Rustikalna pita od šljiva

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta. 
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje. 

Sastojci

  • 250 g mekog brašna
  • dodatno za posipanje: 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 175 g šećera, 75 g maslaca izrezanog na kockice i 15 g omekšalog maslaca za mašćenje
  • 1 jaje
  • 150 ml mlijeka
  • 8 šljiva bez koštica prerezanih na četvrtine

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za pitu namastite s 15 g omekšalog maslaca.
  • 2. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol u veliku zdjelu, dodajte 50 g šećera i dobro promiješajte. Utrljajte maslac prstima, sve dok smjesa ne bude poput krupnih krušnih mrvica.
  • 3. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlijekom. U središtu suhih sastojaka napravite udubljenje i ulijte gotovo svu smjesu jaja i mlijeka (sačuvajte samo dvije žlice smjese). Držite šaku u obliku pandži i polako miješajte mokre sastojke sa suhima, sve dok ne dobijete mekano tijesto.
  • 4. Podijelite tijesto na dva dijela, te jednu polovicu pospite brašnom (drugu polovicu držite ispod čiste kuhinjske krpe kako se ne bi osušila).
  • 5. Na obilno pobrašnjenoj površini nježno razvaljajte prvu polovicu tijesta u oblik kruga veličine kalupa za pitu. Oprezno ga preselite u kalup i na njega stavite šljive. Ostavite 2 cm do rupa prazno. Pospite preostalih 100 g šećera po šljivama.
  • 6. Razvaljajte drugu polovicu tijesta na isti način, stavite ga preko voća i stisnite na rubovima.
  • 7. Premažite ostatak smjese mlijeka i jaja preko tijesta, pospite preostalim šećerom i pecite 40-50 minuta, ili dok voće ne bude mekano kad ga probodete štapićem, a vrh pite bude zlatan.

Povezani recepti

Vidi sve