Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • Za bogato prhko tijesto: 
  •   100 g glatkog brašna,
  •   50 g šećera u prahu za glazuru,
  •   50 g maslaca usitnjenog na kockice,
  •   1 veliko jaje,
  •   1 čajna žličica hladne vode.
  • Za nadjev:
  • 100 g maslaca,
  • 150 g usitnjene ili naribane tamne čokolade (čokolada za kuhanje),
  •   150 g šećera,
  •   75 g glatkog brašna,
  •   6 jaja.
  • Za dekoraciju:
  •  šećer za glazuru,
  •  voće ili šlag po izboru.

Priprema

  • 1. U veliku zdjelu stavite brašno, šećer i maslac te rukom miješajte dok ne dobijete granulaciju krušnih mrvica.
  • 2. Dodajte jaje i vodu te nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da „odmori“ 30-ak minuta u hladnjaku.
  • 3. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pospite brašnom podlogu i razvaljajte tijesto u kružni oblik što tanje možete. Tijesto mora biti barem 5 cm veće od lima za pečenje. 4. Nemojte biti zabrinuti ako vam tijesto pukne, jednostavno se popravi. Nakon što ste ga stavili u kalup za pečenje, stavite ga ponovno u hladnjak na 15 minuta.
  • 5. Vilicom izbockajte tijesto na nekoliko mjesta, obložite ga folijom i stavite „teret“ poput riže, graha ili tjestenine koje će omogućiti da se tijesto ne deformira tijekom pečenja. Pecite tako 10-ak minuta (dok tijesto ne počne poprimati boju), izvadite ga, uklonite „teret“ i pecite još 5-7 minuta ili dok tijesto ne postane blijedo zlatno smeđe boje i suho.
  • 6. Za nadjev otopite maslac, dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku masu. Zatim dodajte šećer i brašno te jedno po jedno jaje. Nastavite miješati.
  • 7. Ulijte dobiveni nadjev u ispečeno tijesto i vratite u pećnicu na 10-12 minuta. Izgledat će pečeno, no ako malo zatresete posudu, vidjet ćete da čokoladno punjenje nije nepomično – kao da nije sasvim pečeno.
  • 8. Izvadite kolač i ohladite na sobnoj temperaturi. Posipajte šećerom u prahu – ili, ako želite, izrežite papirnato srce prije nego počnete s posipavanjem. Kolač možete poslužiti i topao uz jagode i šlag.

Povezani recepti

Vidi sve