Opis

  1. Kako biste napravili začinsku pastu, stavite sve sastojke u zdjelu procesora za hranu i miksajte dok ne postane glatka smjesa. Začinsku pastu utrljajte po cijeloj svinjetini, prekrijte i marinirajte preko noći u hladnjaku.
  2. Kako biste ispekli svinjetinu, pećnicu zagrijte na 160°C. U vatrostalnu posudu stavite svinjetinu i marinadu, prekrijte s vodom i stavite poklopac. Pecite u pećnici 4–5 sati ili dok svinjetina ne postane mekana i počne se raspadati. Izvadite svinjetinu iz tekućine i ostavite da se ohladi. Tekućinu u kojoj se meso pirjalo procijedite u duboku tavu. Stavite tavu na jaku vatru i pustite da proključa. Kuhajte 30–40 minuta, dok se ne smanji do gustoće za glazuru.
  3. Kada je svinjetina dovoljno ohlađena da njome možete rukovati, rukama razdvojite ma male komadiće. Svinjetini dodajte reducirani umak, grašak, osušenu mentu i bademe, te začinite po vašem ukusu. Dobro promiješajte da sve sjedini, zatim stavite u hladnjak da se ohladi.
  4. Za tijesto, spojite brašno, sol i vodu u posudi samostojećeg miksera koji ima nastavak za tijesto. Miksajte na srednjoj brzini 6–8 minuta ili dok tijesto ne postane glatko i elastično. (Tijesto možete mijesiti rukama.) Tijesto prebacite u čistu zdjelu, prekrijte kuhinjskim ručnikom i ostavite da miruje 30 minuta.
  5. U međuvremenu, napravite senf majonezu, sve sastojke pomiješajte u zasebnoj zdjeli i začinite po vašem ukusu. Majonezu stavite u bočicu koju možete stisnuti. Ostavite u hladnjaku dok vam ne zatreba.
  6. Tijesto razvucite u dugačak ovalni oblik, zatim valjkom razvaljajte na debljinu 5 mm. Cijelu površinu tijesta obilno namažite s 100 g mekog maslaca. Krenite od jednog kraja, zarolajte tijesto, podignite i povucite tijesto tako da bude čvrsto zamotano, sve dok ne dobijete debeli oblik cjepanice. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta da se ohladi.
  7. Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite neko vrijeme vani na sobnoj temperaturi prije nego nastavite proces. U jednom brzom potezu, podignite cjepanicu u zrak, rastegnite je i dozvolite da padne natrag na radnu površinu. Nježno ponavljajte postupak, rastežite dok ne postignete dužinu od 1.5 m – 1.6 m. Lagano namažite maslacem i narežite na komade debljine 4cm.
  8. Kako biste napravili pastizzije, držite jednu porciju tijesta u ruci. Koristeći palac napravite mali džep, rastegnite i poravnajte rub, izgledat će kao mala plitka zdjelica. Stavite oblinu žlicu nadjeva od svinjetine i graška unutar džepa. Presavijte u oblik polukruga, držite suprotne strane tijesta. U jednom brzom potezu, razvucite i zavrnite krajeve u različitim smjerovima tako da se tijesto produži, a sredina se otvori. Dok to radite, dozvolite da pastizzi padne na radnu površinu. Krajeve tijesta pritisnite na radnoj površini, zatim ih prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Postupak ponavljajte dok ne potrošite nadjev i tijesto.
  9. Pećnicu zagrijte na 220°C. Pecite pastizzije 12–15 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite sa senf majonezom.

 

Bilješka

  • Sabaht baharat je mješavina začina koju često nazivaju libanonskih sedam začina ili jednostavnije, baharat. Baharat možete pronaći u srednje istočnim trgovinama i u kvalitetnim trgovinama sa začinima.
  • Kewpie je marka japanske majoneze koja je dostupna u nekim supermarketima i nekim azijskim trgovinama.

Sastojci

  • 1 kg svinjske lopatice bez kosti, kožu zarezati s razmacima od 3 cm
  • 150 g smrznutog graška
  • 30g sušene mente
  • 100g badema u listićima, tostiranih

Začinska pasta:

  • 10 cijelih klinčića
  • 3 cijela anisa
  • 2 štapića cimeta
  • 250 ml soja umaka
  • 60 ml ribljeg umaka
  • 55 g smeđeg šećera
  • 2 žlice sabaht baharat začin
  • 1 žlica mljevenog češnjaka

Pastizzi tijesto:

  • 1 kg obično brašno
  • 2 žlice soli
  • 650 ml ledene vode
  • 100 g maslaca, mekanog
  • Senf majoneza
  • 150 g Kewpie majoneze
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 2 žličice meda

Povezani recepti