Mark Moriarty je zvijezda u kulinarskom svijetu koja je radila u poznatom Greenhouse restoranu u Dublinu i proglašen je mladim kuharom godine Svjetske organizacije San Pellegrino. Njegov inovativni i kreativni pristup hrani donio mu je mjesto na Forbesovoj 30under30 listi.

 

Sastojci

  • 500 g ostataka od janjećeg buta
  • 1 žlica kumina
  • 1 žlica korijandra u prahu
  • 1 žlica osušenih ljuskica čilija
  • 1 žličica mješavine začina
  • ½ krastavca
  • 200 g gustog crème fraichea
  • ½ glavice luka
  • ½ glavice zelene salate
  • Smrznuti krumpirići
  • 300 g oštrog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 150 ml tople vode
  • 20 ml maslinova ulja
  • 30 g jogurta
  • Prstohvat morske soli

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 200 ºC.
  • 2. Pomiješajte brašno, suhi kvasac i morsku sol i umijesite tijesto.
  • 3. U tijesto u zdjeli umiješajte toplu vodu, jogurt i maslinovo ulje i mijesite ga još 3 – 4 minute pa pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči na toplom.
  • 4. Za to vrijeme narežite krastavac, posolite s malo morske soli i šećera i ostaavite da odstoji 30 minuta.
  • 5. Narežite luk na tanko i nasjeckajte salatu. Začinite crème fraiche solju i prelijte sokom od limuna.
  • 6. Začini za meso: pomiješajte kumin, korijandar u prahu, sušene ljuskice čilija i mješavinu začina.
  • 7. Smrznute krumpiriće pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.
  • 8. Kad se tijesto udvostručilo, izrežite ga na 4 dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Stavite ga peći na srednje jaku vatru u tavu oko dvije minute sa svake strane dok se ne pojave mjehurići zraka na tijestu.
  • 9. Na istu tavu ulijte malo ulja i stavite ostatke mesa da se karameliziraju sa svih strana. Začinite polovicom količine mješavine začina i posolite.
  • 10. Giros premažite s crème fraiche, dodajte krastavac, salatu, luk i meso. Stavite hrskave krumpiriće i još malo mješavine začina pa odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve