Baba ganoush i maneesh

Baba ganoush i maneesh

Opis

Postupak (Baba ganoush):

1. Izbodite patlidžane vilicom. Pecite ispod gornjeg grijača pećnice (roštilja) dok im kora ne bude zagorena i crna, a meso meko na dodir (trebat će otprilike 15-20 minuta, okrenite ih nakon što prođe pola vremena pečenja).

2. U mužaru zgnječite češnjak sa sokom limuna, pastom tahini, maslinovim uljem i paprom.

3. Kad se ohlade toliko da ih možete držati, prepolovite patlidžane i žlicom izvadite meso. Pomiješajte mekano meso s ostalim sastojcima.

4. Stavite sve u zdjelu za posluživanje i prelijte za kraj s malo maslinova ulja i sjeckanog peršina.


Postupak (Maneesh):

1. Pomiješajte brašno, sol, šećer i kvasac. Dodajte maslinovo ulje i 270 ml vode. Prstima pomiješajte sastojke. Postupno dodajte preostalu vodu, sve dok se brašno ne odvoji od rubova zdjele i dobijete mekano tijesto (možda nećete trebati svu vodu, tijesto treba biti mekano, ali ne gnjecavo).

2. Na radnu površinu izlijte malo maslinova ulja. Stavite na to tijesto i mijesite 5-10 minuta. Tijesto će isprva biti mokro, no uz miješenje će postati glatko.

3. Kada dobijete glatko tijesto, stavite ga u čistu nauljenu zdjelu, prekrijte i ostavite dok ne bude dvostruko veće.

4. Tri lima prekrijte papirom za pečenje.

5. Stavite tijesto na nauljenu površinu. Istisnite zrak tako što ćete ga više puta presaviti. Radite to sve dok sav zrak ne izađe, a tijesto bude glatko. Podijelite tijesto u tri dijela i istanjite u velike krugove.

6. Stavite ih na limove prekrivene papirom za pečenje te svaki stavite u plastičnu vrećicu. Ostavite 20 minuta.

7. Miješajte sastojke za nadjev s maslinovim uljem sve dok ne dobijete gustu pastu. Ugrijte pećnicu na 230 °C.

8. Netom prije pečenja premažite površinu kruha maslinovim uljem. Rasporedite nadjev na tri kruha te pecite otprilike 15 minuta.

9. Izvadite iz pećnice i prebacite na rešetku kako bi se ohladili.


Sastojci

Sastojci (Baba ganoush):

  • 3 patlidžana
  • 3 češnja češnjaka
  • zgnječena sa žličicom soli
  • sok jednog limuna
  • 2 žlice paste tahini
  • 3 žlice maslinova ulja
  • crni papar
  • po želji
  • 1 žlica nasjeckanog peršina

Satojci (Maneesh):

  • 500 g bijelog brašna za kruh
  • dodatno za posipanje
  • 10 g soli
  • 25 g šećera
  • 10 g instant-kvasca
  • 20 ml / 4 žlice maslinova ulja
  • dodatno za miješenje
  • 360 ml mlake vode

Za nadjev (Maneesh):

  • 6 žlica sezama
  • 4 žlice sušenog timijana
  • 2 žlice sušenog mažurana
  • malo maslinova ulja

Povezani recepti