Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

Sastojci

  • 500 gr običnog ili 00 brašna
  • 500 gr kuhanih krumpira zdrobljenih u pire
  • 2 jajeta
  • 7 grama suhog kvasca (1 vrećica)
  • približno 78 ml mlijeka
  • sol
  • inčuni
  • maslinovo ulje za prženje
  • ili biljno ulje

Priprema

  • 1. Kad se krumpiri ohlade, dodajte jaja, mlijeko i promiješajte.
  • 2. Dodajte brašno i kvasac pa mijesite, a onda dodajte sol pa gnječite dok se ne poveže.
  • 3. Ako je presuho, dodajte još malo mlijeka, koliko treba.
  • 4. Ako je premokro, dodajte još brašna, ali imajte na umu da će od vlažnijeg tijesta nastati prozračnije zeppole.
  • 5. Pokrijte zdjelu mokrim ubrusom te ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 2 sata ili dok se ne udvostruči.
  • 6. Zagrijte ulje u velikoj tavi debelog dna.
  • 7. Da provjerite je li ulje spremno, kapnite malo ulja u njega.
  • 8. Ako odmah počne cvrčati i ispliva na površinu, ulje je spremno.
  • 9. Rukama otrgnite komadić tijesta veličine mandarine I u njega ugurajte inčune ili masline (ili oboje!) te ga spustite u vruće ulje.
  • 10. Nemojte pretrpati tavu jer će se temperatura ulja smanjiti pa će vaše zeppole upiti previše ulja.
  • 11. Pecite ih u mali turama, po 3-4 minute svaku, dok ne postanu zlatne i napuhnute.
  • 12. Ocijedite na kuhinjski papir. Poslužite ih vruće ili tople.

Povezani recepti

Vidi sve