Opis
Pita od divljači odlično je glavno jelo, a ovaj prekrasni primjerak jednostavno je pripremiti – osobito ako meso divljači kupite već očišćeno od dobrog mesara.
Zagrijte pećnicu na 200 °C . Premažite mašću kalup za tortu s odvojivim dnom, promjera 20 cm i visine 7 cm.
Prvo pripremite nadjev. U velikoj zdjeli pomiješajte ljutiku i češnjak. Dodajte divljač, mljevenu potrbušinu, nasjeckanu slaninu, vino Madeira, začine i začinsko bilje. Začinite solju te s malo bijelog papra. Rukama dobro pomiješajte sve sastojke te ih ostavite u hladnjaku dok pripremate tijesto.
Kako biste napravili tijesto, pomiješajte oba brašna u zdjeli, dodajte maslac te ga lagano utrljajte prstima. Grijte vodu, sol i mast u loncu dok ne proključa. Prelijte tu smjesu preko brašna i pomiješajte žlicom. Kad se ohladi dovoljno da ga možete dodirivati, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Radite što brže možete (tijesto će se početi mrviti dok se bude hladilo).
Odrežite dvije trećine tijesta, razvaljajte ga i njime obložite pripremljen kalup, tako da višak ostane visjeti preko ruba. Provjerite ima li pukotina ili rupa u tijestu. Razvaljajte preostalo tijesto za poklopac i ostavite sa strane.
Stavite nadjev u kalup obložen tijestom. Pritisnite ga i zagladite površinu.
Premažite rub tijesta izmućenim žumanjkom te poklopite drugim komadom tijesta. Stisnite rubove kako biste ih spojili te uredno odrežite višak tijesta. Premažite tijesto s još žumanjka. Napravite prorez u sredini kako bi para mogla izlaziti.
Stavite kalup na lim za pečenje i pecite pitu 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 160 °C te pecite još jedan sat i 45 minuta.
Ostavite pitu da se potpuno ohladi prije posluživanja. Režite je na tanjuru, kako biste uhvatili sokove. Poslužite je na sobnoj temperaturi.
Sastojci
Za tijesto s vrelom vodom
- 450 g mekog brašna
- 100 g polubijelog brašna za kruh
- 75 g hladnog nesoljenog maslaca
- izrezanog na kockice veličine 1 cm
- 200 ml vode
- ½ žličice soli
- 100 g svinjske masti
- izmućeni žumanjak
- za premazivanje
Za nadjev
- 2 duguljaste ljutike
- isjeckane nasitno
- 2 češnja češnjaka
- zgnječena
- 700 g raznolikog mesa divljači (mesa jelena
- kunića
- fazana
- goluba i/ili vepra))
- očišćenog od kostiju i nasječenog na kockice
- 200 g mljevene svinjske potrbušine
- 200 g slanine
- bez kože
- nasječene na kockice
- 2 žlice desertnog vina Madeira
- ½ žličice mljevenog muškata
- ½ žličice mljevenog pimenta
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žlice nasjeckanog timijana
- sol i bijeli papar