Curry od cikle s curryjem od zmijastih mahuna

Sastojci

  • Za curry od cikle:
  • 1 veliki crveni luk, oguljen i sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, oguljena i sitno nasjeckana  
  • 1 zelena čili papričica
  • 1 pandan veličine 5cm  
  • 1 grančica lista curryja  
  • ½ kg cikle, odsječenih vrhova, oguljene i nasjeckane na kockice  
  • 1 čajna žličica čilija u prahu  
  • 1 čajna žličica korijandera u prahu
  • sol
  • 1 štapić cimeta, opran i slomljen
  • 2 jušne žlice pročišćenog maslaca (ghee)
  • ulje
  • 1 čajna žličica šećera  
  • 3 čajne žličice bijelog octa
  • 300ml kokosovog mlijeka
  • 100ml kokosovog vrhnja i dodatno za posluživanje
  • Za curry od zmijastih mahuna:
  • 350g zmijastih mahuna s odsječenim krajevima, izlomljenih  
  • 1 čajna žličica pahuljica čilija  
  • ½ čajna žličica sjemenki komorača  
  • ¼ čajne žličice kurkume
  • ½ čajne žličice sjemenki piskavice  
  • 1 čajna žličica kima u prahu
  • sol
  • 1 mali luk, oguljen i sitno nasjeckan  
  • 2 zelena čilija, sitno nasjeckana
  • 1 grančica lista curryja  
  • 2 jušne žlice ulja  
  • 125ml kokosovog vrhnja
  • Za Sambol od moringe:
  • luk, oguljen i sitno nasjeckan  
  • Lišće moringe
  • 1 zeleni čili, sitno nasjeckan
  • sok od 1 limete
  • crni papar
  • sol

Priprema

  • Curry od cikle:
  • Staviti ciklu, čili u prahu, korijander, sol, štapiće cimeta, čili papričice, listove pandana i listove curryja u posudu i ostaviti sa strane.
  • Zagrijati ulje u posebnoj posudi na srednjoj vatri i ubaciti luk i češnjak. Pržiti dok ne postanu prozirni, uz povremeno miješanje.
  • Uliti smjesu sa ciklom, šećerom i octom i promiješati da se sve sjedini.
  • Uliti kokosovo mlijeko i ostaviti da se kuha 15 do 20 minuta dok se umak ne smanji. Radi provjere je li curry skuhan, nožem bocnuti ciklu. Trebala bi se lako rastaviti, ali da ima blagu hrskavost u sebi.
  • Probati curry. Ako ima previše octa, dodati malo šećera da se okus izjednači.
  • Uliti maslac od kokosa i promiješati da se sjedini. Ostaviti da se kuha dok umak ne postane gust i sjajan.
  • Skinuti s vatre i poslužiti s malo dodatnog vrhnja od kokosa.
  • Curry od zmijastih mahuna:
  • Staviti zmijaste mahune u posudu s prahom čilija, korijanderom, sjemenkama komorača, kurkumom, piskavicom i kimom. Začiniti solju i promiješati da se mahune uvaljaju u smjesu. Dodati luk, češnjak i zeleni čili.
  • Zagrijati ulje u posebnu posudu na jakoj vatri i dodati listove curryja. Kada počnu pucketati, dodati smjesu s mahunama.
  • Stalno miješati na jakoj vatri dok se smjesa ne počne karamelizirati i grah ne bude gotov pazeći da začini ne zagore.
  • Uliti vrhnje od kokosa i umiješati da se sjedini. Ostaviti da se kuha par minuta dok se mahune ne skuhaju. Dodati zgusnuto kokosovo vrhnje, dobro umiješati i skinuti posudu s vatre.
  • Prekriti poklopcem dok ne bude spremno za posluživanje.
  • Sambol od moringe:
  • Pomiješati sve sastojke u malu posudu i poslužiti kao prilog curryju.

Povezani recepti

Vidi sve