Opis

Za tijesto, stavite brašno, sol i maslac u blender i pulsirajte dok smjesa ne izgleda poput krušnih mrvica. Premjestite u zdjelu, umiješajte šećer, a zatim umiješajte jaje. Dodajte dovoljno vode da se sve poveže i izmijesite ga u glatko tijesto koje se ne lijepi. Omotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta.

Izvaljajte tijesto na lagano nabrašnanoj površini u oblik kruga promjera 28cm. Podstavite kalup za torte od 25cm kojem se vadi dno tijestom i izbodite vilicom na sve strane. Stavite u hladnjak na  20–30 minuta.

Unaprijed zagrijte pećnicu na 190C/170C na vrući zrak/Plin 5. Obložite kalup zgužvanim namašćenim papirom za pečenje te dodajte utege za pečenje. Pecite oko 10 minuta pa maknite papir i utege te vratite tijesto  u pećnicu na još 3–4 minute. Smanjite temperaturu pećnice na 180C/160C na vrući zrak/Plin 4.

Za filu, posipajte kalup mljevenim bademima, a zatim borovnicama te pecite 15 minuta.

U međuvremenu, napravite kremu od jaja tako da izmiksate vrhnje, šećer u prahu, jaja i vaniliju u zdjeli. Prelijte smjesu preko bobica i pecite još 20–30 minuta, ili dok fila za tortu ne postane relativno čvrsta i zlatna.

Ostavite torticu da se hladi u limu na rešetki. Poslužite toplu ili na sobnoj temperaturi uz vrhnje ili šlag.

Sastojci

Za tijesto

  • 210g običnog brašna, plus dodatno za posipanje
  • prstohvat soli
  • 100g maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice
  • 40g rafiniranog šećera
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja, istučeno
  • 1 žlica ledene vode

Za filu

  • 75g mljevenih badema
  • 600g svježih ili smrznutih borovnica, odmrznutih
  • 150ml gustog vrhnja
  • 75g šećera u prahu, prosijanog
  • 2 jaja iz slobodnog uzgoja, istučena
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • vrhnje ili šlag za posluživanje

Povezani recepti