Čokoladna torta s datuljama i puslicama

Kirsten Tibballs je jedna od najpoznatijih svjetskih slastičarki, specijalizirana za čokoladu i moderne deserte. Dolazi iz Australije i vodi Savuor Chocolate & Patisserie School, gdje podučava kako stvarati vrhunske kolače, praline i druge slastice.

Sastojci

  • Čokoladna torta s datuljama
  • 112 g sušenih datulja, otkoštičenih i narezanih
  • 175 ml kipuće vode
  • ½ žličice sode bikarbone (A)
  • 58 g nesoljenog maslaca
  • 100 g caster šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žličica paste mahune od vanilije
  • 130 g običnog brašna
  • 30 g alkaliziranog kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • ½ žličica sode bikarbone (B)
  • 120 g kvalitetne tamne čokolade
  • 50 g kvalitetne mliječne čokolade
  • 65 g pečenih badema, ugrubo narezanih
  • Čokoladna torta s datuljama:
  • 112 g sušenih datulja, otkoštičenih i narezanih
  • 175 ml kipuće vode
  • ½ žličice sode bikarbone (A)
  • 58 g nesoljenog maslaca
  • 100 g caster šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žličica paste mahune od vanilije
  • 130 g običnog brašna
  • 30 g alkaliziranog kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • ½ žličica sode bikarbone (B)
  • 120 g kvalitetne tamne čokolade
  • 50 g kvalitetne mliječne čokolade
  • 65 g pečenih badema, ugrubo narezanih
  • Puslice
  • 3 bjelanjka
  • 135 g caster šećara
  • 2 g vinskog kamena
  • 75 g šećera u prahu, prosijanog

Priprema

  • Čokoladna torta s datuljama:
  • Zagrijte pećnicu na 170°C, s ventilacijom.
  • Namastite i prekrijte kalup za kruh veličine 230 mm x 127 mm x 65 mm.
  • Stavite datulje u zdjelu. Prelijte ih kipućom vodom, pa pospite sodu bikarbonu (A) po vrhu. Ostavite sa strane da se namaču dok pripremate tijesto za tortu.
  • Istucite maslac i šećer dok ne budu lagani i kremasti.
  • Polako dodajte jaje i vaniliju i pomiješajte.
  • Dodajte brašno, kakao u prahu, sol i sodu bikarbonu (B), i pomiješajte.
  • Dodajte datulje, uključujući vodu u kojoj su se namakale i pomiješajte.
  • Promiješajte tamnu i mliječnu čokoladu, i pečene bademe, kroz tijesto.
  • Prebacite u pripremljeni kalup za kruh i izgladite tijesto kako biste dobili ravnomjernu površinu.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta. Pripremite puslice dok se torta peče.
  • Bilješke:
  • Nemojte kompletno ispeći tortu, jer će se nastaviti peći kad stavite puslice na vrh.
  • Počnite praviti puslice na vrijeme kako bi bile spremne kad tortu izvadite iz pećnice.
  • Puslice:
  • Stavite bjelanjak, caster šećer i vinskog kamena u zdjelu otpornu na vrućinu nad loncem krčkajuće vode. Neka voda ne dodiruje zdjelu. Ručno mutite dok smjesa ne dosegne 60°C.
  • Skinite s vatre i tucite kako biste dobili blještave puslice.
  • Dodajte prosijani šećer u prahu i nježno promiješajte.
  • Kad tortu izvadite iz pećnice, stavite puslice na vrh. Stražnjom stranom žlice razmažite puslice preko površine torte. Pobrinite se da nema zraka između puslica i torte. Oblikujte puslice da budu niže kod rubova, a više u centru.
  • Vratite u pećnicu i pecite ukupno 28 minuta, to uključuje vrijeme za pečenje same torte.
  • Ohladite na sobnu temperaturu prije uklanjanja iz kalupa.
  • Bilješka: Napravite čokoladni ganache tek kad se torta skroz ohladi. Držite na sobnoj temperaturi do četiri dana.

Povezani recepti

Vidi sve