Za tijesto, stavite heljdu i obično brašno u zdjelu te dodajte sol i suhi kvasac. Napravite udubinu u sredini te istucite jaje u brašno. Umiješajte mlijeko i toplu vodu da biste dobili glatko tijesto. Prekrijte i ostavite na toplom mjestu kako bi se tijesto diglo oko 1 sat. Trebalo bi biti pjenušavo i slatkog mirisa.

Za nadjev, dinstajte gljive na ulju i maslacu dok ne omekšaju pa ih ostavite po strani.

Unaprijed zagrijte pećnicu na najmanju temperaturu.

Zagrijte teflonsku tavu od 26–28cm te je prebrišite repičinim uljem. Promiješajte tijesto kako bi se dobro proželo.

Ulijte dovoljno tijesta da obložite dno tave te pecite palačinke na srednjoj vatri 2–3 minute dok ne postanu zlatno-smeđe i lako se vade iz tave. Preokrenite palačinku, budite oprezni jer mogu biti krhke. Razbijte jaje u sredinu palačinke i okružite ga s četvrtinom sira. Pecite dok se bjelanjak ne stisne, a zatim napravite pravokutnik savijajući rubove kruga i ostavljajući sredinu otvorenom. Rasipajte četvrtinu šampinjona po jajetu i siru.

Stavite palačinku na veliki list za pečenje i držite je na toplom u pećnici dok pripremite preostale palačinke. Začinite palačinke paprom te ukrasite peršinom. Poslužite uz svježu zelenu salatu ili uz uveli špinat.

Sastojci

  • Za tijesto
  • 90g heljdinog brašna
  • 90g običnog brašna
  • ½ žličice soli
  • 6g brzodižućeg suhog kvasca
  • 1 veliko jaje iz slobodnog uzgoja
  • 325ml punomasnog mlijeka
  • 225ml tople vode
  • repičinog ulja, za prženje
  • Za nadjev
  • 4 velika šampinjona, obrisana i narezana na kriške
  • nešto maslinovog ulja
  • 2–3 žličica maslaca
  • 4 jajeta iz slobodnog uzgoja
  • 150–200g sira Cantal, Comté ili Gruyère, sitno ribanog
  • svježe mljeveni crni papar
  • svježe grančice peršina, grubo nasjeckanog, za ukras
  • svježe zelene salate ili uvelog špinata, za posluživanje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve