Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.

 

Sastojci

  • 1 l slatkog vrhnja

Priprema

  • Ulijte vrhnje u staklenku.
  • Vrhnje treba bućkati dok se maslac ne odvoji od mlaćenice.
  • Maslac je gotov.
  • Maslac procijedite i ocijedite vodu; maslac možete stisnuti rukama da izađe sva preostala tekućina.
  • Od gotovo litre vrhnja dobili ste lijepu grudicu maslaca; ako želite čuvati ovaj maslac, stavite ga u kalup i u hladnjak da se ohladi i stegne.
  • Stavite ga izravno u lonac.
  • Toplinska obrada maslaca; pri ovom postupku voda ispari iz maslaca i na dnu nastaju krute tvari koje su ostaci mlijeka.
  • Polako (otprilike sat ili dva) kuhajte maslac na laganoj vatri uz miješanje; kada se na maslacu prestane stvarati pjena, to znači da je voda isparila, a ghee je gotov.
  • Ostaci krute tvari su porumenjeli.
  • Ugasite vatru i pustite pročišćeni maslac da odstoji u loncu, kako bi se ti zlatni komadići slegli na dno.
  • Na staklenku stavite dva sloja gaze, uzmite elastičnu gumicu i stavite je oko staklenke, da dobijete improvizirano sterilno cjedilo za ghee.
  • Pročišćeni maslac procijedite kroz gazu i ulijte u staklenku.
  • Krute tvari s dna lonca, a to su čisti ostaci mlijeka, sada lijepo pečene s krasnim orašastim okusom, također pohranite u staklenku.

Povezani recepti

Vidi sve