Francuska torta od kave

Dodatne potrepštine

Papir za pečenje, lim za pečenje, štapni mikser, maslac za namašćivanje, prsten za tortu promjera 20 cm, celofan, termometar, voda s ledom, kockice leda.

 

 

 

 

Priprema

 

Kora od lješnjaka

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pecite lješnjake oko 5 minuta. Dobro sameljite lješnjake i šećer u prahu. Istucite jaje i šećer i umiješajte smjesu s lješnjacima. Smjesu stavite u namašćen prsten za tortu na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pecite koru oko 8 minuta tako da bude hrskava.

 

Biskvit joconde

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Otopite maslac. Tucite bjelanjak dok ne dobijete čvrstu pjenu. Istucite jaja i šećer. Tučenim jajima dodajte bademovo brašno i brašno. Dodajte maslac i umiješajte snijeg od bjelanjka. Smjesu tanko razmažite na lim prekriven papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 6 minuta. Ostavite da se ohladi i s pomoću prstena za tortu izrežite krug od biskvita pa potom načinite krug nešto manji od prstena.

 

Hrskava kora od kave

Čokoladu otopite na parnoj kupelji i umiješajte maslac. U čokoladu umiješajte instantnu kavu i rižine pahuljice. Smjesu rasporedite preko izrezanog biskvita joconde.

 

Bavarska krema od kave

Namočite želatinu u hladnu vodu. Tucite vrhnje za šlag dok ne bude gust kao jogurt. Sačuvajte malo espresa. Zakuhajte mlijeko, preostali espreso i polovicu šećera. Istucite žumanjke s preostalim šećerom i s malo espresa koji ste sačuvali. Žumanjcima umiješajte malo toplog mlijeka, vratite natrag u lonac i dobro promiješajte. Skuhajte kremu bez ključanja. Sklonite lonac s vatre i otopite namočenu želatinu u kremi. Neka se smjesa hladi u vodi s ledom dok se ne zgusne. Lopaticom umiješajte šlag.

 

Tortu slažite u prstenu u koji ste prethodno umetnuli celofan. Počnite s korom od lješnjaka, zatim stavite sloj bavarske kreme od kave, pa krug biskvita joconde s hrskavom korom i nadjenite bavarskom kremom od kave. Ravnomjerno razmažite kremu i ostavite tortu u zamrzivaču oko 3 sata.

 

Čokoladni trokutići

Nasjeckajte čokoladu i dvije trećine otopite na parnoj kupelji. Umiješajte preostalu čokoladu dok se posve ne otopi i dok temperatura ne bude najviše 32 °C. Ovdje pogledajte kako se temperira čokolada.

 

Čokoladu tanko razmažite na listu papira za pečenje. Nasjeckajte zrna kave i pospite njima razmazanu čokoladu. Izrežite je u trokutiće i ostavite da se stvrdne.

 

Žele od kave

Sitno nasjeckajte svu čokoladu i promiješajte je. Želatinu namočite u puno hladne vode. Zakuhajte vodu, vrhnje za šlag, šećer i med. U tome rastopite instantnu kavu i nasjeckanu čokoladu i kuhajte dok temperatura ne bude 105 °C. Sklonite lonac s vatre, čekajte da smjesa prestane ključati i dodajte iscijeđene listiće želatine. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi na 35 °C. Žele od kave prelijte preko smrznute torte.

 

Ukrašavanje

Bijelu čokoladu nasjeckajte i otopite na parnoj kupelji. Stavite čokoladu u vrećicu. Tortu obložite trokutićima. Na tortu istisnite riječ "kava".

 

Sastojci

  • Kora od lješnjaka60 g lješnjaka 60 g šećera u prahu 1 jaje 15 g šećeraBiskvit joconde35 g maslaca 1 bjelanjak 22 jaja 90 g šećera 60 g bademova brašna 35 g brašnaHrskava kora od kave35 g čokolade 15 g maslaca 2 žličice instantne kave 10 g rižinih pahuljicaBavarska krema od kave5 listića želatine 500 ml vrhnja za šlag 100 g šećera 160 ml espressa 150 ml mlijeka 2 žumanjkaČokoladni trokutići300 g mliječne čokolade 85 g zrna kaveŽele od kave250 g mliječne čokolade 100 g bijele čokolade 565 ml vode 240 ml vrhnja za šlag 100 g šećera 150 g meda 8 listića želatine 5 g instantne kaveUkrašavanje50 g bijele čokolade

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve