Gusta juha od školjaka u zdjelicama od kiselog tijesta
Recept iz: Rick Stein
Christoper Richard "Rick" Stein engleski je poznati kuhar, vlasnik restorana i televizijski voditelj.
Kuhao je za kraljicu Elizabetu i princa Filipa, britanskog premijera Tonyja Blaira i premijerku Margaret Thatcher te francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.
Sastojci
- 6 loptica kiselog tijesta (promjera otprilike 12 cm, vrh uklonjen, tijesto izdubljeno kao zdjelica)
- 1 kg svježih školjaka, očišćenih
- 225 g krumpira, oguljenih i narezanih na kocke od 1.5cm
- 40 g maslaca
- 75 g dimljene slanine, sitno narezane
- 1 mali luk ili šalot luk, sitno sjeckan
- 1 poriluk, očišćen, prerezan po dužini i narezan
- 2 štapića celera, grubo narezana
- 30g brašna
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 lovorov list
- 200 g fileta bakalara (ili druge bijele ribe), bez kože, narezan na komade od 2 cm
- 1 žličica soli
- 10 okretaja mlinca crnog papra
- prstohvat svježe ribanog muškantnog oraščića
- mala šaka peršina ili vlasca, grubo sjeckanih, za posluživanje
Priprema
- U velikoj, plitkoj tavi zavrijte 250 ml vode. Dodajte školjke, poklopite i ostavite da se pare 3-4 minute dok se ne otvore. Cjedilo stavite iznad velikog lonca i iscijedite školjke, zadržavajući tekućinu od kuhanja. Kada su školjke dovoljno hladne da se njima može rukovati, izvadite iz njih meso i ostavite sa strane.
- U loncu zavrijte posoljenu vodu i kuhajte krumpire 5-10 minuta dok ne omekane. Iscijedite i ostavite sa strane.
- U velikom loncu na srednje jakoj vatri prepržite slaninu, luk ili šalot luk, poriluk i celer dok ne omekane. Umiješajte brašno i kuhajte 1 minutu. Dodajte tekućinu u kojoj su se kuhale školjke i miješajte dok se ne zgusne. Dodajte mlijeko, vrhnje, lovorov list, krumpire i bakalar. Pustite za zavrije i smanjite vatru, neka krčka 5 minuta dok se bakalar ne skuha. Dodajte meso iz školjki i začinite sa soli, paprom i muškantnim oraščićem
- Izdubljene zdjelice od kiselog tijesta napunite gustom juhom i ukrasite narezanim peršinom ili vlascem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Dagnje na provansalski
Recepti Ainsley Harriott
Maryne špagete s dagnjama
Recepti Ainsley Harriott
Pikantne pržene kamenice s kiselim krastavcem s otoka Bruny
Recepti Luca Ciano
Špageti s vongolama i butargom
Recepti Adam Liaw
Kraljevski rak s crvenim maslacem i usoljenim žumanjcima
Recepti Tom Kerridge
Thermidor jastoga na roštilju
Recepti Donal Skehan
Kinsale rolada od jastoga
Recepti Adam Liaw
Smeđi rak u pivu s majonezom od smeđeg maslaca
Recepti Rachel Allen
Španjolske školjke
Recepti Mary Berry
Špageti s vongolama