Curry od kozica i kapica
Recept iz: Curtis Stone
Curtis Stone je slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.
Sastojci
- 1/4 šalice sjemenki korijandra
- 1 žlica sjemenki kumina
- 2 žličice crnog papra u zrnu
- morska sol
- 1/2 šalice kokosovog brašna
- 1/2 šalice bijelog vinskog octa
- 1 luk srebrenac, grubo narezan
- 1 žlica svježeg korijena đumbira, oguljenog i sitno naribanog
- 5 češanja češnjaka
- 1 veliki čili, grubo narezan
- 1 žlica ulja od sjemenki grožđa
- 1 srednje velika zrela rajčica, narezana na kockice
- 10 svježih listova curryja
- 15 g svježeg korijena kurkume, oguljenog i sitno naribanog
- 2 žličice mljevenog čilija
- 1 1/2 šalica nezaslađenog kokosovog mlijeka
- 1/2 kg svježih kapica
- 1/2 kg svježih većih kozica, očišćenih
- 1/2 šalice svježih listića korijandra
- kuhana riža, za posluživanje
Priprema
- 1. Na umjereno jakoj vatri zagrijte tavu. Uz neprestano miješanje prepecite sjemenke korijandra i kumina te papar u zrnu oko 3 minute ili dok sjemenke ne zamirišu. Odložite ih da se potpuno ohlade.
- 2. Prepečene začine istresite u sjeckalicu. Dodajte kokosovo brašno, ocat, luk, đumbir, češnjak i veliki čili pa ih usitnite u pastu.
- 3. U velikom loncu s debelim dnom na laganoj vatri zagrijte ulje. Dodajte pripremljenu pastu i pirjajte je dok ne zamiriše te ispari dio tekućine, otprilike 5 do 10 minuta. Dodajte rajčicu, listove curryja, kurkumu, mljeveni čili i prstohvat soli. Pirjajte ih oko 5 minuta ili dok ne omekšate rajčicu i sastojke sjedinite u umak.
- 4. Ulijte kokosovo mlijeko pa sastojke krčkajte 2 do 3 minute da povežete okuse. Umiješajte kapice i kozice. Dolijte oko 1/2 šalice vode da umak razrijedite do željene gustoće. Na laganoj vatri ponovno zakuhajte curry. Poklopite ga i kuhajte oko 3 minute ili dok ne skuhate kozice i kapice.
- 5. Curry rasporedite na velike plitke tanjure, pospite listićima korijandra i smjesta poslužite s vrućom rižom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)