Baba ganoush i maneesh
Recept iz: Paul Hollywood
Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“, „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“ stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Nakon svog školovanja i uspjeha po Britanskim hotelima, Paul je iskoristio priliku da putuje kroz Cipar, Egipat i Jordan posjećujući udaljena sela kako bi otkrio antičku tehniku pečenja kruha. Jednom je prilikom, putujući kroz Beduin, pekao kruh usred pustinje.
Sastojci
- 3 patlidžana
- 3 češnja češnjaka zgnječena sa žličicom soli
- sok jednog limuna
- 2 žlice paste tahini
- 3 žlice maslinova ulja
- crni papar po želji
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 500 g bijelog brašna za kruh
- dodatno za posipanje: 10 g soli, 25 g šećera
- 10 g instant-kvasca
- 20 ml / 4 žlice maslinova ulja
- dodatno za miješenje: 360 ml mlake vode
- Za nadjev: 6 žlica sezama, 4 žlice sušenog timijana, 2 žlice sušenog mažurana, malo maslinova ulja
Priprema
- Baba ganoush:
- 1. Izbodite patlidžane vilicom. Pecite ispod gornjeg grijača pećnice (roštilja) dok im kora ne bude zagorena i crna, a meso meko na dodir (trebat će otprilike 15-20 minuta, okrenite ih nakon što prođe pola vremena pečenja).
- 2. U mužaru zgnječite češnjak sa sokom limuna, pastom tahini, maslinovim uljem i paprom.
- 3. Kad se ohlade toliko da ih možete držati, prepolovite patlidžane i žlicom izvadite meso. Pomiješajte mekano meso s ostalim sastojcima.
- 4. Stavite sve u zdjelu za posluživanje i prelijte za kraj s malo maslinova ulja i sjeckanog peršina.
- Maneesh:
- 1. Pomiješajte brašno, sol, šećer i kvasac. Dodajte maslinovo ulje i 270 ml vode. Prstima pomiješajte sastojke. Postupno dodajte preostalu vodu, sve dok se brašno ne odvoji od rubova zdjele i dobijete mekano tijesto (možda nećete trebati svu vodu, tijesto treba biti mekano, ali ne gnjecavo).
- 2. Na radnu površinu izlijte malo maslinova ulja. Stavite na to tijesto i mijesite 5-10 minuta. Tijesto će isprva biti mokro, no uz miješenje će postati glatko.
- 3. Kada dobijete glatko tijesto, stavite ga u čistu nauljenu zdjelu, prekrijte i ostavite dok ne bude dvostruko veće.
- 4. Tri lima prekrijte papirom za pečenje.
- 5. Stavite tijesto na nauljenu površinu. Istisnite zrak tako što ćete ga više puta presaviti. Radite to sve dok sav zrak ne izađe, a tijesto bude glatko. Podijelite tijesto u tri dijela i istanjite u velike krugove.
- 6. Stavite ih na limove prekrivene papirom za pečenje te svaki stavite u plastičnu vrećicu. Ostavite 20 minuta.
- 7. Miješajte sastojke za nadjev s maslinovim uljem sve dok ne dobijete gustu pastu. Ugrijte pećnicu na 230 °C.
- 8. Netom prije pečenja premažite površinu kruha maslinovim uljem. Rasporedite nadjev na tri kruha te pecite otprilike 15 minuta.
- 9. Izvadite iz pećnice i prebacite na rešetku kako bi se ohladili.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Grčki kruščići sa sirom
Recepti Lora i Stoyan
Žemljice s maslinama
Recepti Lora i Stoyan
Mlinci
Recepti Lora i Stoyan
Burek paprike
Recepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Donal Skehan
Peciva s curryjem od piletine
Recepti Nico Reynolds
Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom