Duboka pita od divljači
Recept iz: Paul Hollywood
Pita od divljači odlično je glavno jelo, a ovaj prekrasni primjerak jednostavno je pripremiti – osobito ako meso divljači kupite već očišćeno od dobrog mesara.
Zagrijte pećnicu na 200 °C . Premažite mašću kalup za tortu s odvojivim dnom, promjera 20 cm i visine 7 cm.
Prvo pripremite nadjev. U velikoj zdjeli pomiješajte ljutiku i češnjak. Dodajte divljač, mljevenu potrbušinu, nasjeckanu slaninu, vino Madeira, začine i začinsko bilje. Začinite solju te s malo bijelog papra. Rukama dobro pomiješajte sve sastojke te ih ostavite u hladnjaku dok pripremate tijesto.
Kako biste napravili tijesto, pomiješajte oba brašna u zdjeli, dodajte maslac te ga lagano utrljajte prstima. Grijte vodu, sol i mast u loncu dok ne proključa. Prelijte tu smjesu preko brašna i pomiješajte žlicom. Kad se ohladi dovoljno da ga možete dodirivati, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Radite što brže možete (tijesto će se početi mrviti dok se bude hladilo).
Odrežite dvije trećine tijesta, razvaljajte ga i njime obložite pripremljen kalup, tako da višak ostane visjeti preko ruba. Provjerite ima li pukotina ili rupa u tijestu. Razvaljajte preostalo tijesto za poklopac i ostavite sa strane.
Stavite nadjev u kalup obložen tijestom. Pritisnite ga i zagladite površinu.
Premažite rub tijesta izmućenim žumanjkom te poklopite drugim komadom tijesta. Stisnite rubove kako biste ih spojili te uredno odrežite višak tijesta. Premažite tijesto s još žumanjka. Napravite prorez u sredini kako bi para mogla izlaziti.
Stavite kalup na lim za pečenje i pecite pitu 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 160 °C te pecite još jedan sat i 45 minuta.
Ostavite pitu da se potpuno ohladi prije posluživanja. Režite je na tanjuru, kako biste uhvatili sokove. Poslužite je na sobnoj temperaturi.
Sastojci
- Za tijesto s vrelom vodom450 g mekog brašna 100 g polubijelog brašna za kruh 75 g hladnog nesoljenog maslaca izrezanog na kockice veličine 1 cm 200 ml vode ½ žličice soli 100 g svinjske masti izmućeni žumanjak za premazivanjeZa nadjev 2 duguljaste ljutike isjeckane nasitno 2 češnja češnjaka zgnječena 700 g raznolikog mesa divljači (mesa jelena kunića fazana goluba i/ili vepra)) očišćenog od kostiju i nasječenog na kockice 200 g mljevene svinjske potrbušine 200 g slanine bez kože nasječene na kockice 2 žlice desertnog vina Madeira ½ žličice mljevenog muškata ½ žličice mljevenog pimenta 2 žlice nasjeckanog peršina 2 žlice nasjeckanog timijana sol i bijeli papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom