Tart od čokoladnog fondana
Recept iz: Mary Berry
Kolači, torte i tartovi - Mary Berry najpoznatija je britanska slastičarka, a njezin recept za tart oduševit će i najstrože kritičare. U nastavku pogledajte recept za tart od čokoladnog fondana!
Sastojci
- Za bogato prhko tijesto:
- 100 g glatkog brašna,
- 50 g šećera u prahu za glazuru,
- 50 g maslaca usitnjenog na kockice,
- 1 veliko jaje,
- 1 čajna žličica hladne vode.
- Za nadjev:
- 100 g maslaca,
- 150 g usitnjene ili naribane tamne čokolade (čokolada za kuhanje),
- 150 g šećera,
- 75 g glatkog brašna,
- 6 jaja.
- Za dekoraciju:
- šećer za glazuru,
- voće ili šlag po izboru.
Priprema
- U veliku zdjelu stavite brašno, šećer i maslac te rukom miješajte dok ne dobijete granulaciju krušnih mrvica.
- Dodajte jaje i vodu te nastavite mijesiti dok ne dobijete kompaktno tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da „odmori“ 30-ak minuta u hladnjaku.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pospite brašnom podlogu i razvaljajte tijesto u kružni oblik što tanje možete. Tijesto mora biti barem 5 cm veće od lima za pečenje. Nemojte biti zabrinuti ako vam tijesto pukne, jednostavno se popravi. Nakon što ste ga stavili u kalup za pečenje, stavite ga ponovno u hladnjak na 15 minuta.
- Vilicom izbockajte tijesto na nekoliko mjesta, obložite ga folijom i stavite „teret“ poput riže, graha ili tjestenine koje će omogućiti da se tijesto ne deformira tijekom pečenja. Pecite tako 10-ak minuta (dok tijesto ne počne poprimati boju), izvadite ga, uklonite „teret“ i pecite još 5-7 minuta ili dok tijesto ne postane blijedo zlatno smeđe boje i suho.
- Za nadjev otopite maslac, dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku masu. Zatim dodajte šećer i brašno te jedno po jedno jaje. Nastavite miješati.
- Ulijte dobiveni nadjev u ispečeno tijesto i vratite u pećnicu na 10-12 minuta. Izgledat će pečeno, no ako malo zatresete posudu, vidjet ćete da čokoladno punjenje nije nepomično – kao da nije sasvim pečeno.
- Izvadite kolač i ohladite na sobnoj temperaturi. Posipajte šećerom u prahu – ili, ako želite, izrežite papirnato srce prije nego počnete s posipavanjem. Kolač možete poslužiti i topao uz jagode i šlag.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Pločice od karamela i čokolade
Recepti Donal Skehan
Brownieji s čajem od jasmina
Recepti Donal Skehan
Kolač od kokosa i tropskog voća
Recepti Donal Skehan
Kolači s kayom od kokosa
Recepti Donal Skehan
Kolač od pandana
Recepti Nico Reynolds
Čokoladni brownieji i jagode na žaru
Recepti Nadiya Hussain
Naopaki cheesecake
Recepti Lora i Stoyan
Cheesecake s limetom i bijelom čokoladom
Recepti Lora i Stoyan
Kolač s nevidljivim jabukama i karameliziranim orasima
Recepti Lora i Stoyan
Biskvit natopljen sirupom od bazge