Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom

Michela's Tuscan Kitchen predstavlja autentičnu toskansku kuhinju – rustikalnu, sezonsku i jednostavnu, ali s dubokim okusima. Fokusira se na svježe, lokalne sastojke, maslinovo ulje, rajčice, začinsko bilje, kruh i meso, uz obavezne klasike poput ribollite, pappardella s divljači i domaćih tjestenina. Nije fusion ni internacionalna – to je regionalna talijanska kuhinja, s posebnim naglaskom na toskansku tradiciju i filozofiju: malo sastojaka, puno srca.

Sastojci

  • Za tortu:
  • 150g krupne palente
  • 4 naranče
  • 200g zlatnog caster šećera
  • 200g nesoljenog maslaca, omekšanog (plus rastopljeni maslac za mašćenje)
  • 150g mljevenih badema
  • 1 ½ žličica bezglutenskog praška za pecivo
  • 3 jaja iz slobodnog uzgoja (velikih)
  • Za sirup:
  • 1 žlica vode narančinog cvijeta
  • štapić cimeta
  • nastrugani muškatni oraščlić
  • 3 mahune kardamoma, smrvljene
  • 2 svježa lista lovora
  • 150g zlatnog caster šećera
  • Za ukras:
  • 2 naranče
  • 2 žlice miješanih narezanih orašastih plodova poput oraha i pistacije

Priprema

  • 1. ZAGRIJTE pećnicu na 160°C.
  • 2. PREMAŽITE maslacem i prekrijte papirom za pečenje kalup promjera 20 cm. Papir za pečenje premažite s još malo maslaca.
  • 3. POMIJEŠAJTE mljevene bademe, palentu, koricu naranče i prašak za pecivo u zdjelu.
  • 4. ISTUCITE maslac i šećer u drugoj zdjeli.
  • 5. UMUTITE jaja u smjesu maslaca i šećera jedno po jedno.
  • 6. UMIJEŠAJTE suhe sastojke u smjesu s maslacem.
  • 7. ULIJTE smjesu u pripremljeni kalup.
  • 8. PECITE tortu u pećnicu 45-50 minuta ili dok vrh ne postane zlatnosmeđ, a rub torte se udalji od ruba kalupa.
  • 9. MAKNITE tortu iz pećnice i pustite da se hladi par minuta.
  • 10. ISKRENITE tortu iz kalupa na pladanj za posluživanje.
  • 11. ZAGRIJTE sok dvije naranče, zlatni caster šećer (150g), vodu narančinog cvijeta, štapić cimeta, muškatni oraščić, tri mahune kardamoma i svješe listove lovora u maloj tavi. Pustite da sirup uzavre, pa stišajte vatru.
  • 12. UKLONITE štapić cimeta, mahune i listove lovora.
  • 13. PROBUŠITE par rupa u torti.
  • 14. PREMAŽITE tortu sirupom.
  • 15. OGULITE preostale dvije naranče i narežite na kolutove. Posložite po vrhu torte.
  • 16. RAŠTRKAJTE narezane orašaste plodove po kriškama naranče.

Povezani recepti

Vidi sve