Sorbeto od limuna
Recept iz: David Skoko

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 350 g kockica leda
- 100 g šećera
- sok i korica 2 limuna
- 1 dcl vrhnja za šlag
- 50 g limoncella (likera od limuna)
- 50 g mineralne vode
- 1 bjelanjak
- listić mente za dekoraciju
Priprema
- 1. U blenderu sameljemo kockice leda.
- 2. Naribamo koricu 2 limuna.
- 3. Ocijedimo i sok 2 limuna u stolni blender.
- 4. Dodamo 100g šećera, 1 bjelanjak, 1 dcl vrhnja, par žličica limoncella, malo mineralne vode te miksamo 2 minute dok ne dobijemo kremastu teksturu.
- 5. Stavimo ga u freezer na 10 do 15 minuta.
- 6. Odrežemo kriškicu limuna i njome namažemo rubove široke čaše za champagne.
- 7. Rubove čaše umočimo u šećer te u nju poslužimo naš sorbetto.
- 8. Naribamo malo korice limuna. I za kraj ukrasimo listićem mente.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća