Čokoladna torta s narančom

Kirsten Tibballs je jedna od najpoznatijih svjetskih slastičarki, specijalizirana za čokoladu i moderne deserte. Dolazi iz Australije i vodi Savuor Chocolate & Patisserie School, gdje podučava kako stvarati vrhunske kolače, praline i druge slastice.

Sastojci

  • Čokoladna torta s narančom
  • 2 naranče
  • biljno ulje u spreju, za namašćivanje
  • obično bezglutensko brašno, za posipanje
  • 210 g caster šećera
  • 6 cijelih jaja
  • 100 g kukuruznog brašna
  • 280 g osušenog kokosa
  • 1½ žličica bezglutenskog praška za pecivo
  • 130 g kvalitetnih kapljica od mliječne čokolade
  • Glazura od naranče
  • 230 g šećera u prahu
  • 45 g svježeg soka od naranče
  • 1 naranča, oguljene korice

Priprema

  • Čokoladna torta s narančom
  • Stavite naranče u lončić, prelijte vodom i dovedite do vrenja. Kad uzavre, oprezno izlijte vodu, napunite lončić hladnom vodom i opet dovedite do vrenja. Ponovite postupak još dva puta, tako da voda ukupno tri puta dođe do vrenja i bude bačena.
  • Opet napunite hladnom vodom i dovedite do vrenja. Neka vrije oko dva sata, uključujući vrijeme vrenja u prvom koraku. Ako treba dodajte još vode.
  • Procijedite vodu i pustite da se naranče malo ohlade kako biste lakše rukovali njima.
  • Zagrijte pećnicu na 160°C, s ventilacijom.
  • Pripremite kalup za Bundt dijametra 220 mm, namastite biljnim uljem u spreju i blago pospite brašnom. Ostavite sa strane dok ne bude potrebno.
  • Uklonite zelene dijelove naranče povezane sa stabljikom.
  • Stavite naranče u prerađivač hrane i izmiksajte u pire, pa pustite da se malo ohladi.
  • Umutite šećer i jaja dok ne budu lagani i pahuljasti.
  • Dodajte kukuruzno brašno, kokos i prašak za pecivo, i nježno promiješajte.
  • Naposljetku, umiješajte pire od naranče, pa čokoladne kapljice.
  • Ubacite u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 50 minuta, ili dok umetnuti ražnjić ne izađe čist.
  • Pustite da se hladi 20 minuta prije nego što tortu iskrenete na rešetku za hlađenje, pa ohladite na sobnu temperaturu.
  • Glazura od naranče
  • Stavite šećer u prahu i sok od naranče u zdjelu i umutite.
  • Izlijte glazuru nad ohlađenom tortom.
  • Prije nego što se glazura stvrdne, pospite narančinu koricu po vrhu.
  • Bilješka: Držite u hladnjaku do tri dana. Najbolje jesti na sobnoj temperaturi.

Povezani recepti

Vidi sve