Brzo prženi svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao khom)
Recept iz: Luke Nguyen

Luke Nguyen u seriji Luke Nguyen: Vijetnam istražuje bogatstvo vijetnamske kuhinje kroz autentična jela i lokalne sastojke. Njegov kulinarski pristup naglašava ravnotežu okusa, svježinu namirnica i tradicionalne metode pripreme. Svaka epizoda donosi jedinstveni spoj putovanja i kuhanja, otkrivajući dublje značenje hrane u vijetnamskoj kulturi.
Sastojci
- 1 žlica šećera
- 2 žlice ribljeg umaka
- 300 g svinjskog vrata, tanko narezanog
- 1 žličica crnog papra
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 ljutike, sitno nasjeckane
- 1/2 paprike, očišćene od sjemenki i izrezane na kockice veličine2 x 2 cm
- 1 rajčica, narezana na kriške
- 100 g slatkog ananasa, narezanog na komade veličine zalogaja
- 1 crveni čili, narezan na ploške
- 1 luk, narezan na kriške
- 4 mlada luka, narezana na 4 cm duljine
- 1/2 vezice azijskog celera (30 g), opranog i narezanog na komade od 4 cm
- mala šaka korijandra
- Umak
- 2 žlice šećera
- 1 žlica alkoholnog octa
- 2 žličice pasirane rajčice
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica kukuruznog škroba otopljenog u 2 žličice vode
- Vrijeme mariniranja: 2 sata
Priprema
- 1. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za umak, promiješajte ih pa odložite dok vam ne zatrebaju.
- 2. U drugoj zdjeli miješajte šećer i riblji umak dok ne otopite šećer. Dodajte svinjetinu pa crni papar i ostavite ih dva sata marinirati u hladnjaku.
- 3. Wok stavite na jaku vatru. Kada je vruć, ulijte žlicu ulja pa ubacite češnjak i svinjetinu. Uz neprestano je miješanje pržite 3 minute, a zatim izvadite i odložite dok vam ne zatreba.
- 4. U isti vrući wok dodajte preostalo ulje, ljutiku, papriku, rajčicu, ananas i čili pa ih uz neprestano miješanje pržite 3 minute. U wok vratite svinjetinu i zalijte je pripremljenim umakom. Promiješajte je pa dodajte luk, mladi luk i azijski celer. Uz neprestano ih miješanje pržite još 2 minute da zgusnete umak.
- 5. Ukrasite ih korijanderom i poslužite s rižom jasmin te umačite u zdjelicu čilija u svijetlom umaku od soje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Svinjetina s ljepljivom sojom i đumbirom
Recepti Mark Moriarty
Rolice sa svinjskom kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Svinjetina s majčinom dušicom i češnjakom na naglo s raspucanim rajčicama i krumpirom pečenim na malteški
Recepti Michel Albert Roux
Hamburger od dimljene patke s lisičkama
Recepti Donal Skehan
Svinjeća plećka s pečenim krumpirom i parmezanom
Recepti Michela Tuscan
Svinjeći medaljoni s jabukom, lukom i jabukovačom
Recepti Michela Tuscan
Svinjetina s mangom i pepperoncinom
Recepti Luke Nguyen
Ljubičasti rezanci u woku s bambusom i svinjetinom (hu tieu xao mang thit lon)
Recepti Donal Skehan
Svinjeći medaljoni s karameliziranim umakom od luka
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnaskim začinskim biljem-Bun Cha