Čokoladna torta Šarlota
Recept iz: Lora i Stoyan
Lora i Stoyan donose vam odlične recepte savršene za svaku kuhinju. Recepti ovog dua poznati su po svojim jedinstvenim okusima koje kombiniraju klasičnim namirnicama.
Sastojci
- Za pjenicu
- 300 g čokolade za kuhanje
- 3 jajeta
- 50 g maslaca
- 250 ml tekućeg punomasnog vrhnja
- 30 ml bijelog ruma s okusom kokosa
- 1 vanilija
- 50 g smeđeg šećera
- Za piškote
- 400 g piškota
- 200 ml mlijeka
- 1 žličica instant kave
- 2 žlice kakaa u prahu
- 30 g smeđeg šećera
- Za ukrašavanje
- 200 g malina
- 350 ml tekućeg punomasnog vrhnja
- 30 g čokolade
Priprema
- 1. Za pjenicu, natrgati čokoladu i otopiti je u posudi zajedno s maslacem. Razdvojiti bjelanjak od žumanjka. Razdvojeno zamutiti bjelanjke i žumanjke s po 50 g šećera u svakoj smjesi. Dodati rum i vaniliju u smjesu sa žumanjcima.
- 2. Pomiješati otopljenu čokoladu i maslac sa smjesom od žumanjaka, a zatim pažljivo doliti umućene bjelanjke. Na kraju doliti umućeno vrhnje. Staviti smjesu u hladnjak.
- 3. Pripremiti smjesu natopljenih piškota. U posudi pomiješati mlijeko, šećer, kakao i kavu. Zagrijati na srednjoj vatri uz miješanje. Ostaviti smjesu da se ohladi.
- 4. Umočiti piškote u smjesu od mlijeka. Obložiti osnovu i stranice torte piškotama.
- 5. Žlicom izvaditi malo čokoladne pjenice, ukrasiti je malinama, dodati natopljene piškote, pjenicu, maline i ponoviti postupak dok se ne iskoriste svi sastojci. Na kraju staviti sloj pjenice. Ostaviti tortu Šarlotu u hladnjaku najmanje 4 sata.
- 6. Izvaditi tortu i ukrasiti je šlagom i, po želji, naribanom čokoladom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Kirsten Tibballs
Cheesecake bez pečenja
Recepti Silvia Colloca
Torta caprese
Recepti Nadiya Hussain
Rupičasta torta od kave i naranče
Recepti Tom Kerridge
BBQ medena torta
Recepti Luca Ciano
Torta od riže – kolač od arborio riže
Recepti Donal Skehan
Torta od palente s limoncellom
Recepti Donal Skehan
Savršena rođendanska torta funfetti
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Kirsten Tibballs
Torta od čokoladne pjenice
Recepti Lora i Stoyan
Zlatokosina rođendanska torta