Beze - smjesa koja uvijek dobro ispadne

Beze - smjesa koja uvijek dobro ispadne

Opis

(osnovni recept)

1. KORAK

Stavite bjelanjke u zdjelu električnog miksera i brzo mutite dok se ne dobijete mekane vrhove.

 

2. KORAK

Dodajte šećer, žlicu po žlicu. Dodajte novu žlicu šećera tek kad se prethodna otopila u smjesi. **

 

3. KORAK

Kada dodate sav šećer, ostružite stijenke zdjele i mutite još 10-15 minuta ili dok smjesa ne bude gusta i sjajna.***

 

4. KORAK

Stavite kukuruzni škrob i ocat u zdjelicu i miješajte dok se ne stope.

 

5. KORAK

Dodajte smjesu od kukuruznog škroba i octa u smjesu s bjelanjcima i mutite još 30 sekundi ili dok ne bude dobro sjedinjeno. Od navedenih količina dobit ćete dovoljno smjese za jednu koru.

 

NAPOMENE

*Izrada beze-smjese znanstvena je metoda. Pozorno mjerite sastojke, uključujući i bjelanjke jer nisu sva jaja jednake veličine. Najbolja su svježa jaja sobne temperature – kad ih umutimo budu pahuljasta i bogata te su stabilnija tijekom pečenja.

 

**Budite strpljivi dok postupno dodajete šećer u bjelanjke. Svaka žlica šećera treba se otopiti prije nego što dodate još šećera.

*** Pazite da ne mutite predugo – smjesa je gotova kad je gusta, sjajna i glatka, bez tragova zrnaca šećera. To možete provjeriti tako da malo smjese protrljate između palca i kažiprsta.

 

SAVJET

Izbjegavajte pripremati beze-kore na vlažne dane. Zbog viška vlage beze bi mogao opasti tijekom ili nakon pečenja.

Sastojci

Beze

  • 225 ml bjelanjka (oko 6 jaja)
  • 330 g šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 ½ žličica bijelog vinskog octa

Povezani recepti