Opis

Kad se krumpiri ohlade, dodajte jaja, mlijeko i promiješajte. Dodajte brašno i kvasac pa mijesite, a onda dodajte sol pa gnječite dok se ne poveže. Ako je presuho, dodajte još malo mlijeka, koliko treba. Ako je premokro, dodajte još brašna, ali imajte na umu da će od vlažnijeg tijesta nastati prozračnije zeppole. Pokrijte zdjelu mokrim ubrusom te ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 2 sata ili dok se ne udvostruči.

Zagrijte ulje u velikoj tavi debelog dna. Da provjerite je li ulje spremno, kapnite malo ulja u njega. Ako odmah počne cvrčati i ispliva na površinu, ulje je spremno. Rukama otrgnite komadić tijesta veličine mandarine I u njega ugurajte inčune ili masline (ili oboje!) te ga spustite u vruće ulje. Nemojte pretrpati tavu jer će se temperatura ulja smanjiti pa će vaše zeppole upiti previše ulja. Pecite ih u mali turama, po 3-4 minute svaku, dok ne postanu zlatne i napuhnute. Ocijedite na kuhinjski papir. Poslužite ih vruće ili tople.

Sastojci

  • 500 gr običnog ili 00 brašna
  • 500 gr kuhanih krumpira zdrobljenih u pire
  • 2 jajeta
  • 7 grama suhog kvasca (1 vrećica)
  • približno 78 ml mlijeka
  • sol
  • inčuni
  • maslinovo ulje za prženje
  • ili biljno ulje

Povezani recepti