Curtis Stone je  slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.

Sastojci

  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 šalice listića svježeg bosiljka
  • 1/4 šalice listića peršina
  • 1/4 šalice listića estragona
  • 2 žličice listića svježeg ružmarina
  • 1/2 stručka svježeg vlasca
  • 2 žlice ocijeđenih manjih kapara
  • 2 žlice grubo narezane ljutike
  • 1 limun, ribana korica i žlica soka
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 2 manje glavice komorača, narezane na ploške debljine 1 1/2 cm
  • 3 mlada luka, razrezana po duljini
  • 1 limun, raspolovljen
  • 2 x 150 g fileta lososa s kožom
  • 3 žlice maslaca
  • 1 žlica ocijeđenih kapara

Priprema

  • 1. U sjeckalici dobro usitnite sve sastojke. Salsu posolite i popaprite po ukusu. Ostavite je na sobnoj temperaturi dok vam ne zatreba.
  • 2. Na umjereno jakoj vatri zagrijte veliku roštilj-tavu. Dno prelijte s 2 žlice maslinovog ulja pa na tavu rasporedite ploške komorača, polovice limuna i mladi luk. Pecite ih oko 3 minute sa svake strane ili dok ne omekšaju i porumene. Posolite ih i popaprite.
  • 3. U međuvremenu oštrim nožem lagano zarežite kožu fileta lososa. Filete s kožom prema dolje položite u veliku neprianjajuću tavu. Posolite ih i pecite na umjerenoj vatri oko 3 minute ili dok koža ne postane rumena i hrskava. Okrenite filete. Dodajte maslac i kapare pa filete uz neprestano zalijevanje rastopljenim maslacem pecite još oko 2 minute ili dok ne porumeni središte lososa.
  • 4. Filete lososa poslužite na povrću i ukrasite polovicama limuna. Filete prelijte ostacima maslaca i kapara iz tave. Po vrhu razbacajte grumene zelene salse i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve