Brancin na pari

Brancin na pari

Opis

Priprema:

Wok-tavu stavite na štednjak, dodajte dvije jušne žlice maslinova ulja i pustite da se zagrije na slaboj vatri.

Ogulite crveni luk, razrežite ga po sredini, nasjeckajte u obliku polumjeseca i ubacite u wok-tavu.

Poriluk tanko narežite po dijagonali, sitno nasjeckajte i čili-papričice, dodajte luku i promiješajte.

Prije negoli luk omekša, preko svih sastojaka sitno naribajte polovicu limunove kore.

Normalne rajčice i crvene cherry-rajčice razrežite po sredini. Žute cherry-rajčice ostavite cijele.

Listove loze stavite jedan na drugi, smotajte u oblik rolade, sitno nasjeckajte i dodajte u tavu.

½ krumpira ogulite, narežite na sitne kriške i sa suhom bamijom, koju ste prije upotrebe ostavili u vodi da omekša, dodajte u tavu. Sve sastojke promiješajte i nastavite zajedno kuhati.

Tri češnja češnjaka ogulite, grubo nasjeckajte, dodajte u tavu, po vrhu naribajte dva komada normalnih rajčica po sredini prerezanih na dva dijela i promiješajte.

Lovorove listove nasjeckajte na duge linije i dodajte u tavu. Dodajte vode dovoljno da prekrije sve sastojke i nastavite kuhati dok sastojci ne omekšaju.

Filete europskog brancina stavite na dasku za rezanje, a na prazan dio daske pospite malo soli. Vrhove prstiju umočite u tu sol, primite filet za rubni dio i nožem odvojite meso od kože, kao da ga gurate.

Filete brancina koje ste odvojili od kože narežite na velike komade. Po njima pospite malo soli.

Kad umak u wok-tavi zakuha i sastojci omekšaju, dodajte ocat od zelenog grožđa.

Polovicu listova bosiljka grubo nasjeckajte, lagano zgnječite rukom i dodajte u umak.

Za kraj umaku dodajte maslac i uz miješanje ga rastopite u umaku. Tako će umak postati gušći.

Uzmite dvije posude za đuveč srednje veličine i u njih rasporedite umak tako da dođe dopola. Nakon umaka dodajte brancin. Finim dijelom ribeža naribajte ostatak limunove kore koji ste prije rabili.

Ogulite češanj češnjaka, razrežite ga po sredini i rasporedite u posude.

Crvene i žute cherry-rajčice rasporedite u obje posude i dodajte po jednu jušnu žlicu kapara.

Smeđe šampinjone narežite na kriške i, nakon što ih rasporedite u posude, poklopite posude, stavite ih na lim za pečenje i 15 minuta pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Jelo kuhano na pari izvadite iz pećnice i stavite u posude za posluživanje. Ukrasite po vrhu dodajući preostali list bosiljka koji ćete opet lagano zgnječiti rukom. Naribajte malo limunove kore i poslužite.

Sastojci

Sastojci

  • 2 fileta europskog brancina
  • sol
  • 5 komada crvenih cherry-rajčica
  • 12 komada žutih cherry-rajčica
  • 2 jušne žlice kapara
  • paket smeđih šampinjona

Za umak

  • crveni luk
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 2 komada poriluka
  • 2 komada čili-papričica
  • limun
  • 2 komada rajčica
  • 3 lista loze
  • ½ krumpira
  • čaša sušene bamije
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • voda
  • jušna žlica octa od zelenoga grožđa
  • 2 svežnja bosiljka
  • jušna žlica maslaca

Povezani recepti