Janjeći kotleti s umakom od jogurta i tahinija i salata od bulgura

Janjeći kotleti s umakom od jogurta i tahinija i salata od bulgura

Opis

Priprema:

Mješavina začina i janjetina

 

Koncentrat rajčice, med i začine za janjetinu pomiješajte u maloj posudi. U janjetinu utrljajte sol i papar. Na vrućoj tavi pržite vanjske plohe mesa dok ne dobiju lijepu boju. Potom izvadite meso iz tave, pospite mješavinom začina i počnite utrljavati. Začinjeno meso pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Kad izvadite meso iz pećnice, ostavite ga da odleži 10 minuta prije nego što ga narežete.

 

 

Salata od bulgura

 

Litru vode zakuhajte u loncu. Kad zakuha, dodajte bulgur, šafran i sol. Kuhajte oko 20 minuta kako bi bulgur upio vodu. Za to vrijeme ogulite i narežite naranču na kriške. Narežite suho voće i orašaste plodove. Začinsko bilje sitno narežite. Kad bulgur bude kuhan, dodajte sve ostale sastojke i maslinovo ulje. Dobro promiješajte.

 

 


Posluživanje

 

Salatu od bulgura stavite na tanjur za posluživanje. Janjeće kotlete narežite i stavite na salatu. Jelo polako prelijte jogurtom i tahinijem. Tanjur ukrasite košticama nara i svježim začinskim biljem.

Sastojci

Sastojci

  • 1 kg janjećih kotleta

Mješavina začina

  • 10 g začina za janjetinu (s kuminom i ljutom paprikom)
  • 20 g meda
  • 100 ml koncentrata rajčice

Salata od bulgura

  • 500 g bulgura
  • 1 l vode
  • 0.5 g šafrana
  • 5 g soli
  • crvena naranča
  • 100 g sušenog voća
  • 100 g orašastih plodova
  • 50 g nara
  • 3 g cimeta
  • 2 g kardamoma
  • šaka listića metvice
  • šaka svježeg peršina
  • limeta – kora
  • 30 ml maslinova ulja

Dodaci

  • Jogurt
  • Tahini
  • svježi peršin
  • svježa metvica
  • 2 g metvice

Povezani recepti