Baba ganoush i maneesh

Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“, „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“ stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Nakon svog školovanja i uspjeha po Britanskim hotelima, Paul je iskoristio priliku da putuje kroz Cipar, Egipat i Jordan posjećujući udaljena sela kako bi otkrio antičku tehniku pečenja kruha. Jednom je prilikom, putujući kroz Beduin, pekao kruh usred pustinje.

Sastojci

  • 3 patlidžana
  • 3 češnja češnjaka zgnječena sa žličicom soli
  • sok jednog limuna
  • 2 žlice paste tahini
  • 3 žlice maslinova ulja
  • crni papar po želji
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 500 g bijelog brašna za kruh
  • dodatno za posipanje: 10 g soli, 25 g šećera
  • 10 g instant-kvasca
  • 20 ml / 4 žlice maslinova ulja
  • dodatno za miješenje: 360 ml mlake vode
  • Za nadjev: 6 žlica sezama, 4 žlice sušenog timijana, 2 žlice sušenog mažurana, malo maslinova ulja

Priprema

  • Baba ganoush:
  • 1. Izbodite patlidžane vilicom. Pecite ispod gornjeg grijača pećnice (roštilja) dok im kora ne bude zagorena i crna, a meso meko na dodir (trebat će otprilike 15-20 minuta, okrenite ih nakon što prođe pola vremena pečenja).
  • 2. U mužaru zgnječite češnjak sa sokom limuna, pastom tahini, maslinovim uljem i paprom.
  • 3. Kad se ohlade toliko da ih možete držati, prepolovite patlidžane i žlicom izvadite meso. Pomiješajte mekano meso s ostalim sastojcima.
  • 4. Stavite sve u zdjelu za posluživanje i prelijte za kraj s malo maslinova ulja i sjeckanog peršina.
  • Maneesh:
  • 1. Pomiješajte brašno, sol, šećer i kvasac. Dodajte maslinovo ulje i 270 ml vode. Prstima pomiješajte sastojke. Postupno dodajte preostalu vodu, sve dok se brašno ne odvoji od rubova zdjele i dobijete mekano tijesto (možda nećete trebati svu vodu, tijesto treba biti mekano, ali ne gnjecavo).
  • 2. Na radnu površinu izlijte malo maslinova ulja. Stavite na to tijesto i mijesite 5-10 minuta. Tijesto će isprva biti mokro, no uz miješenje će postati glatko.
  • 3. Kada dobijete glatko tijesto, stavite ga u čistu nauljenu zdjelu, prekrijte i ostavite dok ne bude dvostruko veće.
  • 4. Tri lima prekrijte papirom za pečenje.
  • 5. Stavite tijesto na nauljenu površinu. Istisnite zrak tako što ćete ga više puta presaviti. Radite to sve dok sav zrak ne izađe, a tijesto bude glatko. Podijelite tijesto u tri dijela i istanjite u velike krugove.
  • 6. Stavite ih na limove prekrivene papirom za pečenje te svaki stavite u plastičnu vrećicu. Ostavite 20 minuta.
  • 7. Miješajte sastojke za nadjev s maslinovim uljem sve dok ne dobijete gustu pastu. Ugrijte pećnicu na 230 °C.
  • 8. Netom prije pečenja premažite površinu kruha maslinovim uljem. Rasporedite nadjev na tri kruha te pecite otprilike 15 minuta.
  • 9. Izvadite iz pećnice i prebacite na rešetku kako bi se ohladili.

Povezani recepti

Vidi sve