Beze - smjesa koja uvijek dobro ispadne
Recept iz: Donna Hay
1. KORAK
Stavite bjelanjke u zdjelu električnog miksera i brzo mutite dok se ne dobijete mekane vrhove.
2. KORAK
Dodajte šećer, žlicu po žlicu. Dodajte novu žlicu šećera tek kad se prethodna otopila u smjesi. **
3. KORAK
Kada dodate sav šećer, ostružite stijenke zdjele i mutite još 10-15 minuta ili dok smjesa ne bude gusta i sjajna.***
4. KORAK
Stavite kukuruzni škrob i ocat u zdjelicu i miješajte dok se ne stope.
5. KORAK
Dodajte smjesu od kukuruznog škroba i octa u smjesu s bjelanjcima i mutite još 30 sekundi ili dok ne bude dobro sjedinjeno. Od navedenih količina dobit ćete dovoljno smjese za jednu koru.
NAPOMENE
*Izrada beze-smjese znanstvena je metoda. Pozorno mjerite sastojke, uključujući i bjelanjke jer nisu sva jaja jednake veličine. Najbolja su svježa jaja sobne temperature – kad ih umutimo budu pahuljasta i bogata te su stabilnija tijekom pečenja.
**Budite strpljivi dok postupno dodajete šećer u bjelanjke. Svaka žlica šećera treba se otopiti prije nego što dodate još šećera.
*** Pazite da ne mutite predugo – smjesa je gotova kad je gusta, sjajna i glatka, bez tragova zrnaca šećera. To možete provjeriti tako da malo smjese protrljate između palca i kažiprsta.
SAVJET
Izbjegavajte pripremati beze-kore na vlažne dane. Zbog viška vlage beze bi mogao opasti tijekom ili nakon pečenja.
Sastojci
- Beze225 ml bjelanjka (oko 6 jaja) 330 g šećera 1 žlica kukuruznog škroba 1 ½ žličica bijelog vinskog octa
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom