Piletina mole poblano
Recept iz: Rick Stein
Christoper Richard "Rick" Stein engleski je poznati kuhar, vlasnik restorana i televizijski voditelj.
Kuhao je za kraljicu Elizabetu i princa Filipa, britanskog premijera Tonyja Blaira i premijerku Margaret Thatcher te francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.
Sastojci
- 16 mulato ili ancho čili papričica (oko 200 g), očišćene, sjemenke odstranjene i zadržane
- 4 pasilla čilija, očišćene, sjemenke odstranjene i zadržane
- 30 g stara bageta ili bijelog kruha (otprilike 1 ploška)
- 50 g sjemenki sezama
- 120 g blanširanih badema
- 17 g sjemenki korijandera
- 6 zrna crnog papra
- 5 cm dug štapić cimeta
- 60 ml kukuruznog ulja
- 1 mala nezrela banana, oguljena i grubo narezana
- 130 g grožđica or ribiza
- 1 luk, tanko narezan
- 1 češanj češnjaka, grubo sjeckan
- malo mljevenih klinčića
- 1 žličica origana
- 1 litra pilećeg temeljca
- 100 g tamne čokolade (70–85% kakaa), grubo narezana
- 4–5 pilećih prsa bez kože
- 28 g sjemenki sezama
- sol
- šaka listova salate
- 4 kukuruzne tortilje, zagrijane
Priprema
- Tostirajte čilije u tavi na jakoj vatri 20 sekundi dok ne puste miris, ali ne smiju zagoriti. Stavite ih u zdjelu i prelijte vrućom vodom, neka stoji 20 minuta. Ocijedite i ostavite sa strane.
- Stavite istu tavu na srednje jaku vatru i tostirajte kruh, 1 žličicu čili sjemenki koje ste ostavili po strani, sjemenke sezama, bademe, sjemenke korijandera, papar i cimet dok ne puste miris, ali ne smiju zagoriti. Stavite sa strane i kada se sve ohladi, sameljite u prah.
- Zagrijte 2 žlice kukuruznog ulja u drugoj tavi i ispecite bananu. Dodajte grožđice (ili ribizl), luk i češnjak i pecite dok sve ne omekša i bude slatko.Prebacite u procesor za hranu s ocijeđenim čilijima, začinima u prahu, klinčićima, origanom i 350 ml pilećeg temeljca. Miksajte dok ne dobijete glatki umak.
- Prelijte umak u čisti lonac s preostalim pilećim temeljcem i čokoladom. Nježno zagrijte 15-20 minuta dok se čokolada ne otopi, a umak ostane taman i gust. Ne dozvolite da proključa. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode. Provjerite je li dovoljno začinjeno i dodajte sol po potrebi.
- Premažite pileća prsa s preostalim kukuruznim ulje i začinite sa soli. Stavite u tavu na srednje jaku vatru i posmeđite s obje strane. Smanjite vatru i nastavite peći 10-15 minuta dok piletina potpuno nije pečena i dok sokovi iz nje postanu prozirni.
- Za to vrijeme, tostirajte sjemenke sezama u suhoj tavi dok ne postanu smeđe.
- Dijagonalno izrežite pileća prsa i poslužite jedna prsa po osobi, s umakom prelivenim po vrhu prsa. Pospite sa sjemenkama sezama.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Donal Skehan
Blagdanski pileći tagine s kus-kusom
Recepti Adam Liaw
Pohana piletina u slatko-kiselom umaku
Recepti Hera Te Kurapa
Hrskava piletina s narančom
Recepti Mark Moriarty
Pita s piletinom i šampinjonima
Recepti Mark Moriarty
Piletina s juhom i rezancima
Recepti Mark Moriarty
Pileća krilca u buffalo umaku
Recepti Mark Moriarty
Piletina u umaku s maslacem
Recepti Dal od slanutka i piletine sa začinskim biljem
Recepti Luke Nguyen
Curry s piletinom i stabljikom banane
Recepti Michel Albert Roux
Salata od poširane piletine s umakom mousquetaire