Curry od krumpira i graška s rajčicom i korijanderom (aloo dum)
Recept iz: Rick Stein
Christoper Richard "Rick" Stein engleski je poznati kuhar, vlasnik restorana i televizijski voditelj.
Kuhao je za kraljicu Elizabetu i princa Filipa, britanskog premijera Tonyja Blaira i premijerku Margaret Thatcher te francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.
Sastojci
- 1kg krumpira, oguljenih i izrezanih u komadiće od 3cm
- 4 žlice ulja gorušice ili biljnog ulja
- 1 žličica mljevene kurkume
- 3 žlice biljnog ulja
- 2 indijska lovorova lista
- ¼ žličice asafetide
- 1 luk srednje veličine, sitno nasjeckan
- 6 režnja češnjaka, sitno protisnut
- 5cm svježeg korijena đumbira, sitno naribanog
- 1 žličica Kashmiri chillija u prahu
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevenog korijandera
- ½ žličice amchura (suhog manga u prahu)
- ½ žličice mljevene kurkume
- ½ žličice soli
- 200g pirea od rajčice (passata)
- 2 zelene chilli paprike, prerezane uzduž u tanke trakice, sa ili bez sjemenki, prema želji
- 150g smrznutog graška
- 1 žličica garam masala
- Šaka nasjeckanog lišća korijandera, za posip
Priprema
- Skuhajte krumpire u posudi s posoljenom vodom osam minuta, dok malo ne omekšaju i dobro ih ocijedite. Zagrijte ulje u posudi s debelim dnom ili karahiju na srednje visokoj temperaturi, dodajte krumpire i pržite pet minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Dodajte kurkumu i pržite 30 sekundi. Maknite sa štednjaka.
- Za umak, zagrijte ulje u drugoj posudi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte lišće lovora i pržite jednu minutu te dodajte asafetidu i miješajte. Dodajte luk i pržite pet minuta; a potom dodajte češnjak i đumbir i pržite pet minuta ili dok ne omekšaju i poprime svijetlu zlatno smeđu boju.
- Dodajte chilli u prahu, kim, korijander, amchur, kurkumu i sol i pržite jednu minutu te dodajte pire od rajčice, zelene chilli paprike i 100ml vode i pomiješajte.
- Dodajte pržene krumpiriće, smanjite temperaturu na srednju vrijednost, pokrijte posudu i pecite 10 minuta, dodajući malo vode ako se nešto počne lijepiti na dno posude.
- Dodajte grašak i garam masalu i kuhajte otklopljeno 3-4 minute ili dok grašak ne bude skuhan. Ukrasite svježim korijanderom i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Karipski somuni s muškatnom tikvom i slanutkom
Recepti Adam Liaw
Povrtno varivo s kokosovim mlijekom
Recepti Silvia Colloca
Varivo od graha i tjestenine
Recepti Silvia Colloca
Složenac od patlidžana
Recepti Nadiya Hussain
Shakshuka sa špinatom
Recepti Lora i Stoyan
Grah s vrganjima
Recepti Adam Liaw
Ondeh ondeh
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Kisela repa
Recepti Primož Dolničar
Kisela cikla