Zamrznuta torta od jagoda i beze kora
Recept iz: Rachel Allen
Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta.
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje.
Sastojci
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 300 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g jagoda očišćenih i izrezanih na četvrtine
- sok jednog limuna
- 50 g šećera u prahu
- 500 ml vrhnja za šlag
- Potreban je kalup za tortu promjera 23 cm s odvojivim rubom
Priprema
- 1. Za beze koru: Ugrijte pećnicu na 140 °C i stavite papir za pečenje na dva lima za pečenje.
- 2. Stavite bjelanjke u veliku, besprijekorno čistu zdjelu. Dodajte sol i mutite ih dok ne dobijete mekan snijeg. Dodajte žlicu po žlicu šećera i mutite nakon svakog dodavanja. Nastavite mutiti dok ne dodate sav šećer, a snijeg postane čvrst i sjajan.
- 3. Velikom kuhačom ili metalnom žlicom umiješajte ekstrakt vanilije. Izvadite punu žlicu smjese, a drugom žlicom je prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Nastavite tako dok ne potrošite svu smjesu. Ostavite dovoljno razmaka između gnijezda. Drugi način – stavite smjesu u vrećicu za šlag i istisnite na lim za pečenje niz brdašaca promjera 7 cm.
- 4. Pecite ih u pećnici 30 minuta. Ako nemate pećnicu s ventilatorom, morat ćete ih peći na dva puta. Kako biste provjerili jesu li gotova, oprezno podignite jedno i dotaknite dno. Trebalo bi biti hrskavo, no ipak treba i lagano uleći kad ga pritisnete. Ako je moguće, ostavite da se potpuno ohlade u isključenoj pećnici, s lagano otvorenim vratima. Prebacite pečena gnijezda od bezea na rešetku. Dok se budu hladila, bit će sve hrskavija.
- 5. Za umak od jagoda: Kalup za tortu promjera 23 cm obložite s dva sloja prozirne folije. U kuhinjskom robotu ili blenderu sameljite jagode sa sokom limuna i šećerom u prahu. Procijedite smjesu i izlijte je u zdjelu. Bacite sjemenke koje ostanu u cjedilu.
- 6. U drugu zdjelu ulijte vrhnje i mutite ga dok ne dobijete mekan šlag. Zatim u šlag namrvite beze i promiješajte. Ulijte i umak od jagode u tu smjesu.
- 7. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i izravnajte površinu. Omotajte kalup prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču barem osam sati, a najbolje bi bilo preko noći.
- 8. Izvadite zamrznutu tortu iz zamrzivača, odvojite rub kalupa i polako ga maknite. Uklonite prozirnu foliju s rubova torte te je prebacite na tanjur za posluživanje. Izrežite na kriške i poslužite, po želji možete poslužiti uz jagode.
- Savjeti i prijedlozi: ako nemate vremena da ispečete beze kore, možete kupiti 16 gotovih gnijezda od bezea.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća