Beze - smjesa koja uvijek dobro ispadne

Donna Hay poznata je australska kuharica i autorica najprodavanijih kuharica. Njezina recepti usredotočeni su na osnovne sastojke i hranu koju lako možete pripremiti u vlastitom domu.

Sastojci

  • 225 ml bjelanjka (oko 6 jaja)
  • 330 g šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 ½ žličica bijelog vinskog octa

Priprema

  • 1. Stavite bjelanjke u zdjelu električnog miksera i brzo mutite dok se ne dobijete mekane vrhove. Najbolja su svježa jaja sobne temperature – kad ih umutimo budu pahuljasta i bogata te su stabilnija tijekom pečenja.
  • 2. Dodajte šećer, žlicu po žlicu. Dodajte novu žlicu šećera tek kad se prethodna otopila u smjesi. Budite strpljivi dok postupno dodajete šećer u bjelanjke. Svaka žlica šećera treba se otopiti prije nego što dodate još šećera.
  • 3. Kada dodate sav šećer, ostružite stijenke zdjele i mutite još 10-15 minuta ili dok smjesa ne bude gusta i sjajna. Pazite da ne mutite predugo – smjesa je gotova kad je gusta, sjajna i glatka, bez tragova zrnaca šećera. To možete provjeriti tako da malo smjese protrljate između palca i kažiprsta.
  • 4. Stavite kukuruzni škrob i ocat u zdjelicu i miješajte dok se ne stope.
  • 5. Dodajte smjesu od kukuruznog škroba i octa u smjesu s bjelanjcima i mutite još 30 sekundi ili dok ne bude dobro sjedinjeno. Od navedenih količina dobit ćete dovoljno smjese za jednu koru.
  • SAVJET
  • Izbjegavajte pripremati beze-kore na vlažne dane. Zbog viška vlage beze bi mogao opasti tijekom ili nakon pečenja.

Povezani recepti

Vidi sve