Christoper Richard "Rick" Stein engleski je poznati kuhar, vlasnik restorana i televizijski voditelj. 

 
Kuhao je za kraljicu Elizabetu i princa Filipa, britanskog premijera Tonyja Blaira i premijerku Margaret Thatcher te francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca. 

Sastojci

  • 16 mulato ili ancho čili papričica (oko 200 g), očišćene, sjemenke odstranjene i zadržane
  • 4 pasilla čilija, očišćene, sjemenke odstranjene i zadržane
  • 30 g stara bageta ili bijelog kruha (otprilike 1 ploška)
  • 50 g sjemenki sezama
  • 120 g blanširanih badema
  • 17 g sjemenki korijandera
  • 6 zrna crnog papra
  • 5 cm dug štapić cimeta
  • 60 ml kukuruznog ulja
  • 1 mala nezrela banana, oguljena i grubo narezana
  • 130 g grožđica or ribiza
  • 1 luk, tanko narezan
  • 1 češanj češnjaka, grubo sjeckan
  • malo mljevenih klinčića
  • 1 žličica origana
  • 1 litra pilećeg temeljca
  • 100 g tamne čokolade (70–85% kakaa), grubo narezana
  • 4–5 pilećih prsa bez kože
  • 28 g sjemenki sezama
  • sol
  • šaka listova salate
  • 4 kukuruzne tortilje, zagrijane

Priprema

  • Tostirajte čilije u tavi na jakoj vatri 20 sekundi dok ne puste miris, ali ne smiju zagoriti. Stavite ih u zdjelu i prelijte vrućom vodom, neka stoji 20 minuta. Ocijedite i ostavite sa strane.
  • Stavite istu tavu na srednje jaku vatru i tostirajte kruh, 1 žličicu čili sjemenki koje ste ostavili po strani, sjemenke sezama, bademe, sjemenke korijandera, papar i cimet dok ne puste miris, ali ne smiju zagoriti. Stavite sa strane i kada se sve ohladi, sameljite u prah.
  • Zagrijte 2 žlice kukuruznog ulja u drugoj tavi i ispecite bananu. Dodajte grožđice (ili ribizl), luk i češnjak i pecite dok sve ne omekša i bude slatko.Prebacite u procesor za hranu s ocijeđenim čilijima, začinima u prahu, klinčićima, origanom i 350 ml pilećeg temeljca. Miksajte dok ne dobijete glatki umak.
  • Prelijte umak u čisti lonac s preostalim pilećim temeljcem i čokoladom. Nježno zagrijte 15-20 minuta dok se čokolada ne otopi, a umak ostane taman i gust. Ne dozvolite da proključa. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode. Provjerite je li dovoljno začinjeno i dodajte sol po potrebi.
  • Premažite pileća prsa s preostalim kukuruznim ulje i začinite sa soli. Stavite u tavu na srednje jaku vatru i posmeđite s obje strane. Smanjite vatru i nastavite peći 10-15 minuta dok piletina potpuno nije pečena i dok sokovi iz nje postanu prozirni.
  • Za to vrijeme, tostirajte sjemenke sezama u suhoj tavi dok ne postanu smeđe.
  • Dijagonalno izrežite pileća prsa i poslužite jedna prsa po osobi, s umakom prelivenim po vrhu prsa. Pospite sa sjemenkama sezama.

Povezani recepti

Vidi sve