Paketići od špinata, sira fete i pinjola

Ovi trokutasti paketići temelje se na libanonskom specijalitetu fatayer, a za oblaganje nadjeva rabim mekano tijesto za kruh. Rado za ovaj recept upotrebljavam zamrznuti špinat – lako ga je upotrijebiti i daje manje vodenastu smjesu.

Kako biste napravili tijesto, stavite brašno u veliku zdjelu i dodajte s jedne strane sol, a s druge kvasac. Ulijte ulje i 125 ml vode. Počnite miješati prstima jedne ruke, malo-pomalo dodajte još vode te postupno sjedinite sa svim brašnom s ruba zdjele, sve dok ne dobijete grubo tijesto. Trebalo bi biti mekano i pomalo ljepljivo. Možda nećete trebati svu vodu, a možda ćete trebati još malo (ovisi o tome koliko tekućine brašno upije).

Izlijte malo maslinova ulja na radnu površinu i mijesite tijesto pet minuta, sve dok ne postane glatko i prestane biti ljepljivo. Vratite ga u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite ga na toplome mjestu oko sat vremena, sve dok se ne napuše toliko da postane dvostruko veće.

U međuvremenu pripremite nadjev. Zagrijte ulje u širokoj tavi nad slabim plamenom, dodajte češnjak te lagano kuhajte jednu minutu ili dok ne počne mijenjati boju. Prebacite u veliku zdjelu. Dodajte zamrznuti špinat u tavu i pojačajte plamen. Kuhajte, često miješajući, sve dok špinat ne omekša, a sva tekućina koju ispusti ispari. Prebacite ga u zdjelu u kojoj je češnjak te začinite crnim paprom i prstohvatom soli (imajte na umu da će i sir biti jako slan). Ostavite da se ohladi, a onda dodajte sir, pinjole i metvicu. Dobro promiješajte.

Kada budete spremni za sastavljanje paketića, zagrijte pećnicu na 220 °C te obložite lim za pečenje papirom za pečenje.

Izbacite naraslo tijesto na pobrašnjenu površinu te nježno istisnite zrak. Podijelite ga na četiri jednaka dijela. Razvaljajte svaki dio u krug promjera 18 cm i debljine od 5 mm.

Rasporedite nadjev po krugovima, tako da ga u sredini oblikujete u trokut. Navlažite rubove krugova vodom. Podignite rubove tijesta iznad trokutastog nadjeva, tako da dobijete oblik piramide. Stisnite rubove tijesta prstima, kako bi se spojili. Odrežite višak i stisnite opet.

Stavite paketiće od špinata na pripremljen lim za pečenje i pecite 12-15 minuta, dok ne postanu zlatni. Jedite ih vruće, tople ili hladne.

Sastojci

  • Za tijesto250 g polubijelog brašna za kruh 1 žličica sitne soli 1 žličica instant-kvasca 2 žlice maslinova ulja i dodatno za miješenje 125-150 ml vodeZa nadjev 1 žlica maslinova ulja 2 češnja češnjaka zgnječena 500 g zamrznutog špinata cijelog lista (ne isjeckanog) 125 g sira Yorkshire Fettle ili sira fete nadrobljenog 2 žlice pinjola lagano tostiranih 2 žlice nasjeckane metvice sol i crni papar

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve