Pita od slanine i jaja

Ovo je ukusna slana pita koja rabi izvrstan spoj jaja i svinjetine. Sviđa mi se kako su cijela jaja skrivena ispod kore. Ako dobijete jaje kad zarežete, to je kao da ste osvojili nagradu. Poslužite je toplu za večeru ili hladnu za ručak.

Za tijesto, stavite brašno u zdjelu. Dodajte maslac izrezan na kockice i lagano ga utrljajte prstima, tako da smjesa nalikuje na sitne krušne mrvice. To također možete napraviti u multipraktiku ili u mikseru te zatim smjesu prebacite u zdjelu.

Pomiješajte jaje s limunovim sokom i vodom. Napravite udubljenje u središtu smjese od brašna i maslaca i ulijte smjesu od jaja. Nožem polagano spajajte tekućinu s brašnom, sve dok ne dobijete tijesto. Kad se tijesto počne ujedinjivati, nježno ga umijesite u kuglu. Omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Za nadjev, zagrijte ulje u širokoj tavi nad srednje slabim plamenom te dodajte luk i češnjak. Pirjajte polako oko osam minuta, dok ne omekšaju.

Dodajte slaninu i svinjetinu, pojačajte malo plamen te kuhajte još 10 minuta ili dok sva tekućina iz mesa ne ispari. Ostavite da se potpuno ohladi.

Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite okrugli kalup s odvojivim dnom, promjera 20 cm i dubine 4 cm.

Mutite dva jajeta s krem sirom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte sir cheddar i vlasac i začinite solju i paprom. Umiješajte ohlađenu smjesu sa slaninom.

Razvaljajte dvije trećine tijesta i njime obložite kalup. Razvaljajte ostatak tijesta kako biste imali spreman poklopac.

Stavite nadjev u koru. S ravnomjernim razmakom napravite tri udubljenja u smjesi te u njih izlijte netom razbijena jaja.

Premažite rub tijesta jajetom i poklopite drugim komadom tijesta. Pritisnite rubove kako bi se spojili te uredno odrežite višak. Premažite površinu pite jajetom i zarežite otvor za paru u sredini.

Pecite pitu u pećnici 50-55 minuta, dok ne bude zlatnosmeđa. Ostavite da se odmori barem 15 minuta prije rezanja. Ukusna je i vruća i hladna.

Sastojci

  • Za bogato prhko tijesto275 g mekog brašna prstohvat sitne soli 135 g hladnog nesoljenog maslaca izrezanog na kockice 1 srednje veliko jaja izmućeno 1 žličica limuna 2-3 žlice vodeZa nadjev 1 žlica biljnog ulja 1 velik luk isjeckan nasitno 1 češanj češnjaka zgnječen 200 g nedimljene prošarane slanine izrezane na kockice 200 g svinjskog karea izrezanog na kockice veličine 15 cm 5 srednje velikih jaja 100 g krem sira 100 g zrelog sira cheddar naribanog 1 žlica nasjeckanog vlasca izmućeno jaje za premazivanje sol i papar

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve