Pita od cikle

Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“ , „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“, stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.

Sastojci

  • 200 g mekog brašna
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 100 g hladnog nesoljenog maslaca izrezanog na kockice veličine 1 cm
  • 1 srednje veliko jaje lagano izmućeno
  • 1 žličica limunova soka
  • 2 žlice hladne vode
  • 350 g kuhane oguljene cikle (kupovna kuhana i vakuumirana je u redu ali ne smije biti u octu)
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 2 velika jajeta
  • 175 g smeđeg šećera muscavado
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • sitno ribana korica jednog limuna

Priprema

  • 1. Ovaj recept temelji se na ideji slatke, pikantne američke pite od bundeve, ali upotrebljava tipično britansku ciklu, koja daje nevjerojatnu, intenzivnu boju i okus.
  • 2. Zagrijte pećnicu na 200 °C i pripremite kalup za pite s odvojivim dnom, promjera 23 cm i dubine 3 cm.
  • 3. Za tijesto, pomiješajte u zdjeli brašno i šećer u prahu. Dodajte nasjeckani maslac i utrljajte ga prstima dok smjesa ne počne nalikovati na sitne krušne mrvice. To također možete napraviti i u multipraktiku, a smjesu potom prebaciti u zdjelu.
  • 4. Pomiješajte jaje s limunovim sokom i vodom. Napravite udubljenje u središtu smjese od brašna i maslaca i ulijte smjesu od jaja. Nožem polagano spajajte tekućinu s brašnom, sve dok ne dobijete tijesto. Ako se bude doimalo suho, dodajte još vode. Kad se tijesto počne ujedinjivati, nježno ga umijesite u kuglu. Omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 15 minuta.
  • 5. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini, tako da bude debelo 3 mm i njime obložite kalup za pitu. Ostavite višak tijesta da visi preko ruba kalupa. Sačuvajte malo nepečenog tijesta u slučaju da poslije budete morali pokrpati pukotine u tijestu.
  • 6. Stavite preko kalupa obloženog tijestom papir za pečenje ili foliju i kalup ispunite nekuhanim grahom, rižom ili lećom. Pecite bez nadjeva 15 minuta, a zatim maknite papir za pečenje i grah te kalup s korom vratite u pećnicu na još osam minuta ili dok kora ne bude izgledala suho i lagano dobije boju. Malim, oštrim nožem odvojite višak tijesta s ruba. Uzmite komadić sačuvanog nepečenog tijesta i po potrebi pokrpajte rupe.
  • 7. Smanjite temperaturu pećnice na 180 °C.
  • 8. Za nadjev, ako rabite kupovnu, već kuhanu i očišćenu ciklu, ocijedite višak tekućine. Narežite ciklu na krupno i stavite je u multipraktik s vrhnjem. Meljite dok ne dobijete gust pire.
  • 9. Dobro pomiješajte jaja i šećer. Dodajte pire od cikle, začine i koricu limuna te dobro pomiješajte.
  • 10. Izlijte smjesu u pripremljenu koru i pecite 30-40 minuta, dok se nadjev ne stegne te samo u sredini bude još pomalo tekuć. Ostavite da se potpuno ohladi. Poslužite uz crème fraîche (vrlo masno kiselo vrhnje).

Povezani recepti

Vidi sve