Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recept iz: Kirsten Tibballs

Kirsten Tibballs je jedna od najpoznatijih svjetskih slastičarki, specijalizirana za čokoladu i moderne deserte. Dolazi iz Australije i vodi Savuor Chocolate & Patisserie School, gdje podučava kako stvarati vrhunske kolače, praline i druge slastice.
Sastojci
- Čokoladna torta s datuljama
- 112 g sušenih datulja, otkoštičenih i narezanih
- 175 ml kipuće vode
- ½ žličice sode bikarbone (A)
- 58 g nesoljenog maslaca
- 100 g caster šećera
- 1 cijelo jaje
- 1 žličica paste mahune od vanilije
- 130 g običnog brašna
- 30 g alkaliziranog kakaa u prahu
- prstohvat soli
- ½ žličica sode bikarbone (B)
- 120 g kvalitetne tamne čokolade
- 50 g kvalitetne mliječne čokolade
- 65 g pečenih badema, ugrubo narezanih
- Čokoladna torta s datuljama:
- 112 g sušenih datulja, otkoštičenih i narezanih
- 175 ml kipuće vode
- ½ žličice sode bikarbone (A)
- 58 g nesoljenog maslaca
- 100 g caster šećera
- 1 cijelo jaje
- 1 žličica paste mahune od vanilije
- 130 g običnog brašna
- 30 g alkaliziranog kakaa u prahu
- prstohvat soli
- ½ žličica sode bikarbone (B)
- 120 g kvalitetne tamne čokolade
- 50 g kvalitetne mliječne čokolade
- 65 g pečenih badema, ugrubo narezanih
- Puslice
- 3 bjelanjka
- 135 g caster šećara
- 2 g vinskog kamena
- 75 g šećera u prahu, prosijanog
Priprema
- Čokoladna torta s datuljama:
- Zagrijte pećnicu na 170°C, s ventilacijom.
- Namastite i prekrijte kalup za kruh veličine 230 mm x 127 mm x 65 mm.
- Stavite datulje u zdjelu. Prelijte ih kipućom vodom, pa pospite sodu bikarbonu (A) po vrhu. Ostavite sa strane da se namaču dok pripremate tijesto za tortu.
- Istucite maslac i šećer dok ne budu lagani i kremasti.
- Polako dodajte jaje i vaniliju i pomiješajte.
- Dodajte brašno, kakao u prahu, sol i sodu bikarbonu (B), i pomiješajte.
- Dodajte datulje, uključujući vodu u kojoj su se namakale i pomiješajte.
- Promiješajte tamnu i mliječnu čokoladu, i pečene bademe, kroz tijesto.
- Prebacite u pripremljeni kalup za kruh i izgladite tijesto kako biste dobili ravnomjernu površinu.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta. Pripremite puslice dok se torta peče.
- Bilješke:
- Nemojte kompletno ispeći tortu, jer će se nastaviti peći kad stavite puslice na vrh.
- Počnite praviti puslice na vrijeme kako bi bile spremne kad tortu izvadite iz pećnice.
- Puslice:
- Stavite bjelanjak, caster šećer i vinskog kamena u zdjelu otpornu na vrućinu nad loncem krčkajuće vode. Neka voda ne dodiruje zdjelu. Ručno mutite dok smjesa ne dosegne 60°C.
- Skinite s vatre i tucite kako biste dobili blještave puslice.
- Dodajte prosijani šećer u prahu i nježno promiješajte.
- Kad tortu izvadite iz pećnice, stavite puslice na vrh. Stražnjom stranom žlice razmažite puslice preko površine torte. Pobrinite se da nema zraka između puslica i torte. Oblikujte puslice da budu niže kod rubova, a više u centru.
- Vratite u pećnicu i pecite ukupno 28 minuta, to uključuje vrijeme za pečenje same torte.
- Ohladite na sobnu temperaturu prije uklanjanja iz kalupa.
- Bilješka: Napravite čokoladni ganache tek kad se torta skroz ohladi. Držite na sobnoj temperaturi do četiri dana.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s narančom
Recepti Michela Tuscan
Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta