Opis

Schiacciata na 2 načina

  • schiacciata od rajčica s peteljkom, čilija i ricotta salate
  • schiacciata od krumpira i inčuna

 

Pomiješajte kvasac s vodom i ostavite nekoliko minuta dok ne postane pjenušavo.

 U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, ulje, vodu s kvascem i jogurt. Dobro promiješajte žlicom za početak kako bi se svi sastojci spojili u grubo tijesto. Kad tek počnete miješati ovaj tip brašna, vrlo je ljepljivo i u isto vrijeme praškasto. Počnite ga mijesiti i nakon nekoliko minuta skoro će početi sličiti pšeničnom brašnu. Dodajte sol i mijesite dok ne postane glatko.

 Vratite u nauljenu zdjelu i pokapajte malo dodatnog ulja odozgo kako se ne bi oblikovala korica. Prekrijte mokrim ubrusom i ostavite da se diže na toplom mjestu 3-4 sata, sve dok se veličinom ne udvostruči.

Podložite lim za pečenje papirom za pečenje. Podignite tijesto iz zdjele i podijelite ga na dva dijela. Rukama svaki dio rastegnite tako da bude debeo oko 2 cm te ih položite na lim tako da budu odvojeni. Ako je potrebno, možete koristiti dva lima.  Prekrijte kuhinjskim ubrusom i ostavite da se diže 45 minuta. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 220 C.

Prstima napravite jamice, a zatim ih nakapajte uljem i začinite s još soli. Jedno tijesto nadjenite rajčicama s peteljkom i čilijima, a drugo tanko narezanim krumpirom, inčunima i listićima timijana. (nakapajte krumpire s malo maslinovog ulja i začinite solju). Pecite 20-25 minuta ili dok ne posmeđi.

Izvadite lim iz pećnice, ukrasite schiacciatu od krumpira listovima timijana, a onu s rajčicama svježe ribanom slanom ricottom i mladim bosiljkom. Poslužite vruće, toplo ili na sobnoj temperaturi.  

Sastojci

Schiacciata na 2 načina

  • schiacciata od rajčica s peteljkom, čilija i ricotta salate
  • schiacciata od krumpira i inčuna

Za tijesto

  • 500 gr Caputo Fiore Glut (ili GF brašna napravljenog posebno za kruh)
  • 7 gr suhog kvasca
  • 4 žlice ulja (i još za pokapati odozgo)
  • 250 ml vode sobne temperature
  • 125 gr nezaslađenog grčkog jogurta
  • 2 žličice soli za tijesto, plus još za posipanje

Za nadjeve

  • maslinovo ulje za pokapati
  • sol
  • papar
  • lišće timijana
  • grozd cherry rajčica
  • nekoliko inčuna
  • nekoliko crvenih čilija
  • 1 srednji krumpir, vrlo tanko narezan na kriške
  • Ribana ricotta salata (nekoliko žlica)

Povezani recepti