Opis

Način pripreme:

1. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Za biskvit istucite maslac u kremu zajedno s pola šećera u prahu. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke u snijeg, dodajte preostali šećer i ponovno istucite. U tučeni maslac isipajte žumanjke, vrhnje i vaniliju i promiješajte. Pomiješajte brašno sa sitno narezanim orašastim plodovima. Postupno dodajte brašno i orašaste plodove u tučene bjelanjke. Pažljivo promiješajte špatulom.

2. Izlijte tijesto u kalup za tortu promjera 26 cm, prekriven papirom za pečenje. Pecite 25-30 minuta. Gotov biskvit ostavite da se ohladi.

3. Za ganaš ugrijte vrhnje dok ne proključa. Uklonite s vatre i stavite narezanu čokoladu i maslac. Miješajte dok ne nastane gusta i sjajna krema.

4. Biskvit stavite u tanjur za tortu i učvrstite pokretnim obručem tako da s unutarnje strane stavite dvije trake acetatnog papira.

5. Po biskvitu izlijte pola ganaša, ravnomjerno zagladite i ostavite tortu 10 minuta u hladnjaku ili zamrzivaču.

6. Za žele od jagoda namočite želatinu u malo vode. U blenderu pasirajte jagode sa šećerom. Ugrijte želatinu na pari. Nakon što se rastopi pomiješajte je s pireom od jagoda i još jedanput dobro istucite.

7. Po ganašu izlijte žele od jagoda. Mora biti hladno, ali se ne smije početi želirati. Ponovno vratite tortu u hladnjak ili zamrzivač dok se želatina dobro ne stegne.

8. Po želeu od jagoda nanesite preostali ganaš, lagano ugrijan. Ravnomjerno rasporedite i stavite u hladnjak da se stegne.

9. Pripremite glazuru od bijeloga ganaša, ugrijte vrhnje dok ne proključa i pomiješajte s narezanom čokoladom i maslacem u glatku kremu, a manji dio odvojite za ukras. Dok je još tekuća i lagano topla, rasporedite je po smeđem ganašu koji se već stvrdnuo. Ostavite da se stvrdne.

10. Za ukras torte pomiješajte sitno naribane pistacije sa zelenim čajem mača. Preostali bijeli ganaš stavite u špricu i ukrasite tortu. Pospite mješavinom pistacije i mače, poredajte maline i listiće metvice.

 

Savjet:

Ako pripremite veću količinu ganaša, možete ga pomiješati s narezanim sušenim voćem, orašastim plodovima, s malo brendija, oblikovati bombone i uvaljati u kakao, kokosove mrvice ili karamelizirane bademe.

Sastojci

Za biskvit

  • 60 g mekog kravljeg maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 3 jaja
  • 60 g kiselog vrhnja
  • 1 vanilija
  • 60 g brašna
  • 40 g narezanih zapečenih badema ili drugih orašastih plodova po izboru

Za ganaš

  • 400 g mliječnog vrhnja
  • 400 g tamne čokolade
  • 60 g kravljeg maslaca

Za žele od jagoda

  • 500 g jagoda
  • 4 žlice šećera
  • 15 g želatine

Za bijeli ganaš

  • 100 ml mliječnog vrhnja
  • 180 g bijele čokolade
  • 20 g kravljeg maslaca

Za ukras

  • maline
  • metvica
  • sirove pistacije
  • zeleni čaj mača

Povezani recepti