Torta od sira u njujorškom stilu

Martha Stewart pokazat će ti kako napraviti tortu u njujorškom stilu. 

Sastojci

  • 12 graham-krekera
  • 6 žlica maslaca otopljenog
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat krupne soli
  • neslani maslac sobne temperature za kalup
  • 1.6 kg svježeg kremastog sira sobne temperature
  • 2 ¼ šalice šećera
  • ½ šalice glatkog brašna
  • 1 šalica kiselog vrhnja sobne temperature
  • 1 ½ žličica ekstrakta vanilije
  • 5 velikih jaja sobne temperature
  • 1 žličica ribane korice limuna (po želji)

Priprema

  • Za jednu tortu promjera 25 cm. (Kad se torta ohladi, možete je omotati prozirnom folijom i držati u hladnjaku do tri dana. Zapravo, ukusnija je nakon što cijelu noć provede u hladnjaku. Ostavite je prije posluživanja 20 minuta na sobnoj temperaturi.)
  • 1. Ugrijte pećnicu na 180 °C.
  • 2. Maslacem premažite stijenke kalupa za torte odvojivih stijenki promjera 25 cm. Kalup s vanjske strane (uključujući i dno) obložite dvama slojevima folije.
  • 3. Za koru izmeljite graham-krekere u kuhinjskom robotu dok ne budu sitni. Pomiješate mrvice krekera, maslac, šećer i sol u srednje velikoj zdjeli. Prebacite smjesu u kalup i dnom šalice za mjerenje utisnite da dobijete ravnomjeran sloj. Stavite u zamrzivač na 15 minuta. Stavite kalup na lim za pečenje. Pecite dok kora ne bude čvrsta na dodir i zlatnosmeđa, oko 15 minuta. Prebacite kalup na rešetku da se potpuno ohladi.
  • 4. U zdjeli samostojećeg miksera miksajte sir dok ne bude prozračan, oko tri minute. Po potrebi ostružite rubove zdjele.
  • 5. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer i brašno. Dok mikser polagano radi, postupno dodajte smjesu šećera i brašna u sir. Mutite dok ne bude glatko. Dodajte kiselo vrhnje i vaniliju, mutite dok ne bude glatko. Dodajte jedno po jedno jaje, mutite dok se sve ne sjedini. Nemojte mutiti predugo.
  • 6. Ulijte smjesu sira u pripremljen kalup. Stavite kalup u veliku plitku posudu za pečenje. Oprezno ulijte vrelu vodu u posudu za pečenje tako da dođe do polovice kalupa.
  • 7. Pecite 45 minuta, pa smanjite temperaturu pećnice na 160 °C. Pecite dok se torta ne stisne, ali središte i dalje bude mekano, otprilike još 30 minuta. Isključite pećnicu. Ostavite tortu u pećnici s djelomično otvorenim vratima još jedan sat. Prebacite kalup na rešetku i ostavite dok se torta potpuno ne ohladi. Hladite nepokrivenu tortu barem šest sati ili preko noći. Prije nego što otvorite kalup, prođite nožem uz rub torte.

Povezani recepti

Vidi sve