Pita od ljutike, luka i vlasca

Pita od ljutike, luka i vlasca

Opis

Tri različite vrste luka daju ovoj kremastoj piti divnu raznolikost okusa, a zrnati senf daje notu slatkoće. Kao i većinu slanih pita s jajima, najbolje ju je jesti toplu ili sobne temperature, a ne vrelu.

Kako biste napravili tijesto za koru, stavite brašno, sol, maslac i svinjsko salo u multipraktik. Meljite dok smjesa ne počne nalikovati na sitne mrvice. Dok multipraktik radi, polako dodajte vodu te miksajte tek toliko koliko je potrebno da se smjesa zgruda. Možda ćete trebati manje vode, ili mrvicu više. Izvadite tijesto i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu te mijesite dok ne bude glatko. Omotajte prozirnom folijom i ostavite da se hladi u hladnjaku 30 minuta.

U međuvremenu, otopite maslac i ulje u velikoj tavi nad srednje slabim plamenom. Dodajte ljutiku i luk te prstohvat soli. Polako kuhajte barem 20 minuta, povremeno miješajući, sve dok smjesa ne bude jako mekana i zlatna.

Začinite paprom te po potrebi s još soli i ostavite da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 200 °C te pripremite kalup za pitu s odvojivim dnom i s valovitim rubom, promjera 23 cm i dubine 3,5 cm.

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini do debljine od 3 mm te njime obložite kalup, tako da višak tijesta ostane visjeti preko ruba. Sačuvajte malo nepečenog tijesta u slučaju da poslije budete trebali pokrpati pukotine. Preko tijesta stavite papir za pečenje ili foliju te prekrijte grahom, nekuhanom rižom ili lećom.

 

Pecite bez nadjeva 15 minuta, zatim uklonite papir za pečenje i grah te vratite tijesto u pećnicu da se peče još osam minuta ili dok ne bude izgledalo suho i lagano promijeni boju.

Malim, oštrim nožem uklonite višak tijesta s ruba. Ako bude pukotina, pokrpajte koru komadićem sačuvanog nepečenog tijesta.

Za nadjev, pomiješajte jaja, žumanjke, vrhnje, senf i vlasac. Začinite solju i prstohvatom bijelog papra. Dodajte ohlađenu smjesu luka te promiješajte kako bi se sve ujedinilo.

Ulijte smjesu u kalup s korom te pecite 25-30 minuta, dok se nadjev ne stegne i ne postane zlatan. Ostavite da se hladi u kalupu pet minuta prije negoli ga uklonite, a pitu poslužite toplu ili hladnu.

Sastojci

Za brzo prhko tijesto

  • 225 g mekog brašna
  • prstohvat soli
  • 60 g maslaca
  • izrezanog na kockice veličine 1 cm
  • 60 g svinjskog masla
  • izrezanog na kockice veličine 1 cm
  • 3-4 žlice hladne vode

Za nadjev

  • 25 g nesoljenog maslaca
  • 1 žlica suncokretova ulja
  • 8 duguljastih ljutika
  • narezanih na tanke ploške
  • 3 velika luka
  • narezana na tanke ploške
  • 4 srednje velika jajeta
  • 2 srednje velika žumanjka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 i ½ žlice zrnatog senfa
  • 1 žlica nasjeckanog vlasca
  • sol i bijeli papar
  • 25 g nesoljenog maslaca
  • 1 žlica suncokretova ulja
  • 8 duguljastih ljutika
  • narezanih na tanke ploške
  • 3 velika luka
  • narezana na tanke ploške
  • 4 srednje velika jajeta
  • 2 srednje velika žumanjka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 i ½ žlice zrnatog senfa
  • 1 žlica nasjeckanog vlasca
  • sol i bijeli papar

Povezani recepti