Christoper Richard "Rick" Stein engleski je poznati kuhar, vlasnik restorana i televizijski voditelj. 

 
Kuhao je za kraljicu Elizabetu i princa Filipa, britanskog premijera Tonyja Blaira i premijerku Margaret Thatcher te francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca. 

 

 

 

Sastojci

  • 2 velike klementine (oko 200g), očišćene
  • 4 velika jaja
  • 1 zest velikog limuna
  • 160g zlatnog sitnog šećera
  • 100ml maslinovog ulja
  • 175g mljevenih badema
  • 2 žličice praška za pecivo
  • Za sirup
  • 15g sitnog šećera
  • 1 sok velikog limuna
  • Za serviranje
  • sitni šećer ili šećer u prahu, za posipanje
  • 250ml šlaga (po želji)
  • 2–3 naranče, raskomadane

Priprema

  • Klementine stavite u lonac i prekrijte ih vodom. Pustite da zavrije i neka lagano krčkaju 20-30 minuta dok ne omekane. Maknite s vatre i ostavite sa strane dok se ne ohlade. Narežite ih na pola i bacite koštice.
  • Klementine zajedno s korom stavite u procesor za hranu i miksajte dok se ne pretvori u pastu.
  • Zagrijte pećnicu na 180C, namastite kalup promjera 20 cm i na dno stavite papir za pečenje.
  • U zdjeli zajedno izmiješajte jaja, zest limuna i sitni šećer. Dodajte maslinovo ulje i tucite dok ne posvijetli i bude sjedinjeno. Umiješajte pastu od klementina, mljevene bademe i prašak za pecivo.
  • Žlicom prebacite smjesu u kalup i pecite 50 minuta ili dok se ne digne i poprimi zlatno smeđu boju. Kolač bi se trebao stisnuti po rubovima i biti spužvast na dodir. Ostavite da se hladi u kalupu na žičanoj mreži.
  • Za to vrijeme, napravite sirup. Zagrijte šećer i sok limuna u malom lončiću na slaboj vatri dok se šećer ne otopi. Napravite rupice po kolaču s sirovim štapićem špageta ili koktel štapićem, zatim sirup prelijte preko kolača. Pustite da se potpuno ohladi u kalupu, okrenite ga na pladanj, pospite šećerom u prahu i poslužite s šlagom i komadima naranče.

Povezani recepti

Vidi sve