Pita od jabuka i sira Wensleydale

U Yorkshireu postoji izreka ''pita od jabuka bez sira je kao poljubac bez štipanja''. U potpunosti se slažem – kiseo i slan sir i slatke jabuke divno se slažu. Za ovu pitu rabim dvije vrste jabuka – one prikladnije za pečenje, te one prikladnije za jelo, kako bih dobio raznovrsniju, zanimljivu teksturu.

Za tijesto, stavite brašno u zdjelu. Dodajte maslac izrezan na kockice i lagano ga utrljajte prstima, tako da smjesa nalikuje na sitne krušne mrvice.

To također možete napraviti i u multipraktiku ili u mikseru te zatim smjesu prebacite u zdjelu.

Nožem umiješajte postupno dovoljno hladne vode da dobijete tijesto. Kad se tijesto počne ujedinjivati, rukama ga nježno umijesite u kuglu. Omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Maslacem lagano premažite kalup veličine 26 x 20 cm te dubok 3 cm.

Za nadjev, ogulite, narežite i očistite jabuke. Narežite ih na ploške, stavite u veliku zdjelu i promiješajte.

 

Kad se tijesto dovoljno odmori, prerežite ga na dva dijela, tako da jedan sadrži otprilike jednu trećinu smjese, a drugi dvije trećine. Lagano pobrašnite radnu površinu. Razvaljajte veći komad tijesta, tako da je sa svih strana za jedan centimetar širi od kalupa. Obložite dno i stranice kalupa tijestom a višak ostavite da visi preko ruba.

 

Stavite trećinu ploški jabuka u tijestom obložen kalup i pospite preko trećinu šećera. Ponovite postupak s preostalim jabukama i šećerom. Zatim preko jabuka namrvite sir.

 

Razvaljajte preostalo tijesto kako biste dobili poklopac. Premažite rub tijesta u kalupu mlijekom i preklopite drugim komadom tijesta. Stisnite rubove prstima i uredno odrežite višak tijesta. Premažite tijesto mlijekom i pospite preko malo šećera. Zarežite u poklopcu dva proreza kako bi para mogla izlaziti.

Pecite 30-35 minuta ili dok kora ne bude zlatnosmeđa. Ostavite da se odmori 15 minuta prije rezanja. Pita je ukusna i vruća i hladna i nisu joj potrebni nikakvi dodaci.

Sastojci

  • Za prhko tijesto350 g mekog brašna 175 g hladnog nesoljenog maslaca izrezanog na kockice od 1 cm oko 75 ml hladne vodeZa nadjev500 g jabuka prikladnih za pečenje 500 g jabuka prikladnih za jelo 100 g šećera 125 g sira Wensleydale namrvljenogZa dovršenje malo mlijeka 1 žlica šećera

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve