Torta od sira u njujorškom stilu
Recept iz: Martha Stewart

Martha Stewart pokazat će ti kako napraviti tortu u njujorškom stilu.
Sastojci
- 12 graham-krekera
- 6 žlica maslaca otopljenog
- 2 žlice šećera
- prstohvat krupne soli
- neslani maslac sobne temperature za kalup
- 1.6 kg svježeg kremastog sira sobne temperature
- 2 ¼ šalice šećera
- ½ šalice glatkog brašna
- 1 šalica kiselog vrhnja sobne temperature
- 1 ½ žličica ekstrakta vanilije
- 5 velikih jaja sobne temperature
- 1 žličica ribane korice limuna (po želji)
Priprema
- Za jednu tortu promjera 25 cm. (Kad se torta ohladi, možete je omotati prozirnom folijom i držati u hladnjaku do tri dana. Zapravo, ukusnija je nakon što cijelu noć provede u hladnjaku. Ostavite je prije posluživanja 20 minuta na sobnoj temperaturi.)
- 1. Ugrijte pećnicu na 180 °C.
- 2. Maslacem premažite stijenke kalupa za torte odvojivih stijenki promjera 25 cm. Kalup s vanjske strane (uključujući i dno) obložite dvama slojevima folije.
- 3. Za koru izmeljite graham-krekere u kuhinjskom robotu dok ne budu sitni. Pomiješate mrvice krekera, maslac, šećer i sol u srednje velikoj zdjeli. Prebacite smjesu u kalup i dnom šalice za mjerenje utisnite da dobijete ravnomjeran sloj. Stavite u zamrzivač na 15 minuta. Stavite kalup na lim za pečenje. Pecite dok kora ne bude čvrsta na dodir i zlatnosmeđa, oko 15 minuta. Prebacite kalup na rešetku da se potpuno ohladi.
- 4. U zdjeli samostojećeg miksera miksajte sir dok ne bude prozračan, oko tri minute. Po potrebi ostružite rubove zdjele.
- 5. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer i brašno. Dok mikser polagano radi, postupno dodajte smjesu šećera i brašna u sir. Mutite dok ne bude glatko. Dodajte kiselo vrhnje i vaniliju, mutite dok ne bude glatko. Dodajte jedno po jedno jaje, mutite dok se sve ne sjedini. Nemojte mutiti predugo.
- 6. Ulijte smjesu sira u pripremljen kalup. Stavite kalup u veliku plitku posudu za pečenje. Oprezno ulijte vrelu vodu u posudu za pečenje tako da dođe do polovice kalupa.
- 7. Pecite 45 minuta, pa smanjite temperaturu pećnice na 160 °C. Pecite dok se torta ne stisne, ali središte i dalje bude mekano, otprilike još 30 minuta. Isključite pećnicu. Ostavite tortu u pećnici s djelomično otvorenim vratima još jedan sat. Prebacite kalup na rešetku i ostavite dok se torta potpuno ne ohladi. Hladite nepokrivenu tortu barem šest sati ili preko noći. Prije nego što otvorite kalup, prođite nožem uz rub torte.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Rajska čokoladna torta
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s datuljama i puslicama
Recepti Kirsten Tibballs
Torta s kruškom, čokoladom i pekanom
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna torta s narančom
Recepti Michela Tuscan
Torta od naranče, badema i palente s panforte sirupom
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče