Opis

POSTUPAK:

  1. U veliku zdjelu stavite brašno, šećer i maslac te rukom miješajte dok ne dobijete granulaciju krušnih mrvica.
  2. Dodajte jaje i vodu te nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da „odmori“ 30-ak minuta u hladnjaku.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pospite brašnom podlogu i razvaljajte tijesto u kružni oblik što tanje možete. Tijesto mora biti barem 5 cm veće od lima za pečenje. Nemojte biti zabrinuti ako vam tijesto pukne, jednostavno se popravi. Nakon što ste ga stavili u kalup za pečenje, stavite ga ponovno u hladnjak na 15 minuta.
  4. Vilicom izbockajte tijesto na nekoliko mjesta, obložite ga folijom i stavite „teret“ poput riže, graha ili tjestenine koje će omogućiti da se tijesto ne deformira tijekom pečenja. Pecite tako 10-ak minuta (dok tijesto ne počne poprimati boju), izvadite ga, uklonite „teret“ i pecite još 5-7 minuta ili dok tijesto ne postane blijedo zlatno smeđe boje i suho.
  5. Za nadjev otopite maslac, dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku masu. Zatim dodajte šećer i brašno te jedno po jedno jaje. Nastavite miješati.
  6. Ulijte dobiveni nadjev u ispečeno tijesto i vratite u pećnicu na 10-12 minuta. Izgledat će pečeno, no ako malo zatresete posudu, vidjet ćete da čokoladno punjenje nije nepomično – kao da nije sasvim pečeno.
  7. Izvadite kolač i ohladite na sobnoj temperaturi. Posipajte šećerom u prahu – ili, ako želite, izrežite papirnato srce prije nego počnete s posipavanjem. Kolač možete poslužiti i topao uz jagode i šlag.

Sastojci

Za bogato prhko tijesto: 

  •   100 g glatkog brašna,
  •   50 g šećera u prahu za glazuru,
  •   50 g maslaca usitnjenog na kockice,
  •   1 veliko jaje,
  •   1 čajna žličica hladne vode.

Za nadjev:

  • 100 g maslaca,
  • 150 g usitnjene ili naribane tamne čokolade (čokolada za kuhanje),
  •   150 g šećera,
  •   75 g glatkog brašna,
  •   6 jaja.

Za dekoraciju:

  •  šećer za glazuru,
  •  voće ili šlag po izboru.

Povezani recepti