Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recept iz: Michela Tuscan

Michela's Tuscan Kitchen predstavlja autentičnu toskansku kuhinju – rustikalnu, sezonsku i jednostavnu, ali s dubokim okusima. Fokusira se na svježe, lokalne sastojke, maslinovo ulje, rajčice, začinsko bilje, kruh i meso, uz obavezne klasike poput ribollite, pappardella s divljači i domaćih tjestenina. Nije fusion ni internacionalna – to je regionalna talijanska kuhinja, s posebnim naglaskom na toskansku tradiciju i filozofiju: malo sastojaka, puno srca.
Sastojci
- Za tortu:
- 150g krupne palente
- 4 naranče
- 200g zlatnog caster šećera
- 200g nesoljenog maslaca, omekšanog (plus rastopljeni maslac za mašćenje)
- 150g mljevenih badema
- 1 ½ žličica bezglutenskog praška za pecivo
- 3 jaja iz slobodnog uzgoja (velikih)
- Za sirup:
- 1 žlica vode narančinog cvijeta
- štapić cimeta
- nastrugani muškatni oraščlić
- 3 mahune kardamoma, smrvljene
- 2 svježa lista lovora
- 150g zlatnog caster šećera
- Za ukras:
- 2 naranče
- 2 žlice miješanih narezanih orašastih plodova poput oraha i pistacije
Priprema
- 1. ZAGRIJTE pećnicu na 160°C.
- 2. PREMAŽITE maslacem i prekrijte papirom za pečenje kalup promjera 20 cm. Papir za pečenje premažite s još malo maslaca.
- 3. POMIJEŠAJTE mljevene bademe, palentu, koricu naranče i prašak za pecivo u zdjelu.
- 4. ISTUCITE maslac i šećer u drugoj zdjeli.
- 5. UMUTITE jaja u smjesu maslaca i šećera jedno po jedno.
- 6. UMIJEŠAJTE suhe sastojke u smjesu s maslacem.
- 7. ULIJTE smjesu u pripremljeni kalup.
- 8. PECITE tortu u pećnicu 45-50 minuta ili dok vrh ne postane zlatnosmeđ, a rub torte se udalji od ruba kalupa.
- 9. MAKNITE tortu iz pećnice i pustite da se hladi par minuta.
- 10. ISKRENITE tortu iz kalupa na pladanj za posluživanje.
- 11. ZAGRIJTE sok dvije naranče, zlatni caster šećer (150g), vodu narančinog cvijeta, štapić cimeta, muškatni oraščić, tri mahune kardamoma i svješe listove lovora u maloj tavi. Pustite da sirup uzavre, pa stišajte vatru.
- 12. UKLONITE štapić cimeta, mahune i listove lovora.
- 13. PROBUŠITE par rupa u torti.
- 14. PREMAŽITE tortu sirupom.
- 15. OGULITE preostale dvije naranče i narežite na kolutove. Posložite po vrhu torte.
- 16. RAŠTRKAJTE narezane orašaste plodove po kriškama naranče.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s narančom
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta