Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

Sastojci

  • Schiacciata na 2 načina
  • schiacciata od rajčica s peteljkom, čilija i ricotta salate
  • schiacciata od krumpira i inčuna
  • Za tijesto
  • 500 gr Caputo Fiore Glut (ili GF brašna napravljenog posebno za kruh)
  • 7 gr suhog kvasca
  • 4 žlice ulja (i još za pokapati odozgo)
  • 250 ml vode sobne temperature
  • 125 gr nezaslađenog grčkog jogurta
  • 2 žličice soli za tijesto, plus još za posipanje
  • Za nadjeve
  • maslinovo ulje za pokapati
  • sol
  • papar
  • lišće timijana
  • grozd cherry rajčica
  • nekoliko inčuna
  • nekoliko crvenih čilija
  • 1 srednji krumpir, vrlo tanko narezan na kriške
  • Ribana ricotta salata (nekoliko žlica)

Priprema

  • 1. Pomiješajte kvasac s vodom i ostavite nekoliko minuta dok ne postane pjenušavo.
  •  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, ulje, vodu s kvascem i jogurt. Dobro promiješajte žlicom za početak kako bi se svi sastojci spojili u grubo tijesto. Kad tek počnete miješati ovaj tip brašna, vrlo je ljepljivo i u isto vrijeme praškasto. Počnite ga mijesiti i nakon nekoliko minuta skoro će početi sličiti pšeničnom brašnu. Dodajte sol i mijesite dok ne postane glatko.
  •  3. Vratite u nauljenu zdjelu i pokapajte malo dodatnog ulja odozgo kako se ne bi oblikovala korica. Prekrijte mokrim ubrusom i ostavite da se diže na toplom mjestu 3-4 sata, sve dok se veličinom ne udvostruči.
  • 4. Podložite lim za pečenje papirom za pečenje. Podignite tijesto iz zdjele i podijelite ga na dva dijela. Rukama svaki dio rastegnite tako da bude debeo oko 2 cm te ih položite na lim tako da budu odvojeni. Ako je potrebno, možete koristiti dva lima.  Prekrijte kuhinjskim ubrusom i ostavite da se diže 45 minuta. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 220 C.
  • 5. Prstima napravite jamice, a zatim ih nakapajte uljem i začinite s još soli. Jedno tijesto nadjenite rajčicama s peteljkom i čilijima, a drugo tanko narezanim krumpirom, inčunima i listićima timijana. (nakapajte krumpire s malo maslinovog ulja i začinite solju). Pecite 20-25 minuta ili dok ne posmeđi.
  • 6. Izvadite lim iz pećnice, ukrasite schiacciatu od krumpira listovima timijana, a onu s rajčicama svježe ribanom slanom ricottom i mladim bosiljkom. Poslužite vruće, toplo ili na sobnoj temperaturi.

Povezani recepti

Vidi sve