Ghee (pročišćeni maslac)
Recept iz: Primož Dolničar
Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio. Kuha i piše kulinarski blog.
Sastojci
- 1 l slatkog vrhnja
Priprema
- Ulijte vrhnje u staklenku.
- Vrhnje treba bućkati dok se maslac ne odvoji od mlaćenice.
- Maslac je gotov.
- Maslac procijedite i ocijedite vodu; maslac možete stisnuti rukama da izađe sva preostala tekućina.
- Od gotovo litre vrhnja dobili ste lijepu grudicu maslaca; ako želite čuvati ovaj maslac, stavite ga u kalup i u hladnjak da se ohladi i stegne.
- Stavite ga izravno u lonac.
- Toplinska obrada maslaca; pri ovom postupku voda ispari iz maslaca i na dnu nastaju krute tvari koje su ostaci mlijeka.
- Polako (otprilike sat ili dva) kuhajte maslac na laganoj vatri uz miješanje; kada se na maslacu prestane stvarati pjena, to znači da je voda isparila, a ghee je gotov.
- Ostaci krute tvari su porumenjeli.
- Ugasite vatru i pustite pročišćeni maslac da odstoji u loncu, kako bi se ti zlatni komadići slegli na dno.
- Na staklenku stavite dva sloja gaze, uzmite elastičnu gumicu i stavite je oko staklenke, da dobijete improvizirano sterilno cjedilo za ghee.
- Pročišćeni maslac procijedite kroz gazu i ulijte u staklenku.
- Krute tvari s dna lonca, a to su čisti ostaci mlijeka, sada lijepo pečene s krasnim orašastim okusom, također pohranite u staklenku.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Kruh s češnjakom
Recepti Mary Berry
Tartovi s kozjim sirom i ljutikom
Recepti Mary Berry
Yorkshirski puding
Recepti Martha Stewart
Obrtnički kruh
Recepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Mediteranska plata
Recepti Donal Skehan
Kocke od rižinih pahuljica i pereca
Recepti Donal Skehan
Pečeni krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Smeđi plieći gulaš s rižom s graškom
Recepti Donal Skehan
Blagdanski složenac s brusnicama