Tart od čokoladnog fondana
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- Za bogato prhko tijesto:
- 100 g glatkog brašna,
- 50 g šećera u prahu za glazuru,
- 50 g maslaca usitnjenog na kockice,
- 1 veliko jaje,
- 1 čajna žličica hladne vode.
- Za nadjev:
- 100 g maslaca,
- 150 g usitnjene ili naribane tamne čokolade (čokolada za kuhanje),
- 150 g šećera,
- 75 g glatkog brašna,
- 6 jaja.
- Za dekoraciju:
- šećer za glazuru,
- voće ili šlag po izboru.
Priprema
- 1. U veliku zdjelu stavite brašno, šećer i maslac te rukom miješajte dok ne dobijete granulaciju krušnih mrvica.
- 2. Dodajte jaje i vodu te nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da „odmori“ 30-ak minuta u hladnjaku.
- 3. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pospite brašnom podlogu i razvaljajte tijesto u kružni oblik što tanje možete. Tijesto mora biti barem 5 cm veće od lima za pečenje. 4. Nemojte biti zabrinuti ako vam tijesto pukne, jednostavno se popravi. Nakon što ste ga stavili u kalup za pečenje, stavite ga ponovno u hladnjak na 15 minuta.
- 5. Vilicom izbockajte tijesto na nekoliko mjesta, obložite ga folijom i stavite „teret“ poput riže, graha ili tjestenine koje će omogućiti da se tijesto ne deformira tijekom pečenja. Pecite tako 10-ak minuta (dok tijesto ne počne poprimati boju), izvadite ga, uklonite „teret“ i pecite još 5-7 minuta ili dok tijesto ne postane blijedo zlatno smeđe boje i suho.
- 6. Za nadjev otopite maslac, dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku masu. Zatim dodajte šećer i brašno te jedno po jedno jaje. Nastavite miješati.
- 7. Ulijte dobiveni nadjev u ispečeno tijesto i vratite u pećnicu na 10-12 minuta. Izgledat će pečeno, no ako malo zatresete posudu, vidjet ćete da čokoladno punjenje nije nepomično – kao da nije sasvim pečeno.
- 8. Izvadite kolač i ohladite na sobnoj temperaturi. Posipajte šećerom u prahu – ili, ako želite, izrežite papirnato srce prije nego počnete s posipavanjem. Kolač možete poslužiti i topao uz jagode i šlag.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Makovnjača
Recepti Michel Albert Roux
Gisellini kolači cannelés
Recepti Michel Albert Roux
Kolač s trešnjama
Recepti Michel Albert Roux
Tart s kremom od badema i malinama
Recepti Ainsley Harriott
Biskvit s mangom i marakujom s jogurtom od limete i marakuje
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladne kuglice u košaricama
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od kokosa
Recepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća