Zamrznuta torta od jagoda i beze kora
Recept iz: Rachel Allen
Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta.
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje.
Sastojci
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 300 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g jagoda očišćenih i izrezanih na četvrtine
- sok jednog limuna
- 50 g šećera u prahu
- 500 ml vrhnja za šlag
- Potreban je kalup za tortu promjera 23 cm s odvojivim rubom
Priprema
- 1. Za beze koru: Ugrijte pećnicu na 140 °C i stavite papir za pečenje na dva lima za pečenje.
- 2. Stavite bjelanjke u veliku, besprijekorno čistu zdjelu. Dodajte sol i mutite ih dok ne dobijete mekan snijeg. Dodajte žlicu po žlicu šećera i mutite nakon svakog dodavanja. Nastavite mutiti dok ne dodate sav šećer, a snijeg postane čvrst i sjajan.
- 3. Velikom kuhačom ili metalnom žlicom umiješajte ekstrakt vanilije. Izvadite punu žlicu smjese, a drugom žlicom je prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Nastavite tako dok ne potrošite svu smjesu. Ostavite dovoljno razmaka između gnijezda. Drugi način – stavite smjesu u vrećicu za šlag i istisnite na lim za pečenje niz brdašaca promjera 7 cm.
- 4. Pecite ih u pećnici 30 minuta. Ako nemate pećnicu s ventilatorom, morat ćete ih peći na dva puta. Kako biste provjerili jesu li gotova, oprezno podignite jedno i dotaknite dno. Trebalo bi biti hrskavo, no ipak treba i lagano uleći kad ga pritisnete. Ako je moguće, ostavite da se potpuno ohlade u isključenoj pećnici, s lagano otvorenim vratima. Prebacite pečena gnijezda od bezea na rešetku. Dok se budu hladila, bit će sve hrskavija.
- 5. Za umak od jagoda: Kalup za tortu promjera 23 cm obložite s dva sloja prozirne folije. U kuhinjskom robotu ili blenderu sameljite jagode sa sokom limuna i šećerom u prahu. Procijedite smjesu i izlijte je u zdjelu. Bacite sjemenke koje ostanu u cjedilu.
- 6. U drugu zdjelu ulijte vrhnje i mutite ga dok ne dobijete mekan šlag. Zatim u šlag namrvite beze i promiješajte. Ulijte i umak od jagode u tu smjesu.
- 7. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i izravnajte površinu. Omotajte kalup prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču barem osam sati, a najbolje bi bilo preko noći.
- 8. Izvadite zamrznutu tortu iz zamrzivača, odvojite rub kalupa i polako ga maknite. Uklonite prozirnu foliju s rubova torte te je prebacite na tanjur za posluživanje. Izrežite na kriške i poslužite, po želji možete poslužiti uz jagode.
- Savjeti i prijedlozi: ako nemate vremena da ispečete beze kore, možete kupiti 16 gotovih gnijezda od bezea.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha