Francuska torta od kave

Francuska torta od kave

Opis

Dodatne potrepštine

Papir za pečenje, lim za pečenje, štapni mikser, maslac za namašćivanje, prsten za tortu promjera 20 cm, celofan, termometar, voda s ledom, kockice leda.

 

 

 

 

Priprema

 

Kora od lješnjaka

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pecite lješnjake oko 5 minuta. Dobro sameljite lješnjake i šećer u prahu. Istucite jaje i šećer i umiješajte smjesu s lješnjacima. Smjesu stavite u namašćen prsten za tortu na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pecite koru oko 8 minuta tako da bude hrskava.

 

Biskvit joconde

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Otopite maslac. Tucite bjelanjak dok ne dobijete čvrstu pjenu. Istucite jaja i šećer. Tučenim jajima dodajte bademovo brašno i brašno. Dodajte maslac i umiješajte snijeg od bjelanjka. Smjesu tanko razmažite na lim prekriven papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 6 minuta. Ostavite da se ohladi i s pomoću prstena za tortu izrežite krug od biskvita pa potom načinite krug nešto manji od prstena.

 

Hrskava kora od kave

Čokoladu otopite na parnoj kupelji i umiješajte maslac. U čokoladu umiješajte instantnu kavu i rižine pahuljice. Smjesu rasporedite preko izrezanog biskvita joconde.

 

Bavarska krema od kave

Namočite želatinu u hladnu vodu. Tucite vrhnje za šlag dok ne bude gust kao jogurt. Sačuvajte malo espresa. Zakuhajte mlijeko, preostali espreso i polovicu šećera. Istucite žumanjke s preostalim šećerom i s malo espresa koji ste sačuvali. Žumanjcima umiješajte malo toplog mlijeka, vratite natrag u lonac i dobro promiješajte. Skuhajte kremu bez ključanja. Sklonite lonac s vatre i otopite namočenu želatinu u kremi. Neka se smjesa hladi u vodi s ledom dok se ne zgusne. Lopaticom umiješajte šlag.

 

Tortu slažite u prstenu u koji ste prethodno umetnuli celofan. Počnite s korom od lješnjaka, zatim stavite sloj bavarske kreme od kave, pa krug biskvita joconde s hrskavom korom i nadjenite bavarskom kremom od kave. Ravnomjerno razmažite kremu i ostavite tortu u zamrzivaču oko 3 sata.

 

Čokoladni trokutići

Nasjeckajte čokoladu i dvije trećine otopite na parnoj kupelji. Umiješajte preostalu čokoladu dok se posve ne otopi i dok temperatura ne bude najviše 32 °C. Ovdje pogledajte kako se temperira čokolada.

 

Čokoladu tanko razmažite na listu papira za pečenje. Nasjeckajte zrna kave i pospite njima razmazanu čokoladu. Izrežite je u trokutiće i ostavite da se stvrdne.

 

Žele od kave

Sitno nasjeckajte svu čokoladu i promiješajte je. Želatinu namočite u puno hladne vode. Zakuhajte vodu, vrhnje za šlag, šećer i med. U tome rastopite instantnu kavu i nasjeckanu čokoladu i kuhajte dok temperatura ne bude 105 °C. Sklonite lonac s vatre, čekajte da smjesa prestane ključati i dodajte iscijeđene listiće želatine. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi na 35 °C. Žele od kave prelijte preko smrznute torte.

 

Ukrašavanje

Bijelu čokoladu nasjeckajte i otopite na parnoj kupelji. Stavite čokoladu u vrećicu. Tortu obložite trokutićima. Na tortu istisnite riječ "kava".

 

Sastojci

Kora od lješnjaka

  • 60 g lješnjaka
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 15 g šećera

Biskvit joconde

  • 35 g maslaca
  • 1 bjelanjak
  • 22 jaja
  • 90 g šećera
  • 60 g bademova brašna
  • 35 g brašna

Hrskava kora od kave

  • 35 g čokolade
  • 15 g maslaca
  • 2 žličice instantne kave
  • 10 g rižinih pahuljica

Bavarska krema od kave

  • 5 listića želatine
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 100 g šećera
  • 160 ml espressa
  • 150 ml mlijeka
  • 2 žumanjka

Čokoladni trokutići

  • 300 g mliječne čokolade
  • 85 g zrna kave

Žele od kave

  • 250 g mliječne čokolade
  • 100 g bijele čokolade
  • 565 ml vode
  • 240 ml vrhnja za šlag
  • 100 g šećera
  • 150 g meda
  • 8 listića želatine
  • 5 g instantne kave

Ukrašavanje

  • 50 g bijele čokolade

Povezani recepti