Pita od cikle

Pita od cikle

Opis

Ovaj recept temelji se na ideji slatke, pikantne američke pite od bundeve, ali upotrebljava tipično britansku ciklu, koja daje nevjerojatnu, intenzivnu boju i okus.

 

Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite kalup za pite s odvojivim dnom, promjera 23 cm i dubine 3 cm.

 

Za tijesto, pomiješajte u zdjeli brašno i šećer u prahu. Dodajte nasjeckani maslac i utrljajte ga prstima dok smjesa ne počne nalikovati na sitne krušne mrvice. To također možete napraviti i u multipraktiku, a smjesu potom prebaciti u zdjelu.

 

Pomiješajte jaje s limunovim sokom i vodom. Napravite udubljenje u središtu smjese od brašna i maslaca i ulijte smjesu od jaja. Nožem polagano spajajte tekućinu s brašnom, sve dok ne dobijete tijesto. Ako se bude doimalo suho, dodajte još vode. Kad se tijesto počne ujedinjivati, nježno ga umijesite u kuglu. Omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 15 minuta.

 

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini, tako da bude debelo 3 mm i njime obložite kalup za pitu. Ostavite višak tijesta da visi preko ruba kalupa. Sačuvajte malo nepečenog tijesta u slučaju da poslije budete morali pokrpati pukotine u tijestu.

 

Stavite preko kalupa obloženog tijestom papir za pečenje ili foliju i kalup ispunite nekuhanim grahom, rižom ili lećom. Pecite bez nadjeva 15 minuta, a zatim maknite papir za pečenje i grah te kalup s korom vratite u pećnicu na još osam minuta ili dok kora ne bude izgledala suho i lagano dobije boju. Malim, oštrim nožem odvojite višak tijesta s ruba. Uzmite komadić sačuvanog nepečenog tijesta i po potrebi pokrpajte rupe.

 

Smanjite temperaturu pećnice na 180 °C.

 

Za nadjev, ako rabite kupovnu, već kuhanu i očišćenu ciklu, ocijedite višak tekućine. Narežite ciklu na krupno i stavite je u multipraktik s vrhnjem. Meljite dok ne dobijete gust pire.

 

Dobro pomiješajte jaja i šećer. Dodajte pire od cikle, začine i koricu limuna te dobro pomiješajte.

 

Izlijte smjesu u pripremljenu koru i pecite 30-40 minuta, dok se nadjev ne stegne te samo u sredini bude još pomalo tekuć. Ostavite da se potpuno ohladi. Poslužite uz crème fraîche (vrlo masno kiselo vrhnje).

Sastojci

Za slatko prhko tijesto

  • 200 g mekog brašna
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 100 g hladnog nesoljenog maslaca
  • izrezanog na kockice veličine 1 cm
  • 1 srednje veliko jaje
  • lagano izmućeno
  • 1 žličica limunova soka
  • 2 žlice hladne vode

Za nadjev

  • 350 g kuhane
  • oguljene cikle (kupovna
  • kuhana i vakuumirana je u redu
  • ali ne smije biti u octu)
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 2 velika jajeta
  • 175 g smeđeg šećera muscavado
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • sitno ribana korica jednog limuna

Povezani recepti