Čokoladna torta s narančom
Recept iz: Kirsten Tibballs

Kirsten Tibballs je jedna od najpoznatijih svjetskih slastičarki, specijalizirana za čokoladu i moderne deserte. Dolazi iz Australije i vodi Savuor Chocolate & Patisserie School, gdje podučava kako stvarati vrhunske kolače, praline i druge slastice.
Sastojci
- Čokoladna torta s narančom
- 2 naranče
- biljno ulje u spreju, za namašćivanje
- obično bezglutensko brašno, za posipanje
- 210 g caster šećera
- 6 cijelih jaja
- 100 g kukuruznog brašna
- 280 g osušenog kokosa
- 1½ žličica bezglutenskog praška za pecivo
- 130 g kvalitetnih kapljica od mliječne čokolade
- Glazura od naranče
- 230 g šećera u prahu
- 45 g svježeg soka od naranče
- 1 naranča, oguljene korice
Priprema
- Čokoladna torta s narančom
- Stavite naranče u lončić, prelijte vodom i dovedite do vrenja. Kad uzavre, oprezno izlijte vodu, napunite lončić hladnom vodom i opet dovedite do vrenja. Ponovite postupak još dva puta, tako da voda ukupno tri puta dođe do vrenja i bude bačena.
- Opet napunite hladnom vodom i dovedite do vrenja. Neka vrije oko dva sata, uključujući vrijeme vrenja u prvom koraku. Ako treba dodajte još vode.
- Procijedite vodu i pustite da se naranče malo ohlade kako biste lakše rukovali njima.
- Zagrijte pećnicu na 160°C, s ventilacijom.
- Pripremite kalup za Bundt dijametra 220 mm, namastite biljnim uljem u spreju i blago pospite brašnom. Ostavite sa strane dok ne bude potrebno.
- Uklonite zelene dijelove naranče povezane sa stabljikom.
- Stavite naranče u prerađivač hrane i izmiksajte u pire, pa pustite da se malo ohladi.
- Umutite šećer i jaja dok ne budu lagani i pahuljasti.
- Dodajte kukuruzno brašno, kokos i prašak za pecivo, i nježno promiješajte.
- Naposljetku, umiješajte pire od naranče, pa čokoladne kapljice.
- Ubacite u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 50 minuta, ili dok umetnuti ražnjić ne izađe čist.
- Pustite da se hladi 20 minuta prije nego što tortu iskrenete na rešetku za hlađenje, pa ohladite na sobnu temperaturu.
- Glazura od naranče
- Stavite šećer u prahu i sok od naranče u zdjelu i umutite.
- Izlijte glazuru nad ohlađenom tortom.
- Prije nego što se glazura stvrdne, pospite narančinu koricu po vrhu.
- Bilješka: Držite u hladnjaku do tri dana. Najbolje jesti na sobnoj temperaturi.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Michela Tuscan
Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta