Pita od cikle
Recept iz: Paul Hollywood
Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“ , „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“, stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Sastojci
- 200 g mekog brašna
- 2 žlice šećera u prahu
- 100 g hladnog nesoljenog maslaca izrezanog na kockice veličine 1 cm
- 1 srednje veliko jaje lagano izmućeno
- 1 žličica limunova soka
- 2 žlice hladne vode
- 350 g kuhane oguljene cikle (kupovna kuhana i vakuumirana je u redu ali ne smije biti u octu)
- 125 ml slatkog vrhnja
- 2 velika jajeta
- 175 g smeđeg šećera muscavado
- 1 žličica mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenog đumbira
- sitno ribana korica jednog limuna
Priprema
- 1. Ovaj recept temelji se na ideji slatke, pikantne američke pite od bundeve, ali upotrebljava tipično britansku ciklu, koja daje nevjerojatnu, intenzivnu boju i okus.
- 2. Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite kalup za pite s odvojivim dnom, promjera 23 cm i dubine 3 cm.
- 3. Za tijesto, pomiješajte u zdjeli brašno i šećer u prahu. Dodajte nasjeckani maslac i utrljajte ga prstima dok smjesa ne počne nalikovati na sitne krušne mrvice. To također možete napraviti i u multipraktiku, a smjesu potom prebaciti u zdjelu.
- 4. Pomiješajte jaje s limunovim sokom i vodom. Napravite udubljenje u središtu smjese od brašna i maslaca i ulijte smjesu od jaja. Nožem polagano spajajte tekućinu s brašnom, sve dok ne dobijete tijesto. Ako se bude doimalo suho, dodajte još vode. Kad se tijesto počne ujedinjivati, nježno ga umijesite u kuglu. Omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 15 minuta.
- 5. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini, tako da bude debelo 3 mm i njime obložite kalup za pitu. Ostavite višak tijesta da visi preko ruba kalupa. Sačuvajte malo nepečenog tijesta u slučaju da poslije budete morali pokrpati pukotine u tijestu.
- 6. Stavite preko kalupa obloženog tijestom papir za pečenje ili foliju i kalup ispunite nekuhanim grahom, rižom ili lećom. Pecite bez nadjeva 15 minuta, a zatim maknite papir za pečenje i grah te kalup s korom vratite u pećnicu na još osam minuta ili dok kora ne bude izgledala suho i lagano dobije boju. Malim, oštrim nožem odvojite višak tijesta s ruba. Uzmite komadić sačuvanog nepečenog tijesta i po potrebi pokrpajte rupe.
- 7. Smanjite temperaturu pećnice na 180 °C.
- 8. Za nadjev, ako rabite kupovnu, već kuhanu i očišćenu ciklu, ocijedite višak tekućine. Narežite ciklu na krupno i stavite je u multipraktik s vrhnjem. Meljite dok ne dobijete gust pire.
- 9. Dobro pomiješajte jaja i šećer. Dodajte pire od cikle, začine i koricu limuna te dobro pomiješajte.
- 10. Izlijte smjesu u pripremljenu koru i pecite 30-40 minuta, dok se nadjev ne stegne te samo u sredini bude još pomalo tekuć. Ostavite da se potpuno ohladi. Poslužite uz crème fraîche (vrlo masno kiselo vrhnje).
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća