Beze - smjesa koja uvijek dobro ispadne
Recept iz: Donna Hay
Donna Hay poznata je australska kuharica i autorica najprodavanijih kuharica. Njezina recepti usredotočeni su na osnovne sastojke i hranu koju lako možete pripremiti u vlastitom domu.
Sastojci
- 225 ml bjelanjka (oko 6 jaja)
- 330 g šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1 ½ žličica bijelog vinskog octa
Priprema
- 1. Stavite bjelanjke u zdjelu električnog miksera i brzo mutite dok se ne dobijete mekane vrhove. Najbolja su svježa jaja sobne temperature – kad ih umutimo budu pahuljasta i bogata te su stabilnija tijekom pečenja.
- 2. Dodajte šećer, žlicu po žlicu. Dodajte novu žlicu šećera tek kad se prethodna otopila u smjesi. Budite strpljivi dok postupno dodajete šećer u bjelanjke. Svaka žlica šećera treba se otopiti prije nego što dodate još šećera.
- 3. Kada dodate sav šećer, ostružite stijenke zdjele i mutite još 10-15 minuta ili dok smjesa ne bude gusta i sjajna. Pazite da ne mutite predugo – smjesa je gotova kad je gusta, sjajna i glatka, bez tragova zrnaca šećera. To možete provjeriti tako da malo smjese protrljate između palca i kažiprsta.
- 4. Stavite kukuruzni škrob i ocat u zdjelicu i miješajte dok se ne stope.
- 5. Dodajte smjesu od kukuruznog škroba i octa u smjesu s bjelanjcima i mutite još 30 sekundi ili dok ne bude dobro sjedinjeno. Od navedenih količina dobit ćete dovoljno smjese za jednu koru.
- SAVJET
- Izbjegavajte pripremati beze-kore na vlažne dane. Zbog viška vlage beze bi mogao opasti tijekom ili nakon pečenja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća