Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recept iz: Mary Berry

Mary Berry kuhinja odnosi se na stil kuhanja poznate britanske kuharice Mary Berry – jednostavna, klasična i domaća jela s naglaskom na provjerene recepte i tradicionalne britanske okuse. Njezina kuhinja slavi udobnu hranu (comfort food) poput biskvita, pite, pečenja i čajnih kolača, uvijek s dozom elegancije, ali bez pretencioznosti. Idealna je za one koji vole toplu, nostalgičnu kuhinju koja okuplja obitelj oko stola.
Sastojci
- Za crvenu baršunastu tortu
- maslac, za podmazivanje
- 250g običnog brašna
- 1 žlica kakaa u prahu
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 250g svijetlog muscovado šećera
- 200ml mlaćenice
- 150ml suncokretovog ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica crvene boje za hranu ili ¼ žličice paste za bojenje hrane
- 2 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- 8 bijelih čokoladnih tartufa, za ukras
- Za glazuru
- 250g maslaca, omekšanog
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 300g šećera u prahu
- 250g mascarpone sira, punomasnog
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 200°C. Maslacem premažite dvije okrugle plitice promjera 20 cm te im dno prekrijte papirom za pečenje.
- 2. U zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i šećer.
- 3. U vrču pomiješajte mlaćenicu, ulje, vaniliju, boju za hranu i 100 ml vode. Dodajte jaja i umutite. Pomiješajte mokre sastojke sa suhima i umutite. Mjesa treba biti svijetlocrvena; potamnit će dok se bude pekla. Ako nije dovoljno svijetla, dodajte još malo boje.
- 4. Izlijte smjesu ravnomjerno u dvije plitice. Pecite 25-30 minuta, ili dok se ne digne i udalji s ruba plitice. Pustite da se ohladi 10 minuta, pa iskrenite, skinite papir i pustite da se ohladi na rešetki.
- 5. Za glazuru, u veliku zdjelu stavite meki maslac, ekstrakt vanilije i pola šećera u prahu. Pomiješajte električnom mutilicom. Ubacite preostali šećer u prahu i opet pomiješajte. Dodajte mascarpone u zdjelu i nježno miješajte lopaticom (nemojte mutiti jer se može razdvojiti). U vrećicu za ukrašavanje stavite izbrazdanu mlaznicu i 150 g kreme od maslaca.
- 6. Kako biste složili tortu, trećinu kreme od maslaca premažite po biskvitu, pa na vrh stavite drugi biskvit. Cijelu tortu premažite tankim slojem glazure, pa je pustite na 30 minuta.
- 7. Preostalu glazuru premažite špahtlom po cijeloj torti. Pobrinite se da je glazura glatka oko rubova prije nego što počnete mazati sa strane.
- 8. Kremu od maslaca u vrećici za ukrašavanje istisnite po rubu torte. Krenite od ruba i idite uokolo. Za kraj ukrasite čokoladnim tartufima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s narančom
Recepti Michela Tuscan
Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta