Opis

U velikoj, plitkoj tavi zavrijte 250 ml vode. Dodajte školjke, poklopite i ostavite da se pare 3-4 minute dok se ne otvore. Cjedilo stavite iznad velikog lonca i iscijedite školjke, zadržavajući tekućinu od kuhanja. Kada su školjke dovoljno hladne da se njima može rukovati, izvadite iz njih meso i ostavite sa strane.

U loncu zavrijte posoljenu vodu i kuhajte krumpire 5-10 minuta dok ne omekane. Iscijedite i ostavite sa strane.

U velikom loncu na srednje jakoj vatri prepržite slaninu, luk ili šalot luk, poriluk i celer dok ne omekane. Umiješajte brašno i kuhajte 1 minutu. Dodajte tekućinu u kojoj su se kuhale školjke i miješajte dok se ne zgusne. Dodajte mlijeko, vrhnje, lovorov list, krumpire i bakalar. Pustite za zavrije i smanjite vatru, neka krčka 5 minuta dok se bakalar ne skuha. Dodajte meso iz školjki i začinite sa soli, paprom i muškantnim oraščićem

Izdubljene zdjelice od kiselog tijesta napunite gustom juhom i ukrasite narezanim peršinom ili vlascem.

Sastojci

  • 6 loptica kiselog tijesta (promjera otprilike 12 cm, vrh uklonjen, tijesto izdubljeno kao zdjelica)
  • 1 kg svježih školjaka, očišćenih
  • 225 g  krumpira, oguljenih i narezanih na kocke od 1.5cm
  • 40 g maslaca
  • 75 g dimljene slanine, sitno narezane
  • 1 mali luk ili šalot luk, sitno sjeckan
  • 1 poriluk, očišćen, prerezan po dužini i narezan
  • 2 štapića celera, grubo narezana
  • 30g brašna
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 lovorov list
  • 200 g fileta bakalara (ili druge bijele ribe), bez kože, narezan na komade od 2 cm
  • 1 žličica soli
  • 10 okretaja mlinca crnog papra
  • prstohvat svježe ribanog muškantnog oraščića
  • mala šaka peršina ili vlasca, grubo sjeckanih, za posluživanje

Povezani recepti