Rustikalna pita od šljiva

Postupak 

1. Ugrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pitu namastite s 15 g omekšalog maslaca.

2. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol u veliku zdjelu, dodajte 50 g šećera i dobro promiješajte. Utrljajte maslac prstima, sve dok smjesa ne bude poput krupnih krušnih mrvica.

3. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlijekom. U središtu suhih sastojaka napravite udubljenje i ulijte gotovo svu smjesu jaja i mlijeka (sačuvajte samo dvije žlice smjese). Držite šaku u obliku pandži i polako miješajte mokre sastojke sa suhima, sve dok ne dobijete mekano tijesto.

4. Podijelite tijesto na dva dijela, te jednu polovicu pospite brašnom (drugu polovicu držite ispod čiste kuhinjske krpe kako se ne bi osušila).

5. Na obilno pobrašnjenoj površini nježno razvaljajte prvu polovicu tijesta u oblik kruga veličine kalupa za pitu. Oprezno ga preselite u kalup i na njega stavite šljive. Ostavite 2 cm do rupa prazno. Pospite preostalih 100 g šećera po šljivama.

6. Razvaljajte drugu polovicu tijesta na isti način, stavite ga preko voća i stisnite na rubovima.

7. Premažite ostatak smjese mlijeka i jaja preko tijesta, pospite preostalim šećerom i pecite 40-50 minuta, ili dok voće ne bude mekano kad ga probodete štapićem, a vrh pite bude zlatan.

Sastojci

  • Sastojci250 g mekog brašna i dodatno za posipanje 1 žličica praška za pecivo prstohvat soli 175 g šećera 75 g maslaca izrezanog na kockice i 15 g omekšalog maslaca za mašćenje 1 jaje 150 ml mlijeka 8 šljiva bez koštica prerezanih na četvrtine

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve