Čokoladna rođendanska torta
Recept iz: Mary Berry

Mary Berry kuhinja odnosi se na stil kuhanja poznate britanske kuharice Mary Berry – jednostavna, klasična i domaća jela s naglaskom na provjerene recepte i tradicionalne britanske okuse. Njezina kuhinja slavi udobnu hranu (comfort food) poput biskvita, pite, pečenja i čajnih kolača, uvijek s dozom elegancije, ali bez pretencioznosti. Idealna je za one koji vole toplu, nostalgičnu kuhinju koja okuplja obitelj oko stola.
Sastojci
- Za jedan biskvit (trebat će vam dva)
- 30g kakaa u prahu
- 5 žlica kipuće vode
- 225g caster šećera
- 225g margarina, ravno iz hladnjaka
- 275g samodižućeg brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- 1 žlica mlijeka
- Za ganache
- 450ml slatkog vrhnja
- 450g obične čokolade, oko 40% kakaa, slomljena na komadiće
- Za punjenje
- 4 žlice krem likera
- 300ml tučenog slatkog vrhnja
- Za ukras
- 175g čokoladnih kuglica
- 8 čokoladnih tartufa, ugrubo narezanih
Priprema
- 1.Ugrijte pećnicu na 200°C. Pliticu za pečenje površine 30x23 cm prekrijte papirom za pečenje.
- 2. Za jedan biskvit, pomiješajte kakao u prahu i kipuću vodu u veliku zdjelu. Dodajte preostale sastojke i mutite električnom mutilicom dvije minute.
- 3. Iskrenite u pliticu i poravnajte. Pecite 35 minuta dok se ne digne i udalji od rubova plitice. Ostavite da se hladi u plitici na rešetki, pa uklonite papir za pečenje.
- 4. Ponovite upute za drugi biskvit. (Ako imate dvije plitice, možete ih istovremeno peći.)
- 5. Dok se torta hladi, napravite ganache. Ulijte vrhnje u lončić i ugrijte na srednje jakoj vatri. Skinite s vatre i dodajte čokoladu. Miješajte dok se ne rastopi. Ostavite na hladnom mjestu da se zgusne u glazuru.
- 6. Stavite biskvit na dasku i polijte s pola krem likera. Ostatak likera umiješajte u šlag i razmažite po biskvitu. Stavite drugi biskvit na vrh i blago pritisnite.
- 7. Stavite zvjezdastu mlaznicu u vrećicu za ukrašavanje i napunite je s 350 g čokoladnog ganachea.
- 8. Razmažite preostali ganache po torti. Vilicom napravite linije sa strane.
- 9. Koristeći ganache u vrećici za ukrašavanje, istisnite zvjezdice po rubu torte. Poslažite čokoladne kuglice pored ruba. Istisnite još jedan red zvjezdica, pa poslažite red čokoladnih tartufa. Nastavite dok skroz ne prekrijete površinu torte.
- 10. Ako želite, zapalite rođendanske svjećice, i narežite tortu kako biste je poslužili.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s narančom
Recepti Michela Tuscan
Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta