Schiacciata na 2 načina
Recept iz: Silvia Colloca
Schiacciata na 2 načina
- schiacciata od rajčica s peteljkom, čilija i ricotta salate
- schiacciata od krumpira i inčuna
Pomiješajte kvasac s vodom i ostavite nekoliko minuta dok ne postane pjenušavo.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, ulje, vodu s kvascem i jogurt. Dobro promiješajte žlicom za početak kako bi se svi sastojci spojili u grubo tijesto. Kad tek počnete miješati ovaj tip brašna, vrlo je ljepljivo i u isto vrijeme praškasto. Počnite ga mijesiti i nakon nekoliko minuta skoro će početi sličiti pšeničnom brašnu. Dodajte sol i mijesite dok ne postane glatko.
Vratite u nauljenu zdjelu i pokapajte malo dodatnog ulja odozgo kako se ne bi oblikovala korica. Prekrijte mokrim ubrusom i ostavite da se diže na toplom mjestu 3-4 sata, sve dok se veličinom ne udvostruči.
Podložite lim za pečenje papirom za pečenje. Podignite tijesto iz zdjele i podijelite ga na dva dijela. Rukama svaki dio rastegnite tako da bude debeo oko 2 cm te ih položite na lim tako da budu odvojeni. Ako je potrebno, možete koristiti dva lima. Prekrijte kuhinjskim ubrusom i ostavite da se diže 45 minuta. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 220 C.
Prstima napravite jamice, a zatim ih nakapajte uljem i začinite s još soli. Jedno tijesto nadjenite rajčicama s peteljkom i čilijima, a drugo tanko narezanim krumpirom, inčunima i listićima timijana. (nakapajte krumpire s malo maslinovog ulja i začinite solju). Pecite 20-25 minuta ili dok ne posmeđi.
Izvadite lim iz pećnice, ukrasite schiacciatu od krumpira listovima timijana, a onu s rajčicama svježe ribanom slanom ricottom i mladim bosiljkom. Poslužite vruće, toplo ili na sobnoj temperaturi.
Sastojci
- Schiacciata na 2 načina
- schiacciata od rajčica s peteljkom, čilija i ricotta salate
- schiacciata od krumpira i inčuna
- Za tijesto
- 500 gr Caputo Fiore Glut (ili GF brašna napravljenog posebno za kruh)
- 7 gr suhog kvasca
- 4 žlice ulja (i još za pokapati odozgo)
- 250 ml vode sobne temperature
- 125 gr nezaslađenog grčkog jogurta
- 2 žličice soli za tijesto, plus još za posipanje
- Za nadjeve
- maslinovo ulje za pokapati
- sol
- papar
- lišće timijana
- grozd cherry rajčica
- nekoliko inčuna
- nekoliko crvenih čilija
- 1 srednji krumpir, vrlo tanko narezan na kriške
- Ribana ricotta salata (nekoliko žlica)
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Silvia Colloca
Spaghettini s ricotta mesnim okruglicama
Recepti Silvia Colloca
Rosine Zeppole
Recepti Silvia Colloca
Torta di Pane (torta od ostataka kruha) s čokoladom i trešnjama
Recepti Silvia Colloca
Pečena bijela riba s kruhom, cherry rajčicama, maslinama i kaparima
Recepti Silvia Colloca
Migliaccio, napuljski kolač od grisa i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Orecchiette s lišćem repe i pangrattatom
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina sa slanutkom i toskanskim zeljem
Recepti Silvia Colloca
Torta od mascarponea, jabuke I cimeta
Recepti Silvia Colloca
“Pizzette” od ustajalog kruha
Recepti Silvia Colloca
Miješana tjestenina s krumpirima, pancetom i provolom