Torta-štruca od jogurta, kupina i maslinovog ulja
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija to je gozba za oči svih putnika u fotelji.
Sastojci
- 10 žlica ili 150 gr rafiniranog šećera
- 3 jajeta
- sjemenki 1 nastrugane mahune vanilije ili 1 žličica paste od vanilije
- 5 žlica ili 125 gr gustog grčkog jogurta
- 5 žlica maslinovog ulja
- 17 žlica ili 230 gr 00 brašna
- 1-1/2 žlica ili 16 gr praška za pecivo
- Sitno ribana korica 1 limuna
- 1 košarica kupina
- 2-3 žlice bademovih pahuljica
Priprema
- 1. Zagrijte pećnicu na 180 C standardnu, 160 C na vrući zrak.
- 2. Podložite kalup veličine 28x 13 cm (11”x5”) papirom za pečenje.
- 3. Stavite šećer i jaja u zdjelu te tucite dok ne postane pjenasto.
- 4. Dodajte jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo te miješajte dok ne postane glatko.
- 5. Dodajte vaniliju i koricu limuna te ih umiješajte.
- 6. Stavite 3/4 kupina u smjesu tijesta.
- 7. Ulijte tijesto u kalup te odozgo stavite ostatak bobica i pahuljica badema.
- 8. Pecite 40-45 minuta ili dok ne postane zlaćano te prozračno, a ražnjić izlazi čist kad ga umetnete u sredinu torte.
- 9. Ohladite lim na rešetki dok se sasvim ne ohladi.
- 10. Poslužite tako kako jest ili posipajte šećerom u prahu te sa žlicom jogurta ili kuglicom sladoleda.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s narančom
Recepti Michela Tuscan
Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče