Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • 1/4 šalice sjemenki korijandra
  • 1 žlica sjemenki kumina
  • 2 žličice crnog papra u zrnu
  • morska sol
  • 1/2 šalice kokosovog brašna
  • 1/2 šalice bijelog vinskog octa
  • 1 luk srebrenac, grubo narezan
  • 1 žlica svježeg korijena đumbira, oguljenog i sitno naribanog
  • 5 češanja češnjaka
  • 1 veliki čili, grubo narezan
  • 1 žlica ulja od sjemenki grožđa
  • 1 srednje velika zrela rajčica, narezana na kockice
  • 10 svježih listova curryja
  • 15 g svježeg korijena kurkume, oguljenog i sitno naribanog
  • 2 žličice mljevenog čilija
  • 1 1/2 šalica nezaslađenog kokosovog mlijeka
  • 1/2 kg svježih kapica
  • 1/2 kg svježih većih kozica, očišćenih
  • 1/2 šalice svježih listića korijandra
  • kuhana riža, za posluživanje

Priprema

  • 1. Na umjereno jakoj vatri zagrijte tavu. Uz neprestano miješanje prepecite sjemenke korijandra i kumina te papar u zrnu oko 3 minute ili dok sjemenke ne zamirišu. Odložite ih da se potpuno ohlade.
  • 2. Prepečene začine istresite u sjeckalicu. Dodajte kokosovo brašno, ocat, luk, đumbir, češnjak i veliki čili pa ih usitnite u pastu.
  • 3. U velikom loncu s debelim dnom na laganoj vatri zagrijte ulje. Dodajte pripremljenu pastu i pirjajte je dok ne zamiriše te ispari dio tekućine, otprilike 5 do 10 minuta. Dodajte rajčicu, listove curryja, kurkumu, mljeveni čili i prstohvat soli. Pirjajte ih oko 5 minuta ili dok ne omekšate rajčicu i sastojke sjedinite u umak.
  • 4. Ulijte kokosovo mlijeko pa sastojke krčkajte 2 do 3 minute da povežete okuse. Umiješajte kapice i kozice. Dolijte oko 1/2 šalice vode da umak razrijedite do željene gustoće. Na laganoj vatri ponovno zakuhajte curry. Poklopite ga i kuhajte oko 3 minute ili dok ne skuhate kozice i kapice.
  • 5. Curry rasporedite na velike plitke tanjure, pospite listićima korijandra i smjesta poslužite s vrućom rižom.

Povezani recepti

Vidi sve