat i pol. Jaretinu stavite u tavu da kožica postane hrskava. Meso kratko popržite na maslinovu ulju. Upotrijebite maslinovo ulje okusa po dimu pa će vam i meso imati dimljeni okus.
  • 3. Ostalo povrće i krumpire vratite u pećnicu u posudi za pečenje te pecite nekoliko minuta na višoj temperaturi (oko 200 Celzijevih stupnjeva ili više) tako da krumpiri budu lijepi i hrskavi.
  • 4. Mahune skuhajte u slanoj kipućoj vodi tako da budu al dente. U vruću tavu stavite maslac i dodajte mahune kad se maslac otopi. Začinite tanko nasjeckanim koprom.
  • 5. Poslužite glavno jelo. Uzmite jareći but, malo mahuna i povrće iz posude za pečenje. Za kraj prelijte žlicom umaka iz posude za pečenje.

Povezani recepti

Vidi sve