Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recept iz: Curtis Stone
Curtis Stone je slavni kuhar i autor rođen u Australiji, a trenutno živi i djeluje u SAD-u. Najviše je poznat po višestrukim televizijskim nastupima u SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji, kao i po svojim kalifornijskim restoranima, Maude i Gwen.
Sastojci
- 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 šalice listića svježeg bosiljka
- 1/4 šalice listića peršina
- 1/4 šalice listića estragona
- 2 žličice listića svježeg ružmarina
- 1/2 stručka svježeg vlasca
- 2 žlice ocijeđenih manjih kapara
- 2 žlice grubo narezane ljutike
- 1 limun, ribana korica i žlica soka
- 5 žlica maslinovog ulja
- 2 manje glavice komorača, narezane na ploške debljine 1 1/2 cm
- 3 mlada luka, razrezana po duljini
- 1 limun, raspolovljen
- 2 x 150 g fileta lososa s kožom
- 3 žlice maslaca
- 1 žlica ocijeđenih kapara
Priprema
- 1. U sjeckalici dobro usitnite sve sastojke. Salsu posolite i popaprite po ukusu. Ostavite je na sobnoj temperaturi dok vam ne zatreba.
- 2. Na umjereno jakoj vatri zagrijte veliku roštilj-tavu. Dno prelijte s 2 žlice maslinovog ulja pa na tavu rasporedite ploške komorača, polovice limuna i mladi luk. Pecite ih oko 3 minute sa svake strane ili dok ne omekšaju i porumene. Posolite ih i popaprite.
- 3. U međuvremenu oštrim nožem lagano zarežite kožu fileta lososa. Filete s kožom prema dolje položite u veliku neprianjajuću tavu. Posolite ih i pecite na umjerenoj vatri oko 3 minute ili dok koža ne postane rumena i hrskava. Okrenite filete. Dodajte maslac i kapare pa filete uz neprestano zalijevanje rastopljenim maslacem pecite još oko 2 minute ili dok ne porumeni središte lososa.
- 4. Filete lososa poslužite na povrću i ukrasite polovicama limuna. Filete prelijte ostacima maslaca i kapara iz tave. Po vrhu razbacajte grumene zelene salse i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca
Recepti Curtis Stone
Brzo pržene kozice s limunskom travom
Recepti Curtis Stone
Kilpatrick od kamenica
Recepti Luca Ciano
Panirani sendviči s mozzarellom i prosciuttom di Parma
Recepti Luca Ciano
Crni rižoto s proseccom, kozicama i limetom
Recepti Luca Ciano
Tagliatelle s umakom od prosecca i dimljenog lososa
Recepti Luca Ciano
Tart od rajčica, karameliziranog luka i inćuna
Recepti Luca Ciano
Bakalar s umakom od crnog češnjaka, stracciatellom i prosciuttom di Parma
Recepti Luca Ciano
Crostini s češnjakom, inćunima i tučenim maslacem