Janjeći kotleti s umakom od jogurta i tahinija i salata od bulgura

Sarin je otac Amerikanac francuskog podrijetla i vlasnik obiteljskog restorana i hotela u New Yorku, a majka joj je Finkinja i umjetnica po zanimanju. Nakon što su joj se roditelji rastali, Sara se preselila s majkom u Finsku. Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama.

Sastojci

  • 1 kg janjećih kotleta
  • 10 g začina za janjetinu (s kuminom i ljutom paprikom)
  • 20 g meda
  • 100 ml koncentrata
  • rajčice
  • 500 g bulgura
  • 1 l vode
  • 0.5 g šafrana
  • 5 g soli
  • crvena naranča
  • 100 g sušenog voća
  • 100 g orašastih plodova
  • 50 g nara
  • 3 g cimeta
  • 2 g kardamoma
  • šaka listića metvice
  • šaka svježeg peršina
  • limeta – kora
  • 30 ml maslinova ulja
  • Jogurt
  • Tahini
  • svježi peršin
  • svježa metvica
  • 2 g metvice

Priprema

  • 1. Koncentrat rajčice, med i začine za janjetinu pomiješajte u maloj posudi.
  • 2. U janjetinu utrljajte sol i papar.
  • 3.  Na vrućoj tavi pržite vanjske plohe mesa dok ne dobiju lijepu boju.
  • 4. Potom izvadite meso iz tave, pospite mješavinom začina i počnite utrljavati.
  • 5. Začinjeno meso pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  • 6. Kad izvadite meso iz pećnice, ostavite ga da odleži 10 minuta prije nego što ga narežete.
  • 7. Litru vode zakuhajte u loncu. Kad zakuha, dodajte bulgur, šafran i sol.
  • 8. Kuhajte oko 20 minuta kako bi bulgur upio vodu. Za to vrijeme ogulite i narežite naranču na kriške. Narežite suho voće i orašaste plodove. Začinsko bilje sitno narežite. Kad bulgur bude kuhan, dodajte sve ostale sastojke i maslinovo ulje. Dobro promiješajte!
  • 9. Salatu od bulgura stavite na tanjur za posluživanje. Janjeće kotlete narežite i stavite na salatu. Jelo polako prelijte jogurtom i tahinijem. Tanjur ukrasite košticama nara i svježim začinskim biljem.

Povezani recepti

Vidi sve