Tajlandska pita od piletine

Volim dobar tajlandski pileći curry, koji je pun mirisa začina, čilija i đumbira, te kremast zbog kokosova mlijeka. Ovom pitom želim mu iskazati počast.

Za nadjev, isijecite svu piletinu na komadiće od 1,5 cm.

Zagrijte ulje u tavi ili širokom loncu nad srednje jakim plamenom. Dodajte ljutiku, češnjak, čili i đumbir te lagano pirjajte nekoliko minuta dok sve ne omekša, ali pritom ne treba promijeniti boju.

Umiješajte pastu za curry te kuhajte minutu-dvije. Dodajte piletinu, pojačajte plamen i kuhajte miješajući dok ne prestane izgledati sirovo. Dodajte kokosovo vrhnje, pileći temeljac, listove limete, limunsku travu i batatu. Kuhajte 12-15 minuta, dok batata ne omekša.

Dodajte kukuruzni škrob, kuhajte dok ne počne vreti, miješajte dok se umak ne počne zgušnjavati, a onda maknite s plamena. Probajte umak začiniti paprom te s malo ribljeg umaka. Ostavite da se ohladi, a zatim uklonite limunsku travu i listove limete te preselite u kalup za pitu zapremnine 1,2 litre.

Za tijesto, stavite brašno u zdjelu. Dodajte maslac izrezan na kockice i lagano ga utrljajte prstima, tako da smjesa nalikuje na sitne krušne mrvice. To također možete napraviti u multipraktiku ili u mikseru te zatim smjesu prebacite u zdjelu.

Nožem umiješajte postupno dovoljno hladne vode da dobijete tijesto. Kad se tijesto počne ujedinjivati, rukama ga nježno umijesite u kuglu. Omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini. Izrežite traku tijesta širine 2 cm, namočite rub kalupa za pitu vodom te tako zalijepite traku tijesta. Rezačem za dobivanje rešetkastog uzorka izrežite preostalo tijesto. Nježno povucite tijesto kako biste dobili rešetkasti uzorak te ga zatim položite preko pite. Stisnite rubove da se tijesto spoji i zatim odrežite višak tijesta. Premažite vrh pite razmućenim jajetom, a zatim pecite 30 minuta, dok ne bude zlatno.

Ostavite pitu u kalupu pet minuta prije negoli je poslužite s lisnatim povrćem kuhanim na pari ili u woku.

Sastojci

  • Za prhko tijesto150 g mekog brašna prstohvat sitne soli 40 g hladnog nesoljenog maslaca izrezanog na kockice od 1 cm 35 g hladnog svinjskog sala izrezanog na kockice od 1 cm 1 žličica limunova soka (nije obvezno) 2 žlice hladne vode izmućeno jaje za premazZa nadjev 2 pileća zabatka bez kože i kostiju ukupno 150 g 2 komada pilećih prsa bez kože i kostiju ukupno 300 g 2 žlice biljnog ulja 2 duguljaste ljutike nasjeckane 2 češnja češnjaka isjeckana nasitno 1 crveni čili bez sjemenki isjeckan nasitno 1 žličica sitno mljevenog korijena đumbira 2 žličice tajlandske zelene paste za curry 200 ml kokosova vrhnja 150 ml pilećeg temeljca 2 lista limete natrgana 1 stabljika limunske trave malo zgnječene 1 malena batata oko 175 g oguljena i isjeckana na kockice od 1 cm 1 žličica kukuruznog škroba pomiješanog s malo vode malo tajlandskog ribljeg umaka 1 jaje izmućeno za premazivanje crni papar

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve