Čokoladna kruška s đumbirom
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- Čokoladna glazura s đumbirom240 ml vrhnja za šlag 15 g tekuće glukoze 30 g soka od đumbira (iscijeđenog iz naribanog đumbira) malo naribanog đumbira prstohvat morske soli 480 g kvalitetne mliječne čokolade 70 g neslanog maslacaPoširana kruška 6 čvrstih zrelih krušaka jedna boca od 750 ml Muskat vina ili nekog drugog desertnog vina 400 g šećera 400 ml vode 1 štapić cimeta prepolovljen 2 žlice meda Jedan komad đumbira dužine 2 cm oguljen i sitno nasjeckan 1 žličica paste od vanilijeČokoladno gnijezdo200 g kvalitetne bijele čokolade
Priprema
- Čokoladna glazura s đumbirom-Prokuhajte vrhnje za šlag, glukozu, sok od đumbira i sol. Prelijte preko mliječne čokolade koju ste prethodno stavili u posudu. Umutite da se smjesa sjedini.
- Stavite prozirnu foliju na površinu posude i ostavite pet sati na sobnoj temperaturi da se slegne.
- Poširana kruška-Ogulite kruške i ostavite stabljiku. Kako bi ostala glatka, istrljajte vanjski dio kruške. U loncu koji je dovoljno velik da stanu sve kruške izmiješajte vino, šećer i vodu, štapić cimeta, med, đumbir i vaniliju. Ukuhajte smjesu, uz miješanje, da se sav med rastopi. Dodajte kruške u smjesu i kuhajte 25 do 30 minuta. Povremeno okrenite kruške. Kad kruške omekšaju izvadite ih iz tekućine i ostavite da se u potpunosti ohlade. Mogu se držati u hladnjaku.
- Čokoladno gnijezdo-Stavite komad granita ili mramora u zamrzivač preko noći. Rastopite čokoladu u plastičnoj posudi u mikrovalnoj pećnici. Zagrijavajte 30 sekundi svaki put uz miješanje. Stavite čokoladu u vrećicu sa zatvaračem ili u vrećicu za šlag i odrežite vrh. Izvadite zaleđenu ploču iz zamrzivača i stavite je na ručnik na radnu površinu.
- Istisnite čokoladne linije na površini zaleđene ploče. Odlijepite čokoladne linije i uvijte ih da biste napravili gnijezdo. Kad sastavite cijelo gnijezdo, ostavite ga na hladnom kamenu do 10 minuta.
- Spajanje-Izvadite sredinu iz kruške. Stavite polovicu stvrdnute glazure u vrećicu za šlag s okruglim otvorom i popunite krušku. Stavite kruške natrag u hladnjak.
- U posudi otopite ostatak glazure u mikrovalnoj pećnici, uz redovito miješanje. Stavite kruške na držač za torte i posudu, s papirom za pečenje, ispod držača. Namažite svaku krušku ugrijanom čokoladnom glazurom i ostavite na držaču dok čokolada ne prestane kapati. Stavite čokoladno gnijezdo na tanjur i krušku u sredinu gnijezda te poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom
Recepti Kirsten Tibballs
Sladoledni štapići čupavci