Opis
Dodatne potrepštine
Papir za pečenje, lim za pečenje, štapni mikser, maslac za namašćivanje, prsten za tortu promjera 20 cm, celofan, termometar, voda s ledom, kockice leda.
Priprema
Kora od lješnjaka
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pecite lješnjake oko 5 minuta. Dobro sameljite lješnjake i šećer u prahu. Istucite jaje i šećer i umiješajte smjesu s lješnjacima. Smjesu stavite u namašćen prsten za tortu na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pecite koru oko 8 minuta tako da bude hrskava.
Biskvit joconde
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Otopite maslac. Tucite bjelanjak dok ne dobijete čvrstu pjenu. Istucite jaja i šećer. Tučenim jajima dodajte bademovo brašno i brašno. Dodajte maslac i umiješajte snijeg od bjelanjka. Smjesu tanko razmažite na lim prekriven papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 6 minuta. Ostavite da se ohladi i s pomoću prstena za tortu izrežite krug od biskvita pa potom načinite krug nešto manji od prstena.
Hrskava kora od kave
Čokoladu otopite na parnoj kupelji i umiješajte maslac. U čokoladu umiješajte instantnu kavu i rižine pahuljice. Smjesu rasporedite preko izrezanog biskvita joconde.
Bavarska krema od kave
Namočite želatinu u hladnu vodu. Tucite vrhnje za šlag dok ne bude gust kao jogurt. Sačuvajte malo espresa. Zakuhajte mlijeko, preostali espreso i polovicu šećera. Istucite žumanjke s preostalim šećerom i s malo espresa koji ste sačuvali. Žumanjcima umiješajte malo toplog mlijeka, vratite natrag u lonac i dobro promiješajte. Skuhajte kremu bez ključanja. Sklonite lonac s vatre i otopite namočenu želatinu u kremi. Neka se smjesa hladi u vodi s ledom dok se ne zgusne. Lopaticom umiješajte šlag.
Tortu slažite u prstenu u koji ste prethodno umetnuli celofan. Počnite s korom od lješnjaka, zatim stavite sloj bavarske kreme od kave, pa krug biskvita joconde s hrskavom korom i nadjenite bavarskom kremom od kave. Ravnomjerno razmažite kremu i ostavite tortu u zamrzivaču oko 3 sata.
Čokoladni trokutići
Nasjeckajte čokoladu i dvije trećine otopite na parnoj kupelji. Umiješajte preostalu čokoladu dok se posve ne otopi i dok temperatura ne bude najviše 32 °C. Ovdje pogledajte kako se temperira čokolada.
Čokoladu tanko razmažite na listu papira za pečenje. Nasjeckajte zrna kave i pospite njima razmazanu čokoladu. Izrežite je u trokutiće i ostavite da se stvrdne.
Žele od kave
Sitno nasjeckajte svu čokoladu i promiješajte je. Želatinu namočite u puno hladne vode. Zakuhajte vodu, vrhnje za šlag, šećer i med. U tome rastopite instantnu kavu i nasjeckanu čokoladu i kuhajte dok temperatura ne bude 105 °C. Sklonite lonac s vatre, čekajte da smjesa prestane ključati i dodajte iscijeđene listiće želatine. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi na 35 °C. Žele od kave prelijte preko smrznute torte.
Ukrašavanje
Bijelu čokoladu nasjeckajte i otopite na parnoj kupelji. Stavite čokoladu u vrećicu. Tortu obložite trokutićima. Na tortu istisnite riječ "kava".
Sastojci
Kora od lješnjaka
- 60 g lješnjaka
- 60 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 15 g šećera
Biskvit joconde
- 35 g maslaca
- 1 bjelanjak
- 22 jaja
- 90 g šećera
- 60 g bademova brašna
- 35 g brašna
Hrskava kora od kave
- 35 g čokolade
- 15 g maslaca
- 2 žličice instantne kave
- 10 g rižinih pahuljica
Bavarska krema od kave
- 5 listića želatine
- 500 ml vrhnja za šlag
- 100 g šećera
- 160 ml espressa
- 150 ml mlijeka
- 2 žumanjka
Čokoladni trokutići
- 300 g mliječne čokolade
- 85 g zrna kave
Žele od kave
- 250 g mliječne čokolade
- 100 g bijele čokolade
- 565 ml vode
- 240 ml vrhnja za šlag
- 100 g šećera
- 150 g meda
- 8 listića želatine
- 5 g instantne kave
Ukrašavanje
- 50 g bijele čokolade