Čokoladna rođendanska torta

Mary Berry kuhinja odnosi se na stil kuhanja poznate britanske kuharice Mary Berry – jednostavna, klasična i domaća jela s naglaskom na provjerene recepte i tradicionalne britanske okuse. Njezina kuhinja slavi udobnu hranu (comfort food) poput biskvita, pite, pečenja i čajnih kolača, uvijek s dozom elegancije, ali bez pretencioznosti. Idealna je za one koji vole toplu, nostalgičnu kuhinju koja okuplja obitelj oko stola.

Sastojci

  • Za jedan biskvit (trebat će vam dva)
  • 30g kakaa u prahu
  • 5 žlica kipuće vode
  • 225g caster šećera
  • 225g margarina, ravno iz hladnjaka
  • 275g samodižućeg brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
  • 1 žlica mlijeka
  • Za ganache
  • 450ml slatkog vrhnja
  • 450g obične čokolade, oko 40% kakaa, slomljena na komadiće
  • Za punjenje
  • 4 žlice krem likera
  • 300ml tučenog slatkog vrhnja
  • Za ukras
  • 175g čokoladnih kuglica
  • 8 čokoladnih tartufa, ugrubo narezanih

Priprema

  • 1.Ugrijte pećnicu na 200°C. Pliticu za pečenje površine 30x23 cm prekrijte papirom za pečenje.
  • 2. Za jedan biskvit, pomiješajte kakao u prahu i kipuću vodu u veliku zdjelu. Dodajte preostale sastojke i mutite električnom mutilicom dvije minute.
  • 3. Iskrenite u pliticu i poravnajte. Pecite 35 minuta dok se ne digne i udalji od rubova plitice. Ostavite da se hladi u plitici na rešetki, pa uklonite papir za pečenje.
  • 4. Ponovite upute za drugi biskvit. (Ako imate dvije plitice, možete ih istovremeno peći.)
  • 5. Dok se torta hladi, napravite ganache. Ulijte vrhnje u lončić i ugrijte na srednje jakoj vatri. Skinite s vatre i dodajte čokoladu. Miješajte dok se ne rastopi. Ostavite na hladnom mjestu da se zgusne u glazuru.
  • 6. Stavite biskvit na dasku i polijte s pola krem likera. Ostatak likera umiješajte u šlag i razmažite po biskvitu. Stavite drugi biskvit na vrh i blago pritisnite.
  • 7. Stavite zvjezdastu mlaznicu u vrećicu za ukrašavanje i napunite je s 350 g čokoladnog ganachea.
  • 8. Razmažite preostali ganache po torti. Vilicom napravite linije sa strane.
  • 9. Koristeći ganache u vrećici za ukrašavanje, istisnite zvjezdice po rubu torte. Poslažite čokoladne kuglice pored ruba. Istisnite još jedan red zvjezdica, pa poslažite red čokoladnih tartufa. Nastavite dok skroz ne prekrijete površinu torte.
  • 10. Ako želite, zapalite rođendanske svjećice, i narežite tortu kako biste je poslužili.

Povezani recepti

Vidi sve