Gusta juha od školjaka u zdjelicama od kiselog tijesta
Recept iz: Rick Stein
U velikoj, plitkoj tavi zavrijte 250 ml vode. Dodajte školjke, poklopite i ostavite da se pare 3-4 minute dok se ne otvore. Cjedilo stavite iznad velikog lonca i iscijedite školjke, zadržavajući tekućinu od kuhanja. Kada su školjke dovoljno hladne da se njima može rukovati, izvadite iz njih meso i ostavite sa strane.
U loncu zavrijte posoljenu vodu i kuhajte krumpire 5-10 minuta dok ne omekane. Iscijedite i ostavite sa strane.
U velikom loncu na srednje jakoj vatri prepržite slaninu, luk ili šalot luk, poriluk i celer dok ne omekane. Umiješajte brašno i kuhajte 1 minutu. Dodajte tekućinu u kojoj su se kuhale školjke i miješajte dok se ne zgusne. Dodajte mlijeko, vrhnje, lovorov list, krumpire i bakalar. Pustite za zavrije i smanjite vatru, neka krčka 5 minuta dok se bakalar ne skuha. Dodajte meso iz školjki i začinite sa soli, paprom i muškantnim oraščićem
Izdubljene zdjelice od kiselog tijesta napunite gustom juhom i ukrasite narezanim peršinom ili vlascem.
Sastojci
- 6 loptica kiselog tijesta (promjera otprilike 12 cm, vrh uklonjen, tijesto izdubljeno kao zdjelica)
- 1 kg svježih školjaka, očišćenih
- 225 g krumpira, oguljenih i narezanih na kocke od 1.5cm
- 40 g maslaca
- 75 g dimljene slanine, sitno narezane
- 1 mali luk ili šalot luk, sitno sjeckan
- 1 poriluk, očišćen, prerezan po dužini i narezan
- 2 štapića celera, grubo narezana
- 30g brašna
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 lovorov list
- 200 g fileta bakalara (ili druge bijele ribe), bez kože, narezan na komade od 2 cm
- 1 žličica soli
- 10 okretaja mlinca crnog papra
- prstohvat svježe ribanog muškantnog oraščića
- mala šaka peršina ili vlasca, grubo sjeckanih, za posluživanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Rick Stein
Carne con chile
Recepti Rick Stein
Kolač od klementina i badema
Recepti Rick Stein
Piletina mole poblano
Recepti Rick Stein
PilećI burrito
Recepti Rick Stein
Curry od krumpira i graška s rajčicom i korijanderom (aloo dum)
Recepti Rick Stein
Riblji curry od snapera, rajčice i tamarinda s madrasa
Recepti Rick Stein
Curry grah (rajma)
Recepti Rick Stein
Nimish
Recepti Rick Stein
JanjećI kotleti s komoračem (shahi chaap amber)
Recepti Rick Stein
Vegetarijanski curry s indijskim sirom, rajčicama i paprikom (paneer jalfrezi)