Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 12 kozica, očišćenih, s repovima (sačuvajte glave)
- 12 kriški pancete
- 2 grančice svježeg ružmarina
- 12 drvenih štapića za ražnjiće
- ½ glavice radiča, tanko narezane
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 125 g neslanog maslaca, hladne kockice
- 6 glava kozica
- 120 ml sambuce
- 60 ml vrhnja za kuhanje
- 4 zrnca papra
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- ¼ glavice luka, sitno nasjeckana
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ¼ soka od limuna
- sol i papar
Priprema
- 1. U manjem loncu zagrijte ulje za umak. Na vrućem ulju 2-3 minute lagano pirjajte luk, papar u zrnu i češnjak. Dodajte glave kozica i pirjajte ih 3-4 minute pa prelijte sambucom i iznimno oprezno flambirajte alkohol. Zatim ulijte 100 ml vode i za polovicu reducirajte umak. Ulijte vrhnje i reducirajte ga na 1/3.
- 2. Umak sklonite s vatre pa postupno dodajte maslac i topite ga miješanjem pjenjačom. Dodajte limunov sok i sol pa ga procijedite kroz cjedilo i odložite dok vam ne zatreba.
- 3. Od kraja repa, pa cijelom dužinom kozica provucite štapiće za ražnjiće. Svaku kozicu omotajte kriškom pancete. Kozice oko 2-3 min sa svake strane zapecite na vrućoj gril-tavi. Dok se peku, „četkajte“ ih grančicom ružmarina. Kad su zapečene, iz kozica izvucite drvene štapiće i premjestite ih na tanjur.
- 4. Radič začinite samo uljem i soli, na vrh salate poslažite kozice i po ukusu ih prelijte umakom od sambuce i maslaca.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Donal Skehan
Košarice od vučenog tijesta s koktelom od kozica
Recepti Hera Te Kurapa
Teriyaki losos i povrće u tempuri
Recepti Hera Te Kurapa
Kamenice na tri načina
Recepti Mark Moriarty
Hrskavi losos s rajčicom i začinskim biljem
Recepti Mark Moriarty
Škampi s tartar umakom
Recepti Curtis Stone
Brancin s hrskavom kožicom, šafran rižom i umakom od maslina
Recepti Luke Nguyen
Tilapija s limunskom travom na roštilju
Recepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom