Kobasica Boerewors u tijestu
Recept iz: Warren Mendes
Warren Mendes je južnoafrički kuhar, TV voditelj i stilist hrane. Suproducirao i vodio dvije sezone putopisno-kulinarske emisije "Kulinarsko putoanje: Južna Afrika". Završio je klasično kulinarsko obrazovanje na prestižnom Le Cordon Bleu institutu u Sydneyju, Parizu i Londonu.
Sastojci
- 2 kupovne kore lisnatog tijesta s maslacem, prerezane
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 3 češnja češnjaka
- 3 žličice zgnječenih sjemenki korijandra
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 1/2 žličice mljevenog pimenta
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 500 g mljevene govedine (ne prekrte)
- 2 svinjske kobasice (masnije)
- 2/3 šalice krupnih krušnih mrvica
- 1 jaje, lagano umućeno
- 1 žličica sjemenki crnog kima ili sezama
- krupna sol i svježe mljeveni crni papar
- 1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 500 g cherry rajčica
- 2 zgnječena češnja češnjaka
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žlice vinskog octa
- listići bosiljka (po želji)
Priprema
- 1. Pećnicu s kruženjem zraka zagrijte na 200 °C.
- 2. Za nadjev, na umjerenoj vatri u tavi zagrijte ulje pa prepecite sjemenke korijandra. Sjemenke zatim zdrobite u mužaru. U tavi zagrijte ulje pa 3-4 minute popirjajte posoljeni luk da omekša. Dodajte češnjak i 2/3 zdrobljenih sjemenki korijandra te papar, muškatni oraščić i piment. Pirjajte ih još 2 minute pa sklonite sa štednjaka i odložite da se ohlade. U zdjelu s mljevenim mesom istisnite nadjev svinjskih kobasica, a ovojnice bacite. Dodajte krušne mrvice i jaje. Dobro ih pomiješajte rukom i začinite žličicom soli. Smjesu ostavite hladiti dok vam ne zatreba.
- 3. Blago odmrznite tijesto – pazite da ne postane premeko za rukovanje, zato je najbolje da ostane polusmrznuto. Premjestite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu ili veći komad papira za pečenje da ne prianja. Zatim spojite sve rubove. Pritisnite ih vilicom u jedinstvenu, dugačku koru. Mljeveno meso na tijesto stavljajte oblikovano u kobasicu pa jajetom premažite tijesto oko nadjeva. Tijesto preklopite i pritisnite vilicom da ga zatvorite pa preokrenite sa zapečaćenim rubom prema dolje da ga sakrijete na dnu. Provjerite jeste li dobro pobrašnili radnu površinu da kobasicu u tijestu lakše oblikujete u krug. Jedan je kraj rolice središte kruga oko kojega motate ostatak da na papiru za pečenje oblikujete spiralu. Između namotaja ostavite razmak od 2 cm jer će se tijesto razlistati. Kobasicu u tijestu premjestite na lim za pečenje i ponovno premažite umućenim jajetom. Pospite je pripremljenim zdrobljenim sjemenkama korijandra te sjemenkama crnog kima ili sezama i krupnom soli.
- 4. Kobasicu u tijestu pecite 45 minuta ili dok ne porumeni i ispeče se. Tijesto u središtu ne smije ostati sirovo.
- 5. U međuvremenu pripremite brzi umak od rajčice. U tavi na umjerenoj vatri zagrijte ulje pa dodajte rajčice i pirjajte ih 2-3 minute dok se ne raspuknu. Posolite ih i popaprite pa dodajte češnjak i još minutu pirjajte. Dodajte šećer, koncentrat rajčice, ocat i bosiljak te sve još 5-6 minuta pirjajte. Rajčice zgnječite gnječilicom za krumpir ili stražnjom stranom žlice. Po potrebi ih dosolite, sklonite sa štednjaka i ostavite da se ohlade. Umak poslužite s kobasicom u tijestu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Svinjska rebarca u soku mladog kokosa (suon ram man)
Recepti Justine Schofield
Bistecca Fiorentina
Recepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère
Recepti Curtis Stone
Janjetina s koricom od bilja i pečenim Cherry rajčicama