Pita sa svježim sirom iz Yorkshirea

Pita sa svježim sirom iz Yorkshirea

Opis

Pite od svježeg sira tradicionalno se peku na blagdan Duhova, kada se u mnogim selima u Yorkshireu održavaju gozbe i sajmovi. Nadjev se izvorno pripremao od jako masnog mlijeka krava koje su se nedavno otelile, iako je danas jednostavnije (a jednako ukusno) upotrijebiti svježi sir. Ružina vodica je tradicionalni dodatak.

Za tijesto, pomiješajte u zdjeli brašno i šećer u prahu. Dodajte maslac izrezan na kockice i lagano ga utrljajte prstima, tako da smjesa nalikuje na sitne krušne mrvice.

To također možete napraviti i u multipraktiku ili u mikseru te zatim smjesu prebacite u zdjelu.

Pomiješajte jaje s limunovim sokom i vodom. Napravite udubljenje u središtu smjese od brašna i maslaca i ulijte smjesu od jaja. Nožem polagano spajajte tekućinu s brašnom, sve dok ne dobijete tijesto. Ako se bude doimalo suho, dodajte još vode. Kad se tijesto počne ujedinjivati, umijesite ga u kuglu. Omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 15 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 °C te pripremite okrugli kalup za tortu, promjera 20 cm i dubine od 2-3 cm.

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini, tako da bude debelo 3 mm, i njime obložite kalup za pitu. Ostavite višak tijesta da visi preko ruba kalupa. Sačuvajte malo nepečenog tijesta u slučaju da poslije budete morali pokrpati pukotine u tijestu.

Stavite preko kalupa obloženog tijestom papir za pečenje ili foliju te kalup ispunite nekuhanim grahom, rižom ili lećom. Pecite bez nadjeva 15 minuta, a zatim maknite papir za pečenje i grah te kalup s korom vratite u pećnicu na još osam minuta ili dok kora ne bude izgledala suho i lagano dobije boju.

Malim, oštrim nožem odrežite višak tijesta s ruba. Uzmite komadić sačuvanog nepečenog tijesta i po potrebi pokrpajte rupe. Smanjite temperaturu pećnice na 180 °C.

Za nadjev, mutite šećer i svježi sir dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim umiješajte jaja i žumanjke, koricu limuna, ružinu vodicu i otopljen maslac. Umiješate i grožđice.

Ulijte nadjev u kalup s korom te preko površine naribajte malo muškatnog oraščića. Pecite 20 minuta, dok se nadjev ne stegne. Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu prije rezanja.

Sastojci

Za slatko prhko tijesto

  • 150 g mekog brašna
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 75 g hladnog nesoljenog maslaca
  • izrezanog na kockice od 1 cm
  • 1 žumanjak
  • ½ žličice limunova soka
  • 1 žlica hladne vode

Za nadjev

  • 50 g šećera
  • 225 g svježeg sira
  • 2 srednje velika jajeta
  • 2 srednje velika žumanjka
  • sitno ribana korica jednog limuna
  • 1 žličica ružine vodice
  • 25 g neslanog maslaca
  • otopljenog
  • 50 g grožđica
  • ½ žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića

Povezani recepti