Coulibiac s lososom
Recept iz: Paul Hollywood

Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“ , „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“, stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Sastojci
- 100 g riže basmati – kuhane s prstohvatom kurkume
- 75 g maslaca
- 1 luk – narezan na sitno
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 žličica sjemenki korijandra
- 2 zrna kardamoma
- 150 g šampinjona – narezanih na ploške
- korica jednog limuna
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žlice nasjeckanog kopra, sol i papar
- 500 g lisnatog tijesta
- 300 g kuhanih fileta lososa
- 3 tvrdo kuhana jajeta – očišćena i narezana na ploške
- jaje
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- 2. Otopite maslac u velikoj tavi i nježno pržite luk dok ne postane mekan, ali ne toliko da promijeni boju. Dodajte kumin, sjemenke korijandra i zrna kardamoma.
- 3. Dodajte izrezane gljive i kuhajte ih dok ne omekšaju.
- 4. Umiješajte kuhanu rižu, koricu limuna, peršin i kopar. Začinite solju i paprom.
- 5. Razvaljajte polovicu tijesta u pravokutnik veličine 22 cm s 35 cm. Stavite ga na lim za pečenje.
- 6. Rasporedite rižu po tijestu, ali ostavite četiri centimetra oko svih rubova prazno. Namrvite losos po riži. Preko lososa složite kriške jajeta.
- 7. Premažite rubove tijesta izmućenim jajetom. Razvaljajte preostalo tijesto tako da bude malo veće od prvog komada. Položite ga preko nadjevenog prvog komada tijesta i stisnite rubove obaju komada tijesta kako bi se spojili. Orežite rubove da budu uredni.
- 8. Premažite coulibiac smjesom jaja i vode te pecite 30-35 minuta, dok tijesto ne bude hrskavo i zlatno. Ostavite 10 minuta da se odmara prije rezanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)