Prhko tijesto
Recept iz: Martha Stewart
za dvije pite promjera 20-25 cm (bez gornje kore) ili za jednu pitu promjena 20-25 cm s donjom i gornjom korom ili za 12 malenih pita promjera 6 do 8 cm
1. Stavite brašno i sol u zdjelu kuhinjskog robota. Svi sastojci moraju biti hladni. Dodajte komadiće maslaca i miksajte oko 10 sekundi ili dok smjesa ne bude nalikovala na krupicu. (Možete ih pomiješati i ručno: pomiješajte suhe sastojke u velikoj zdjeli, dodajte maslac i sjeckajući noževima spojite tako da nalikuje na krupicu.)
2. Dodajte ledenu vodu, kap po kap, kroz otvor kuhinjskog robota dok uređaj radi. Dodavajte dok se tijesto ne sjedini, ali pritom ne bude mokro ili ljepljivo. Nemojte miksati više od 30 sekundi. Provjerite kakvo je tijesto tako da stisnete komadić. Ako se mrvi, dodajte još malo vode.
3. Izvadite tijesto na velik komad plastične folije. Primite rubove folije i stisnite, kao što je prikazano, tako da tijesto šakama oblikujete u plosnat krug. Tako će se tijesto poslije lakše razvaljati. Omotajte tijesto folijom i ostavite da se hladi barem sat vremena.
Sastojci
- Sastojci 2 ½ šalice mekog brašna 1 žličica soli 1 šalica (220 g) hladnog neslanog maslaca isjeckanog na komadiće ¼ do ½ ledene vode
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Knickerbocker glory
Recepti Mary Berry
Kolačići od jabuka i badema
Recepti Ainsley Harriott
Kolačići od kokosa i limete
Recepti Mary Berry
Meringa s bobicama i šlagom
Recepti Martha Stewart
Kruh sa smeđim maslacem
Recepti Martha Stewart
Tart od sira s marelicama
Recepti Martha Stewart
Tart s jabukama
Recepti Martha Stewart
Tart s malinama i jagodama
Recepti Martha Stewart
Čokoladni mousse
Recepti Martha Stewart
Torta sa sladoledom i trostrukim čokoladnim užitkom