Duboka pita od divljači

Duboka pita od divljači

Opis

Pita od divljači odlično je glavno jelo, a ovaj prekrasni primjerak jednostavno je pripremiti – osobito ako meso divljači kupite već očišćeno od dobrog mesara.

Zagrijte pećnicu na 200 °C . Premažite mašću kalup za tortu s odvojivim dnom, promjera 20 cm i visine 7 cm.

Prvo pripremite nadjev. U velikoj zdjeli pomiješajte ljutiku i češnjak. Dodajte divljač, mljevenu potrbušinu, nasjeckanu slaninu, vino Madeira, začine i začinsko bilje. Začinite solju te s malo bijelog papra.  Rukama dobro pomiješajte sve sastojke te ih ostavite u hladnjaku dok pripremate tijesto.

Kako biste napravili tijesto, pomiješajte oba brašna u zdjeli, dodajte maslac te ga lagano utrljajte prstima. Grijte vodu, sol i mast u loncu dok ne proključa. Prelijte tu smjesu preko brašna i pomiješajte žlicom. Kad se ohladi dovoljno da ga možete dodirivati, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

Radite što brže možete (tijesto će se početi mrviti dok se bude hladilo).

Odrežite dvije trećine tijesta, razvaljajte ga i njime obložite pripremljen kalup, tako da višak ostane visjeti preko ruba. Provjerite ima li pukotina ili rupa u tijestu. Razvaljajte preostalo tijesto za poklopac i ostavite sa strane.

Stavite nadjev u kalup obložen tijestom. Pritisnite ga i zagladite površinu.

Premažite rub tijesta izmućenim žumanjkom te poklopite drugim komadom tijesta. Stisnite rubove kako biste ih spojili te uredno odrežite višak tijesta. Premažite tijesto s još žumanjka. Napravite prorez u sredini kako bi para mogla izlaziti.

 

Stavite kalup na lim za pečenje i pecite pitu 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 160 °C te pecite još jedan sat i 45 minuta.

Ostavite pitu da se potpuno ohladi prije posluživanja. Režite je na tanjuru, kako biste uhvatili sokove. Poslužite je na sobnoj temperaturi.

Sastojci

Za tijesto s vrelom vodom

  • 450 g mekog brašna
  • 100 g polubijelog brašna za kruh
  • 75 g hladnog nesoljenog maslaca
  • izrezanog na kockice veličine 1 cm
  • 200 ml vode
  • ½ žličice soli
  • 100 g svinjske masti
  • izmućeni žumanjak
  • za premazivanje

Za nadjev

  • 2 duguljaste ljutike
  • isjeckane nasitno
  • 2 češnja češnjaka
  • zgnječena
  • 700 g raznolikog mesa divljači (mesa jelena
  • kunića
  • fazana
  • goluba i/ili vepra))
  • očišćenog od kostiju i nasječenog na kockice
  • 200 g mljevene svinjske potrbušine
  • 200 g slanine
  • bez kože
  • nasječene na kockice
  • 2 žlice desertnog vina Madeira
  • ½ žličice mljevenog muškata
  • ½ žličice mljevenog pimenta
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 žlice nasjeckanog timijana
  • sol i bijeli papar

Povezani recepti