Pirjana govedina sa zelenim chillijem sa žara
Recept iz: Peter Kuruvita
Peter Kuruvita australski je chef, vlasnik restorana i medijska ličnost. Poznat je po svom kulturološki inspiriranom kuhanju, koje je posebno pod utjecajem šrilankanskog podrijetla njegovog oca i austrijskog podrijetla njegove majke.
Sastojci
- 900 g vratine, narezane na kockice od 4 cm (što više masnoće to bolje)
- 2 žlice soli
- 1 glavica luka, narezana
- 4 češnja češnjaka, grubo nasjeckana
- voda, za prekrivanje
- 5 rajčica
- 4 green anaheim chillija
- 18 tortilja, za serviranje
- 2 češnja češnjaka s ljuskom
- 2 rajčice
- sol, po ukusu
- 6—10 chiltepin paprika
Priprema
- 1. Ubacite govedinu, luk, češnjak i sol u lonac od 2—2,5 litre, teškoga dna i uspravnih stanica, i pokrijte sadržaj vodom. Dovedite do ključanja, smanjite na tiho vrenje i pustite da se voda reducira.
- 2. U međuvremenu na otvorenom plamenu spalite izvana zelene paprike, zatim ih brzo stavite u zdjelu i pokrijte da ispuste paru i omekšaju.
- 3. Kad se ohlade, oljuštite zagorenu kožu s paprike (nemojte je čistiti vodom jer će se izgubiti zadimljeni miris), otvorite je po dužini, uklonite sjemenke i raskinite u trakice. Odložite.
- 4. Zagrijte tavu na srednje vruće i ispecite rajčice, okrećući ih kad smekšaju. Kad su skroz mekane i lagano zagorene, maknite ih s vatre.
- 5. Kad se voda oko govedine reducira, provjerite je li meso mekano. Ako mu treba još kuhanja, dodajte šalicu vrele vode i nastavite dok ne omekša.
- 6. Kad omekša, pustite da se lonac gotovo isuši, a masnoća prikupljena iz govedine lagano prepeče i oboji sastojke. Povremeno promiješajte da sastojci ne pokupe previše boje.
- 7. Nakon 5 minuta laganog prženja, dodajte pečene rajčice i lagano ih izgnječite. Miješajte sastojke da se oblože. Ukrasite trakicama pečene paprike odozgora i poslužite sa zagrijanom tortiljom i salsom od chiltepina.
- 8. Da napravite salsu, nasuho ispržite češnjak i rajčicu na comalu ili plitkoj tavi na srednjoj vatri. Maknite češnjak kad je prepečen, ali ne još spaljen.
- 9. Maknite rajčice kad omekšaju i kad su lagano zagorene kože. Prepržite chiltepin na comalu nekih 30 sekundi, ili dok ne počne lagano mijenjati boju. Sklonite i pustite da se ohladi.
- 10. Ogulite češnjak i smrvite ga s prstohvatom soli i chiltepin papričicama u molcajete. Dodajte rajčicu i nagrubo zgnječite. Dodajte sol, po ukusu.
- 11. Govedinu servirajte u loncu, sa zagrijanom tortiljom i chilli umakom da se svaka osoba posluži sama.
- 12. Chiltepin je mali vatreni chilli koji katkad dolazi pod imenom chile pequin. Ako vam nije dostupan, chile de arból ili svaki suhi crveni chilli dostatne ljutine prihvatljiva je zamjena.
- 13. Molcajete je mužar i tučak od granita grube teksture naširoko u uporabi po Meksiku. Ako koristite standardni mužar i tučak, ili blender, ne zaglađujte salsu nego je ostavite rustičnom i grumenastom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Pirjani goveđi obrazi sa zvjezdastim anisom
Recepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Mark Moriarty
Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste