Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.

Sastojci

  • 2 kg bakalara bez kože, prethodno namočenog u hladnoj vodi 24 sata, više puta promijeniti vodu
  • 4 luka, sitno nasjeckana
  • 1 crvena paprika, bez membrane, sitno nasjeckana
  • ½ lučice komorača, sitno nasjeckane
  • 1 šaka krupno nasjeckanog kovrčavog peršina
  • 4 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml vrhnja
  • 200 g višenamjenskog brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • Sol i papar, po želji
  • Maslac i maslinovo ulje, za prženje
  • Kiseli krastavci i mrkva, mladi kuhani pa prženi krumpiri i umak remoulade, za posluživanje

Priprema

  • 1. Ocijedite bakalar i dobro ga isperite hladnom vodom. Uklonite kosti i sitno ga nasjeckajte.
  • Stavite ga u veliku zdjelu i dodajte sve sastojke osim maslaca, ulja i sastojaka za posluživanje. Sve dobro promiješajte.
  • 2. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • 3. Zagrijte dovoljno maslaca i ulja u velikoj tavi na jakoj vatri da se prekrije 5 mm dna. Kad se maslac počne pjeniti, žlicom oblikujte mješavinu s bakalarom u okruglice. Pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne poprimi zlatnu boju. Treba ih peći u više navrata pa ćete dodavati još maslaca ulja prema potrebi. Stavite pržene riblje okruglice na lim za pečenje i pecite u pećnici 10 minuta. Poslužite s kiselim krastavcima i mrkvom, krumpirima i umakom remoulade.
  • Opaska
  • • Za umak remoulade, promiješajte sitno nasjeckane kornišone, ljutiku i peršin s kvalitetnom majonezom.

Povezani recepti

Vidi sve