Opis
Čokoladna glazura s đumbirom
Prokuhajte vrhnje za šlag, glukozu, sok od đumbira i sol. Prelijte preko mliječne čokolade koju ste prethodno stavili u posudu. Umutite da se smjesa sjedini.
Stavite prozirnu foliju na površinu posude i ostavite pet sati na sobnoj temperaturi da se slegne.
Poširana kruška
Ogulite kruške i ostavite stabljiku. Kako bi ostala glatka, istrljajte vanjski dio kruške. U loncu koji je dovoljno velik da stanu sve kruške izmiješajte vino, šećer i vodu, štapić cimeta, med, đumbir i vaniliju. Ukuhajte smjesu, uz miješanje, da se sav med rastopi. Dodajte kruške u smjesu i kuhajte 25 do 30 minuta. Povremeno okrenite kruške. Kad kruške omekšaju izvadite ih iz tekućine i ostavite da se u potpunosti ohlade. Mogu se držati u hladnjaku.
Čokoladno gnijezdo
Stavite komad granita ili mramora u zamrzivač preko noći. Rastopite čokoladu u plastičnoj posudi u mikrovalnoj pećnici. Zagrijavajte 30 sekundi svaki put uz miješanje. Stavite čokoladu u vrećicu sa zatvaračem ili u vrećicu za šlag i odrežite vrh. Izvadite zaleđenu ploču iz zamrzivača i stavite je na ručnik na radnu površinu. Istisnite čokoladne linije na površini zaleđene ploče. Odlijepite čokoladne linije i uvijte ih da biste napravili gnijezdo. Kad sastavite cijelo gnijezdo, ostavite ga na hladnom kamenu do 10 minuta.
Spajanje
Izvadite sredinu iz kruške. Stavite polovicu stvrdnute glazure u vrećicu za šlag s okruglim otvorom i popunite krušku. Stavite kruške natrag u hladnjak.
U posudi otopite ostatak glazure u mikrovalnoj pećnici, uz redovito miješanje. Stavite kruške na držač za torte i posudu, s papirom za pečenje, ispod držača. Namažite svaku krušku ugrijanom čokoladnom glazurom i ostavite na držaču dok čokolada ne prestane kapati. Stavite čokoladno gnijezdo na tanjur i krušku u sredinu gnijezda te poslužite.
Sastojci
Čokoladna glazura s đumbirom
- 240 ml vrhnja za šlag
- 15 g tekuće glukoze
- 30 g soka od đumbira (iscijeđenog iz naribanog đumbira)
- malo naribanog đumbira
- prstohvat morske soli
- 480 g kvalitetne mliječne čokolade
- 70 g neslanog maslaca
Poširana kruška
- 6 čvrstih
- zrelih krušaka
- jedna boca od 750 ml Muskat vina ili nekog drugog desertnog vina
- 400 g šećera
- 400 ml vode
- 1 štapić cimeta
- prepolovljen
- 2 žlice meda
- Jedan komad đumbira dužine 2 cm
- oguljen i sitno nasjeckan
- 1 žličica paste od vanilije
Čokoladno gnijezdo
- 200 g kvalitetne bijele čokolade