Brancin na pari

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.

Sastojci

  • 2 fileta europskog brancina
  • sol
  • 5 komada crvenih cherry-rajčica
  • 12 komada žutih cherry-rajčica
  • 2 jušne žlice kapara
  • paket smeđih šampinjona
  • Za umak
  • crveni luk
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 2 komada poriluka
  • 2 komada čili-papričica
  • limun
  • 2 komada rajčica
  • 3 lista loze
  • ½ krumpira
  • čaša sušene bamije
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • voda
  • jušna žlica octa od zelenoga grožđa
  • 2 svežnja bosiljka
  • jušna žlica maslaca

Priprema

  • 1. Wok-tavu stavite na štednjak, dodajte dvije jušne žlice maslinova ulja i pustite da se zagrije na slaboj vatri.
  • 2. Ogulite crveni luk, razrežite ga po sredini, nasjeckajte u obliku polumjeseca i ubacite u wok-tavu.
  • 3. Poriluk tanko narežite po dijagonali, sitno nasjeckajte i čili-papričice, dodajte luku i promiješajte.
  • 4. Prije negoli luk omekša, preko svih sastojaka sitno naribajte polovicu limunove kore.
  • 5. Normalne rajčice i crvene cherry-rajčice razrežite po sredini. Žute cherry-rajčice ostavite cijele.
  • 6. Listove loze stavite jedan na drugi, smotajte u oblik rolade, sitno nasjeckajte i dodajte u tavu.
  • 7. ½ krumpira ogulite, narežite na sitne kriške i sa suhom bamijom, koju ste prije upotrebe ostavili u vodi da omekša, dodajte u tavu. Sve sastojke promiješajte i nastavite zajedno kuhati.
  • 8. Tri češnja češnjaka ogulite, grubo nasjeckajte, dodajte u tavu, po vrhu naribajte dva komada normalnih rajčica po sredini prerezanih na dva dijela i promiješajte.
  • 9. Lovorove listove nasjeckajte na duge linije i dodajte u tavu. Dodajte vode dovoljno da prekrije sve sastojke i nastavite kuhati dok sastojci ne omekšaju.
  • 10. Filete europskog brancina stavite na dasku za rezanje, a na prazan dio daske pospite malo soli. Vrhove prstiju umočite u tu sol, primite filet za rubni dio i nožem odvojite meso od kože, kao da ga gurate.
  • 11. Filete brancina koje ste odvojili od kože narežite na velike komade. Po njima pospite malo soli.
  • 12. Kad umak u wok-tavi zakuha i sastojci omekšaju, dodajte ocat od zelenog grožđa.
  • 13. Polovicu listova bosiljka grubo nasjeckajte, lagano zgnječite rukom i dodajte u umak.
  • 14. Za kraj umaku dodajte maslac i uz miješanje ga rastopite u umaku. Tako će umak postati gušći.
  • 15. Uzmite dvije posude za đuveč srednje veličine i u njih rasporedite umak tako da dođe dopola. Nakon umaka dodajte brancin. Finim dijelom ribeža naribajte ostatak limunove kore koji ste prije rabili.
  • 16. Ogulite češanj češnjaka, razrežite ga po sredini i rasporedite u posude.
  • 17. Crvene i žute cherry-rajčice rasporedite u obje posude i dodajte po jednu jušnu žlicu kapara.
  • 18. Smeđe šampinjone narežite na kriške i, nakon što ih rasporedite u posude, poklopite posude, stavite ih na lim za pečenje i 15 minuta pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  • 19. Jelo kuhano na pari izvadite iz pećnice i stavite u posude za posluživanje. Ukrasite po vrhu dodajući preostali list bosiljka koji ćete opet lagano zgnječiti rukom.
  • 20. Naribajte malo limunove kore i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve