Carne con chile
Recept iz: Rick Stein
Christoper Richard "Rick" Stein engleski je poznati kuhar, vlasnik restorana i televizijski voditelj.
Kuhao je za kraljicu Elizabetu i princa Filipa, britanskog premijera Tonyja Blaira i premijerku Margaret Thatcher te francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.
Sastojci
- 50 g sušenih guajillo čilija, sjemenke istresite van
- 4 velike zrele rajčice, cijele
- 4 češnja češnjaka, s korom
- 30 g masti ili 45 ml kukuruznog ulja
- 1 kg junećeg buta, narezanog na kockice
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 5 g mljevenog kumina
- 5 g sušenog origana
- 4 bobice pimenta, tučenih
- 1 list lovora
- 5 g soli
- 30 ml chipotles an adobo umak
- 12-18 kukuruznih tortilja
- sjeckani korijandar
- kiselo vrhnje
- Lancashire ili feta sir, izmrvljen
- avokado, bez koštice, oguljen i narezan
- luk, narezan
- rotkvice, narezane
Priprema
- U suhoj tavi s teškim dnom, prepecite guajillo čilije dok ne puste miris, ne smiju zagoriti. Prebacite ih u zdjelu i prelijte po njima 450 ml tek prokuhale vode. Ostavite da se namaču 15-20 minuta. U istoj tavi, pržite na suho rajčice i češnjak dok ne omekane i malo pocrne. Rajčice i češnjak stavite sa strane dok se ne ohlade, zatim ih ogulite i bacite koru, razrežite rajčice na četvrtine, zajedno s korom.
- Zagrijte žlicu masti ili ulja u velikoj vatrostalnoj zdjeli za složence i posmeđite kockice mesa. Najbolje je to raditi u više puta, dodavajući mast ili ulje po potrebi. Premjestite meso na pladanj. Zatim preostalu mast ili ulje dodajte u tavu i pržite luk 3-4 minute dok ne omekša. Dodajte kumin, origano, piment i lovorov list. Pržite još 2 minute, pa maknite sa štednjaka. Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Namočene čilije i otprilike 150 ml tekućine u kojoj su se namakali stavite u blender i dodajte češnjak, rajčice, sol i chipotles en adobo umak. Miksajte dok ne postane glatka smjesa, zatim prebacite u zdjelu za složence u kojem je luk i dodajte posmeđeno meso. Umiješajte otprilike 300 ml tekućine u kojoj je bio čili. Ostatak ostavite u slučaju da vam zatreba kasnije.
- Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i neka krčka, poklopite i kuhajte 1½ do 2 sata, dok meso ne omekša. Tijekom kuhanja par puta provjerite vodu kako meso ne bi presušilo. Dodajte još vode po potrebi. Dok se meso kuha, pripremite tortilje i izbor nadjeva. Servirajte s toplim tortiljama, nadjevima i grahom ili rižom, po želji.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada
Recepti Nico Reynolds
Tacosi s odreskom sa žara, ljutim umakom od pečenog povrća te salsom od zapečenog kukuruza i fete
Recepti Nico Reynolds
Halloumi na žaru i umak od avokada
Recepti Nico Reynolds
Sporo pečen janjeći but u suhoj marinadi
Recepti Nadiya Hussain
Pita samosa
Recepti Vinski gulaš od svinjetine i pire od korjenastog povrća
Recepti Luca Ciano
Pršut s koricom od badema i popečci od ricotte