Čokoladna torta Šarlota

Čokoladna torta Šarlota

Opis

Priprema:

1. Za pjenicu, natrgati čokoladu i otopiti je u posudi zajedno s maslacem. Razdvojiti bjelanjak od žumanjka. Razdvojeno zamutiti bjelanjke i žumanjke s po 50 g šećera u svakoj smjesi. Dodati rum i vaniliju u smjesu sa žumanjcima.

2. Pomiješati otopljenu čokoladu i maslac sa smjesom od žumanjaka, a zatim pažljivo doliti umućene bjelanjke. Na kraju doliti umućeno vrhnje. Staviti smjesu u hladnjak.

3. Pripremiti smjesu natopljenih piškota. U posudi pomiješati mlijeko, šećer, kakao i kavu. Zagrijati na srednjoj vatri uz miješanje. Ostaviti smjesu da se ohladi.

4. Umočiti piškote u smjesu od mlijeka. Obložiti osnovu i stranice torte piškotama.

5. Žlicom izvaditi malo čokoladne pjenice, ukrasiti je malinama, dodati natopljene piškote, pjenicu, maline i ponoviti postupak dok se ne iskoriste svi sastojci. Na kraju staviti sloj pjenice. Ostaviti tortu Šarlotu u hladnjaku najmanje 4 sata.

6. Izvaditi tortu i ukrasiti je šlagom i, po želji, naribanom čokoladom. 

Sastojci

Za pjenicu

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 3 jajeta
  • 50 g maslaca
  • 250 ml tekućeg punomasnog vrhnja
  • 30 ml bijelog ruma s okusom kokosa
  • 1 vanilija
  • 50 g smeđeg šećera

Za piškote

  • 400 g piškota
  • 200 ml mlijeka
  • 1 žličica instant kave
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 30 g smeđeg šećera

Za ukrašavanje

  • 200 g malina
  • 350 ml tekućeg punomasnog vrhnja
  • 30 g čokolade

Povezani recepti