Zamrznuta torta od jagoda i beze kora

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta. 
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje. 

Sastojci

  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g jagoda očišćenih i izrezanih na četvrtine
  • sok jednog limuna
  • 50 g šećera u prahu
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • Potreban je kalup za tortu promjera 23 cm s odvojivim rubom

Priprema

  • 1. Za beze koru: Ugrijte pećnicu na 140 °C i stavite papir za pečenje na dva lima za pečenje.
  • 2. Stavite bjelanjke u veliku, besprijekorno čistu zdjelu. Dodajte sol i mutite ih dok ne dobijete mekan snijeg. Dodajte žlicu po žlicu šećera i mutite nakon svakog dodavanja. Nastavite mutiti dok ne dodate sav šećer, a snijeg postane čvrst i sjajan.
  • 3. Velikom kuhačom ili metalnom žlicom umiješajte ekstrakt vanilije. Izvadite punu žlicu smjese, a drugom žlicom je prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Nastavite tako dok ne potrošite svu smjesu. Ostavite dovoljno razmaka između gnijezda. Drugi način – stavite smjesu u vrećicu za šlag i istisnite na lim za pečenje niz brdašaca promjera 7 cm.
  • 4. Pecite ih u pećnici 30 minuta. Ako nemate pećnicu s ventilatorom, morat ćete ih peći na dva puta. Kako biste provjerili jesu li gotova, oprezno podignite jedno i dotaknite dno. Trebalo bi biti hrskavo, no ipak treba i lagano uleći kad ga pritisnete. Ako je moguće, ostavite da se potpuno ohlade u isključenoj pećnici, s lagano otvorenim vratima. Prebacite pečena gnijezda od bezea na rešetku. Dok se budu hladila, bit će sve hrskavija.
  • 5. Za umak od jagoda: Kalup za tortu promjera 23 cm obložite s dva sloja prozirne folije. U kuhinjskom robotu ili blenderu sameljite jagode sa sokom limuna i šećerom u prahu. Procijedite smjesu i izlijte je u zdjelu. Bacite sjemenke koje ostanu u cjedilu.
  • 6. U drugu zdjelu ulijte vrhnje i mutite ga dok ne dobijete mekan šlag. Zatim u šlag namrvite beze i promiješajte. Ulijte i umak od jagode u tu smjesu.
  • 7. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i izravnajte površinu. Omotajte kalup prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču barem osam sati, a najbolje bi bilo preko noći.
  • 8. Izvadite zamrznutu tortu iz zamrzivača, odvojite rub kalupa i polako ga maknite. Uklonite prozirnu foliju s rubova torte te je prebacite na tanjur za posluživanje. Izrežite na kriške i poslužite, po želji možete poslužiti uz jagode.
  • Savjeti i prijedlozi: ako nemate vremena da ispečete beze kore, možete kupiti 16 gotovih gnijezda od bezea.

Povezani recepti

Vidi sve